Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής

Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής (Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής) Ικτίνου 3 & Προμηθέως (παράδρομος της Αττικής οδού) ΦΥΛΗ ΤΚ13344 (350μ.από την έξοδο 6 της Αττικής οδού και από τη στάση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου) Τηλ.2102411148 Κιν.6981005747

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

31 Μαρ 2024
07:00AM - 05:00PM
Πάρνηθα: Πηγές Κρύας Φυλής – Λοιμικό - πηγές Γκούρας -  Αυλώνας (διάσχιση)
Βουραϊκός ποταμός (διάσχιση)07 Απρ 2024
07:00AM - 05:00PM
Βουραϊκός ποταμός (διάσχιση)
Ν.Πίνδος: Δροσοχώρι - Αυγό (2.148μ.)-Νεραΐδοχώρι (διάσχιση). Πεζοπορίες: Περτούλι - Φαράγγι Μάνας. Κορυφή Μπουντούρα (2.020μ.). Πύλη Τρικάλων. Πέτρινα γεφύρια Καμάρα και Αγ.Βησσαρίωνα.12 Απρ 2024
08:00AM - 05:00PM
Ν.Πίνδος: Δροσοχώρι - Αυγό (2.148μ.)-Νεραΐδοχώρι (διάσχιση). Πεζοπορίες: Περτούλι - Φαράγγι Μάνας. Κορυφή Μπουντούρα (2.020μ.). Πύλη Τρικάλων. Πέτρινα γεφύρια Καμάρα και Αγ.Βησσαρίωνα.
13 Απρ 2024
08:00AM - 05:00PM
Επιμορφωτικό διήμερο στελεχών αναβάσεων του Συλλόγου μας σε ξηρό και χιονισμένο πεδίο (ταχύρυθμο επιμορφωτικό διήμερο)
20 Απρ 2024
08:30AM - 01:00PM
Εθελοντικός καθαρισμός πηγών δυτ.Πάρνηθας: Ρουμάνι, Κατσιγιάννη, Καλογέρου, Γκούρα 
21 Απρ 2024
07:00AM - 05:00PM
Παρνασσός: Πολύδροσος – Επτάλοφος (διάσχιση)
Σκωτία: West Highland. Πάσχα 2024 27 Απρ 2024
08:00AM - 05:00PM
Σκωτία: West Highland. Πάσχα 2024 
Ροδόπη: Θρακικά Μετέωρα (διάσχιση) ποταμός Κομψάτος. Παπίκιο όρος (1.483μ.). Πόρτο Λάγος Βιστωνίδας. Ιαματικά λουτρά Ποταμιάς ή Λαγγαδά.02 Μαϊ 2024
04:00PM - 08:00PM
Ροδόπη: Θρακικά Μετέωρα (διάσχιση) ποταμός Κομψάτος. Παπίκιο όρος (1.483μ.). Πόρτο Λάγος Βιστωνίδας. Ιαματικά λουτρά Ποταμιάς ή Λαγγαδά.
19 Μαϊ 2024
07:00AM - 06:00PM
Οίτη: Μονοπάτι Σιδηροδρομικών - Φαράγγι Ασωπού
Αχαία. Χελμός: α) Ύδατα Στυγός - Ψηλή κορφή (2.355μ.) - Νεραϊδοράχη (2.341μ.) -Χιονοδρομικό (διάσχιση) β) Πεζοπορία Σόλος – Καστράκι – βρύση Γκόλφως – Σόλος (κυκλική)02 Ιουν 2024
07:00AM - 07:00PM
Αχαία. Χελμός: α) Ύδατα Στυγός - Ψηλή κορφή (2.355μ.) - Νεραϊδοράχη (2.341μ.) -Χιονοδρομικό (διάσχιση) β) Πεζοπορία Σόλος – Καστράκι – βρύση Γκόλφως – Σόλος (κυκλική)
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ, η ανέγγιχτη ομορφιά. 01 Αυγ 2024
08:00AM - 05:00PM
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ, η ανέγγιχτη ομορφιά. 
01 Αυγ 2024
08:00AM - 05:00PM
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ, ανάβαση στην κορυφή RAZDELNAYA (6 148μ).

ΣΧΟΛΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: Γ.Βουτυρόπουλος, Δ.Δασκαλάκης, Τ.Μουτάφης

Η σχολή αναρρίχησης αρχαρίων του Ε.Π.Ο.Σ. ΦΥΛΗΣ προσφέρει μια συγκροτημένη εισαγωγική γνώση και εμπειρία στη δραστηριότητα της αναρρίχησης συνδυάζοντας την εκπαίδευση στον βράχο.Στη σχολή αναρρίχησης αρχαρίων μπορεί να συμμετέχει όποια/ος έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία παρά μόνο λίγη διάθεση για περιπέτεια και αγάπη για τη φύση.ΣΧΟΛΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΑΠΡ ΜΑΙΟΣ 2024 a0f50

Το ορειβατικό σκι είναι ένα σπορ που απευθύνεται σε ορειβάτες αλλά και σε χιονοδρόμους.Στους χιονοδρόμους, η γνώση τεχνικών ορειβατικού σκι θα δώσει τη ασφαλή δυνατότητα και τις τεχνικές για να κινηθούν και εκτός πιστών ενός οργανωμένου χιονοδρομικού κέντρου, ενώ στους ορειβάτες θα δώσει τη δυνατότητα να απολαύσουν και να προσεγγίσουν με ασφάλεια και ταχύτητα ορεινούς όγκους.1 6248e

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ

Σε συνεργασία με το μέλος του Δ.Σ. που βοηθά την ανάβαση

 

Α. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:

· Αν δεν γνωρίζει τη διαδρομή προσπαθεί έγκαιρα να την κάνει.  Στην έσχατη περίπτωση που δεν θα μπορέσει (εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων), να την έχει στο GPS του συλλόγου. Συνεργάζεται απαραίτητα με τον Έφορο Ορειβασίας και όπου χρειαστεί με τον πρόεδρο, προκειμένου να πραγματοποιήσει την αναγνωριστική ανάβαση (με έξοδα κίνησης του συλλόγου). Χαράσσει την πορεία στον χάρτη και σημειώνει  σημεία κατάλληλα για στάσεις και σημεία όπου υπάρχει νερό. Ο Σύλλογος επιδιώκει και δίνει μεγάλη σημασία για τη συνεργασία  με τοπικούς ορειβατικούς συλλόγους, με τους οποίους μπορεί να επικοινωνήσει ο συντονιστής και να αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες για τη διαδρομή ή να πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο την αναγνωριστική.

· Προετοιμάζει πληροφοριακό υλικό με ιστορικά, λαογραφικά, μυθολογικά στοιχεία, από ουδέτερες πηγές, για τα οποία συνεργάζεται με μέλη του Δ.Σ. προκειμένου να εκτυπωθούν σε αντίτυπα όσα και οι συμμετέχοντες.

· Παραλαμβάνει έγκαιρα από το σύλλογο τα φαρμακεία, τους ασυρμάτους, το στατικό σχοινί και εάν υπάρχει χιόνι, τα φτυάρια χιονιού, τη σόντα κλπ.

· Έχει φροντίσει να πάρει τα προγνωστικά του καιρού και να έχει τηλέφωνα από κοντινή κατοικημένη περιοχή (αστυνομία, δήμος, ιατρικό κέντρο περιοχής κλπ.) για την περίπτωση που προκύψει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να έχει χάρτη της περιοχής.

· Ο συντονιστής, είναι καλό να έχει φοιτήσει σε σχολή ορειβασίας για να διαθέτει τις βασικές γνώσεις προσανατολισμού, πρώτων βοηθειών κλπ. Χρήσιμο είναι να έχει παρακολουθήσει τα σεμινάρια που διοργανώνει κατά καιρούς ο σύλλογος (προσανατολισμός, πρώτες βοήθειες κτλ.) και να έχει στοιχειώδεις ορειβατικές γνώσεις. Αν δεν διαθέτει τα παραπάνω, συνεργάζεται με τα μέλη του Δ.Σ. και με τους έμπειρους ορειβάτες της ομάδας για καλύτερα αποτελέσματα. 

 

Β. ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΥΛΜΑΝ:

· Σημειώνει στη λίστα του ταμία τις προσελεύσεις, προσέχοντας για τη στάση επιβίβασης που έχει δηλώσει ο κάθε συμμετέχων.

· Μεριμνά να τηρηθεί η αναχώρηση στην προσδιορισμένη ώρα και χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο του συλλόγου για να επικοινωνήσει όπου χρειαστεί. Αναχωρεί με μικρή ανοχή έως 5’ το πολύ για να μην επιβαρυνθεί χρονικά το ταξίδι και η προγραμματισμένη ανάβαση.

 

Γ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ (ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΥΛΜΑΝ):

· Καλημερίζει από μικροφώνου όλους και καλωσορίζει στο σύλλογο τα νέα μέλη (εφόσον υπάρχουν). Αποφεύγει σε όλη τη διάρκεια της εξόρμησης να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εκδρομή» και αντί αυτής χρησιμοποιεί: ανάβαση, ορεινή πεζοπορία, εξόρμηση κλπ.

· Φροντίζει να εισπράξει σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση και αν έχει απορίες επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον ταμία ή την πρόεδρο (εισπράττεται η οφειλόμενη συνδρομή του έτους εφόσον το μέλος έχει κλείσει τον πρώτο χρόνο στο Σύλλογο). Δίνει τις αιτήσεις στα νέα μέλη και τις μαζεύει συμπληρωμένες και υπογεγραμμένες. Συγκεντρώνει τις φωτογραφίες για την έκδοση ορειβατικών ταυτοτήτων. Μοιράζει τυχόν έντυπο πληροφοριακό υλικό και τις ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. Αν υπάρχει ορειβατικός χάρτης για την περιοχή, φροντίζει να έχει σχεδιάσει με χρωματιστό μαρκαδόρο την ή τις διαδρομές. Σε διήμερες-τριήμερες μοιράζει τη φωτοτυπημένη λίστα κατανομής στα δωμάτια και παράλληλα πληροφορεί ότι είναι ενδεικτική και όποιος θέλει μπορεί να αλλάξει.

· Φροντίζει οι στάσεις του πούλμαν να γίνονται σε χώρους με τουαλέτες (αποφεύγοντας πάρκινγκ ή βενζινάδικα) και πραγματοποιεί καταμέτρηση κατά την αναχώρηση από αυτούς.

· Ενημερώνει από το μικρόφωνο για τις ιδιαιτερότητες του μονοπατιού ή δίνει τυχόν σημαντικές λεπτομέρειες. Ενημερώνει για πηγές πόσιμου νερού κατά τη διάρκεια της διαδρομής ώστε να ξέρουν οι συμμετέχοντες και αν δεν υπάρχει να τους υπενθυμίσει ότι πρέπει να προμηθευτούν νερό από την πρώτη στάση που θα κάνει το πούλμαν. Ενημερώνει για τη φύση του μονοπατιού (κόντρες, σάρες, υψομετρικές διαφορές). Εάν υπάρξει ομίχλη ενημερώνει ότι είναι απαραίτητοι οι φακοί κεφαλής κλπ. Προσοχή: η ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργεί πανικό ή να μη δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους συμμετέχοντες. Η υπερβολή δεν είναι καλή και λειτουργεί αρνητικά για το σύλλογο. Το ίδιο και η ελλιπής ενημέρωση. Ζητά να μάθει από τους συμμετέχοντες αν υπάρχει παλιός και έμπειρος ορειβάτης, ο οποίος να γνωρίζει τη διαδρομή για να είναι μπροστά μαζί με το συντονιστή και να βοηθά το έργο του.

· Εφόσον έχει την ευχέρεια, μπορεί να ενημερώσει με γενικές οδηγίες για την ορειβασία και την ορεινή πεζοπορία (ρουχισμός, η σωστή θέση του σακιδίου στην πλάτη μας, ενυδάτωση στο βουνό κλπ.)

· Ενημερώνει επίσης ότι η ανάβαση του Συλλόγου είναι ομαδική και ο σύλλογος τηρεί κανόνες για την ασφάλεια των συμμετεχόντων: δεν περνά κανείς μπροστά από τον συντονιστή, δίνει έμφαση στο να διατηρούν όλοι οι συμμετέχοντες οπτική επαφή με τον προπορευόμενο, ακολουθείται κανονικός ρυθμός ανάβασης (με έμφαση σε τυχόν αδύναμα άτομα), δεν μένει κανείς πίσω από τη «σκούπα», όποιος θελήσει να απομακρυνθεί για τουαλέτα να ενημερώσει κάποιον από την ομάδα κλπ. Για ανάβαση χειμερινού βουνού ενημερώνει ποιος είναι ο απαιτούμενος εξοπλισμός. Με απόφαση του συντονιστή, όποιος συμμετέχων δεν διαθέτει τον απαιτούμενο για κάθε περίσταση εξοπλισμό, πολλώ δε μάλλον τον βασικό εξοπλισμό (π.χ.: σακίδιο ημέρας κλπ.), δεν ακολουθεί στην ανάβαση. Αυτό γίνεται τόσο για τη δική του ασφάλεια, όσο και για την ασφάλεια της ομάδας.

 

Δ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:

· Τηρεί προσεκτικά όσα αναφέρονται για την ανάβαση στην προηγούμενη παράγραφο.

· Ελέγχει τον εξοπλισμό (κυρίως για χειμερινές αναβάσεις). Αν είναι ελλιπής, εξηγεί με ευγενικό τρόπο στο άτομο το λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να συμμετάσχει, διότι θα θέσει σε κίνδυνο τη δική του ασφάλεια αλλά και όλης της ομάδας.

· Εμψυχώνει τους νέους ορειβάτες και τους ενθαρρύνει, επισημαίνοντας τα υπέρ της ορειβασίας, χωρίς να παραλείπει να εξηγεί ότι είναι ένα σπορ που γίνεται στη φύση και πάντα θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι ενέχει και επικινδυνότητα (ξαφνική αλλαγή καιρού, ομίχλη, κλπ.)

· Ορίζει έναν έμπειρο ορειβάτη ως «σκούπα», ο οποίος παραλαμβάνει ασύρματο και πραγματοποιεί καταμέτρηση της ομάδας κατά την αναχώρηση, όπως και μετά από κάθε στάση. Φροντίζει οι στάσεις να μην είναι μεγάλης διάρκειας.

· Διαχείριση κρίσεων: Κάνει προφορικές συστάσεις σε όποιον/α δεν ακολουθεί τις οδηγίες του ή βγαίνει εκτός ομάδας, προσπαθώντας να μη φωνάζει και  να μη τσακωθεί μαζί του. Σε περίπτωση ατυχήματος λειτουργεί σε συνεργασία με τα παρόντα μέλη του Δ.Σ. με τα έμπειρα και δυνατά άτομα της ομάδας για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στον τραυματία και για την μεταφορά του, (εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση του τραυματία) ή για την κλήση βοήθειας μέσω ασυρμάτου κλπ..

· Ο συντονιστής μεριμνά για τη συνοχή της ομάδας, με υπευθυνότητα: α) φροντίζει να έχει συνεχόμενη επαφή-επικοινωνία με την ομάδα και οπτική επαφή μεταξύ των μελών της, β) τηρεί ισορροπημένο ρυθμό ανάβασης  σε σχέση με τους πολύ αργούς και τους πολύ γρήγορους ορειβάτες. (Αναθέτει  καθήκοντα στους γρήγορους και φέρνει στη αρχή της πορείας τους αργούς ή αδύναμους), γ) όταν γίνεται στάση, φροντίζει να έχουν την ίδια ευκαιρία για ξεκούραση και όσοι είναι τελευταίοι, δ)  σε πολυπληθείς ομάδες, τοποθετεί ενδιάμεσα άτομο με ασύρματο  για συνεχή επικοινωνία. Αναθέτει ρόλους και αρμοδιότητες,  εάν χρειαστεί, προκειμένου να καταστήσει όλους τους συμμετέχοντες κοινωνούς της προσπάθειας.

· Αν η ανάβαση ήταν απαιτητική και δύσκολη ή πολύωρη, δεν παραλείπει να συγχαρεί στο τέλος τους συμμετέχοντες και να τους επιβραβεύσει για τα θετικά ή να σχολιάσει προσεκτικά – χωρίς να θίξει κάποιον – τυχόν αρνητικά και τί κίνδυνοι θα μπορούσαν να παρουσιαστούν με τυχόν άστοχους χειρισμούς. Έτσι μαθαίνουν όλοι χωρίς να θίγεται κάποιος.

 

Ε. ΤΕΛΟΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥΛΜΑΝ:

 

· Στην επιστροφή, περνά από τα καθίσματα και συγκεντρώνει τα emailτων συμμετεχόντων οι οποίοι δεν λαμβάνουν ηλεκτρονικές ενημερώσεις του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής.

· Ενημερώνει ότι μπορούν οι συμμετέχοντες να αναρτήσουν τις φωτογραφίες από την εξόρμηση στην ιστοσελίδα του συλλόγου www.eposfilis.grστο πεδίο «Ανεβάστε φώτο».

· Αναφέρει την προσεχή Σχολή Ορειβασίας ή αναρρίχησης, το κόστος της, τον εκπαιδευτή, τους λόγους που είναι καλό να την παρακολουθήσει κάποιος

· Ανακοινώνει τις επόμενες αναβάσεις ή πεζοπορίες.

· Ανακοινώνει την πυροφύλαξη, τους λόγους για τους οποίους γίνεται και τις επιβραβεύσεις του συλλόγου οι οποίες λειτουργούν και ως κίνητρα, χωρίς να παραλείψει να αναφέρει και τις επιβραβεύσεις για τις περισσότερες συμμετοχές σε ορειβατικές αναβάσεις. Στη συνέχεια περνά από κάθε κάθισμα και ρωτά ιδιαιτέρως αν το μέλος του Συλλόγου ενδιαφέρεται να κάνει μια πυροφύλαξη ή για να δοκιμάσει με κάποιο έμπειρο την πρώτη φορά, περίπου ποιος μήνας τον ενδιαφέρει ώστε να του τηλεφωνήσει ο αρμόδιος τότε για να δηλώσει ακριβή ημερομηνία βάρδιας.

· Ευχαριστεί και επιβραβεύει προφορικά τα νέα μέλη  ενθαρρύνοντάς τα να συνεχίσουν και να φτάσουν ψηλότερα, να αγαπήσουν τα βουνά και να μάθουν όσα μπορούν περισσότερα, παρακινώντας τα να φοιτήσουν σε μία από τις Σχολές του Συλλόγου. 

· Συνοψίζει την δραστηριότητα και κλείνοντας λέει τη γνώμη του για την ανάβαση. Ευχαριστεί και εύχεται καλές μελλοντικές αναβάσεις.