Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Τήνος, Πάσχα και πεζοπορίες
 

13-17/4

Τήνος, Πάσχα και πεζοπορίες στο νησί της πίστης και της τέχνης…..

 Η επιδεξιότητα και η καλαισθησία των τηνιακών μαστόρων δημιούργησαν οικοδομήματα, έργα λαϊκής τέχνης, μνημεία αρχιτεκτονικής μοναδικά στον κόσμο, για να φωλιάσουν τα περιστέρια. Το  περιστέρι  σύμβολο  της θεϊκότητας  για το Χριστιανισμό, και παγκοσμίως σύμβολο ειρήνης.

 *Οι πορείες προτείνονται για αρχαρίους

Μ.  Πέμπτη  13/4 :  Συνάντηση  στην Ραφήνα  στις  16:30, αναχώρηση με το πλοίο "ΘΕΟΛΟΓΟΣ" το οποίο αναχωρεί στις  17:30 και άφιξη στο λιμάνι  της Τήνου.  Διανυκτέρευσεις στην Χώρα  σε ενοικαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχείο

Μ. Παρασκευή  14/4 :  Πεζοπορία από  Κουμάρο προς Λουτρά  και  Κάμπο,  μέσα από ελαιώνες και κατάφυτη κοιλάδα,  το μονοπάτι συνεχίζει  προς Ταραμπάδο, Κώμη, περνώντας  από την πιο εντυπωσιακή συγκέντρωση περτιστεριώνων του νησιού  και καταλήγει στα Λουτρά. Ω.Π.:  4-4.30,   Υ.Δ. :  430   Β.Δ. : 1  Παρακολούθηση του επιταφίου στην Χώρα, όπου  έξι επιτάφιοι, στολισμένοι περίτεχνα με βιολέτες («μαντιές»), συγκεντρώνονται στην εξέδρα της παραλίας, όπου ψάλλονται τα εγκώμια. Μετά την αποχώρησή τους, ο Επιτάφιος του Ναού Αγίου Νικολάου,  προχωράει προς την παραλία Βαθύ Κλαδάκι όπου οδηγείται μέσα στη θάλασσα μαζί με τον παπά και ψέλνεται τρισάγιο για τους ναυτικούς.

Μ. Σάββατο 15/4 : Εύκολη πορεία: Πεζοπορία από τα αμφιθεατρικά χτισμένα Υστέρνια στη πλαγιά Μεροβίγλια  προς τον όρμο Υστερνίων, ακολουθώντας το παλιό χτισμένο με μαρμαρόπετρες  μονοπάτι με  πανοραμική θέα στο Αιγαίο πέλαγος  (κυκλική διαδρομή). Από τα Υστέρνια  το μονοπάτι συνεχίζει για Πύργο  με τις μοναδικές μαρμάρινες δημιουργίες των ντόπιων καλλιτεχνών και καταλήγει στον γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό Πάνορμο. Ω.Π.:  3.30-4, Υ.Δ. : 420, Β.Δ. : 1.  Στον Πύργο επίσκεψη στο  Μουσείο Μαρμαροτεχνίας και στο  Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνώ νΔύκολη πορεία:  Κοινή πορεία με την εύκολη, στον Πύργο  παράκαμψη για Μονή Κυρά-Ξένη και επιστροφή , κατάληξη στον Πάνορμο Ω.Π.: 5- 5.30, Υ.Δ. : 540, Β.Δ. : 1.  Ανάσταση  στο Ναό της Ευαγγελίστριας  στην Χώρα.

Κυριακή του Πάσχα 16/4 : Πεζοπορία από το χωριό Αγάπι  σε μονοπάτι που κινείται ανάμεσα σε γρανιτένιους ηφαιστειογενείς  ογκόλιθους  που βρίσκονται διάσπαρτοι στο οροπέδιο του Βωλάκα  θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο και καταλήγει στο Φαλατάδο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την φημισμένη ρακή του. Επιστροφή στον Βωλάκα  όπου το πασχαλινό γεύμα σε ταβέρνα του χωριού. Ω.Π.: 3, Υ.Δ. : 280, Β.Δ. : 1 

Δευτέρα 17/4: Πεζοπορία από την  Χώρα σε καλά διατηρημένο  λιθόστρωτο δρόμο προς  το επιβλητικό ύψωμα Ξώμπουργο  με την  μαγευτική θέα και το ενετικό κάστρο  Ω.Π.: 2.30-3, Υ.Δ.: 560, Β.Δ. : 1. Το απόγευμα αναχώρηση ώρα 18:00 για Ραφήνα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι κρατήσεις αρχίζουν 6/3/17. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με έκπτωση γκρουπ πρέπει να εκδοθούν μέχρι 31/3 

Συντονιστής: Τάσος Αλεξανδρόπουλος