Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Κρήτη: Αστερούσια, Κόφινας (1.231μ.). Παραλίες Αγίου Ιωάννη και Ελυγιάς. Μονή Κουδουμά. Via ferrata στο
 

28/4-1/5

Κρήτη: Αστερούσια (το «Άγιο Όρος»της Κρήτης) , Κόφινας (1.231μ.) Διάσχιση της ακτογραμμής του Λυβικού πελάγους με κολύμπι στις παραλίες Αγίου Ιωάννη και Ελυγιάς. Via ferrata στο φαράγγι της Ελυγιάς . Φιλοξενία στη Μονή Κουδουμά. Περίπατος πάνω στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου.

Παράταση κρατήσεων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με έκπτωση μέχρι τις 13 Απριλίου για λίγες θέσεις  

Τα Αστερούσια, είναι οροσειρά με πολυάριθμες κορυφές και εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίου,  όπου δάση με τραχεία πεύκη και χαρουπιές ακουμπούν στις ακτές του Λυβικού πελάγους και κάπου-κάπου συστάδες με φοίνικες του Θεόφραστου διαδέχονται το απόκοσμο, ανέγγιχτο τοπίο άγριας ομορφιάς. Στα σπηλαιομονάστηρα, τ’ Αγιοφάραγγα τ’  ασκηταριά τους – βυζαντινά και μεταβυζαντινά –, οι ερημίτες και οι ασκητές του παρελθόντος συνέχισαν να λατρεύουν τον Θεό μέχρι τις αρχές του 20ου αι., λατρεία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα σε δύο μεγάλα μοναστήρια το ένα εκ των οποίων θα φιλοξενηθεί ο Σύλλογος. Τα Αστερούσια του σήμερα αφήνουν τον πεζοπόρο να καταλήξει, ακολουθώντας εντυπωσιακές διαδρομές με απεριόριστη θέα,  σε καλά κρυμμένες ακρογιαλιές, ακουμπώντας το λιτό και το απέριττο, δίπλα σε σπηλαιώδη κελιά, ασκηταριά και Ιερές Μονές.

Παρασκευή 28/4: Συνάντηση όλων στις 20:00 στον Πειραιά μπροστά στο πλοίο και  απόπλους για το Ηράκλειο στις 21:00

Σάββατο 29/4: Άφιξη νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πούλμαν και στάση για πρωινό καφέ στα «Λιοντάρια» (Κρήνη Μοροζίνι). Περίπατος μέχρι το ενετικό επιθαλάσσιο ενετικό φρούριο «Κούλες» ,  επίσκεψη και ξενάγηση στα εκθέματά του. Στη συνέχεια περίπατος πάνω στα τείχη με θέα στην πόλη και στην θάλασσα,  από τους προμαχώνες του Αγίου Ανδρέα, πάνω από τις Πύλες Παντοκράτορα και Βηθλεέμ, με κατάληξη στον προμαχώνα Μαρτινέγκο όπου και ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη (2,7χλμ.). Διαδρομή  στο ξεχωριστό οχυρωματικό έργο και τα «μπεντένια» του που αποτελεί για όλη τη Μεσόγειο μνημείο πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Από την Πύλη Ιησού στη συνέχεια αναχώρηση όλων με το πούλμαν για το χωριό Κάτω Καπετανιανά (760μ.). Στάση για μια ρακή και το μεζέ της στο «Θαλόρη» του Μάρκου στα Καπετανιανά.

Υπάρχουν τρεις επιλογές για πεζοπορία:

Δύσκολη πορεία (Ομάδα Α’ ): Κατάβαση από καλοσημαδεμένο μονοπάτι μέχρι το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη (60μ.).  Το μονοπάτι διασχίζει  τις περιοχές  Γαρδούλια, ενώ από Σεφέρι έως Σαλαμιά περνά από  δασωμένη περιοχή. Η διαδρομή συνεχίζει στα Γλυκά Νερά  και καταλήγει στο μοναστήρι με μικρή παράκαμψη το σπήλαιο της Περιστεριάς. (10 χλμ. εκ των οποίων 1,7 χωματόδρομος). Ω.Π.: 5-5.30, Υ.Δ.: -700, Β.Δ.: 1+.

Εύκολη πορεία (Ομάδα Β’): Πεζοπορία με κατάβαση από καλοσημαδεμένο μονοπάτι μέσα σε δάσος από τον καταρράκτη και κάτω, μέχρι το σπηλαιομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη (60μ.) και ακολούθως μέχρι την παραλία (4,2 χλμ. εκ των οποίων 0,7 χωματόδρομος).Ω.Π.: 3-3.30, Υ.Δ.: -700, Β.Δ.: 1.

Διαδρομή via ferrata: Πεζοπορία 40’ περίπου μέχρι την είσοδο του φαραγγιού της Ελυγιάς. Διαδρομή via ferrata με την τεχνική της μόνιμης ασφάλισης. Η διαδρομή χωρίζεται σε 12 διαστήματα με τα πρώτα 4 να είναι πιο εύκολα ακολουθώντας τα κάθετα τοιχώματα του φαραγγιού με μεγάλες κλίσεις. Εντυπωσιακή κυκλική διαδρομή. Διάρκεια Via ferrata: 3-3.30 ώρες Παρέχεται εξοπλισμός και έμπειροι οδηγοί βουνού από τοπικό εξειδικευμένο γραφείο. Μετά το τέλος της via ferrata, ακολουθεί πεζοπορία από μονοπάτι στο φαράγγι και κατάληξη στον Άη Γιάννη Ω.Π.: 1.30-2,  Β.Δ.: 1

Στο σπηλαιώδες Μοναστήρι του Άη Γιάννη  σώζονται τοιχογραφίες και στις γύρω σπηλιές, κελιά-ασκηταριά.

Στο μοναστήρι μένουν όσοι επιθυμούν διανυκτέρευση με σκηνές (διαθέτει τουαλέτα και νερό)  και οι υπόλοιποι σε δωμάτια στον παραπλήσιο οικισμό. Κολύμπι στην παραλία της Ελυγιάς ή στην παραλία του Αγίου Ιωάννη και φαγητό σε ταβέρνα της περιοχής με θέα την θάλασσα.

Ο εξοπλισμός  θα μεταφερθεί  με αγροτικά στον Άγιο Ιωάννη.

Κυριακή 30/4: Δύσκολη πορεία (Ομάδα Α’ ): Πεζοπορία από τον Άγιο Ιωάννη μέχρι την παραλία της Ελυγιάς και ακολούθως σε καλογραμμένο μονοπάτι κοντά στην θάλασσα μέχρι την διασταύρωση για Κόφινα κοντά στην Μονή Κουδουμά. Το μονοπάτι περνά από δάσος με πεύκα αφού γίνει μικρή παράκαμψη στο σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου (60μ.). Από την διασταύρωση για Κουδουμά η διαδρομή ανηφορίζει σε μονοπάτι για τον Κόφινα διασχίζοντας την ρεματιά του Καταρράκτη μέχρι την θέση Σώπατα μέσα σε δάσος από πεύκα, άλλα δέντρα, δρυς κλπ. Συνεχίζει σε χωματόδρομο για 2,7χλμ. μέχρι τη ρίζα του Κόφινα. Ανάβαση στην κορυφή Κόφινας (1.231μ.) με απεριόριστη θέα στις πολλές κορυφές των Αστερουσίων, που γι αυτό χαρακτηρίζονται  και ως «Μικρά Λευκά όρη»  και στο Λυβικό πέλαγος. Με κατεύθυνση δυτικά, περνώντας από τις θέσεις Παναγία Κερά, Λιμνιά (όπου πυκνό πευκόδασος  μέχρι τη Μονή Κουδουμά), Πευκόλακος κατάληξη στη  Μονή Κουδουμά. (20μ.) (18,7 χλμ. εκ των οποίων 4,6 χωματόδρομος),  Ω.Π.:12.30-13, Υ.Δ.: 1.200, Β.Δ.: 3+

Εύκολη πορεία (Ομάδα Β’): Από Άγιο Ιωάννη με αγροτικά αμάξια διανύεται ένα μέρος χωματόδρομου  από όπου αρχίζει η  κατάβαση στο φαράγγι της Ελιγιάς που διατηρεί βλάστηση μέχρι την ομώνυμη παραλία.  Ακολούθως η διαδρομή συνεχίζει σε καλογραμμένο μονοπάτι μέσα σε δάσος από πεύκα κοντά στην θάλασσα μέχρι τη Μονή Κουδουμά (20μ.) αφού γίνει μικρή παράκαμψη για επίσκεψη στο σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου (60μ.). (5,5χλμ.). Ω.Π.: 4-4.30, Υ.Δ.: -250, Β.Δ.: 1. Κολύμπι και ξεκούραση στην παραλία κάτω από την Μονή. Εάν μείνει χρόνος επίσκεψη στον Αβακόσπηλιο, σπήλαιο με ασκηταριά κοντά στη Μονή Ω.Π.: 1, Υ.Δ.: 50, Β.Δ.: 1. (1,2 χλμ.).

Φιλοξενία  με  φαγητό και διανυκτέρευση στη Μονή Κουδουμά  σε κελιά ή σε σκηνές .

Ο εξοπλισμός  όλων θα μεταφερθεί στη Μονή Κουδουμά με αγροτικά όπως και την επόμενη ημέρα στους Παρανύμφους.

Δευτέρα 1/5: Ανηφορική πεζοπορία μέσα σε κατάφυτο από πεύκα τοπίο μέχρι την εκκλησία του Αγίου Παύλου. Ακολούθως ανάβαση προς το χωριό Παρανύμφους όπου και θα ολοκληρωθεί  η πεζοπορία μας (550μ.)  (8,7 χλμ. . εκ των οποίων 2,5 σε χωματόδρομο) Ω.Π.: 6-6.30 Υ.Δ.: +530, Β.Δ.: 1.

Φαγητό στο χωριό Λούκια στην περιοχή της Μεσσαράς, μεταφορά αργά το απόγευμα οδικώς στο Ηράκλειο για την  επιβίβαση στο πλοίο της γραμμής και άφιξη στον Πειραιά την Τρίτη στις 06:30 το πρωί.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όλες οι πορείες και διασχίσεις θα γίνουν με σακίδιο ημέρας. Χρήση πούλμαν μόνο 2 ημέρες. Τις υπόλοιπες  ημέρες αγροτικά αυτοκίνητα με χαμηλό κόστος (κυρίως για τα καύσιμά τους) θα μεταφέρουν  τα σακίδια ή όπου χρειαστεί και πεζοπόρους.

Συντονιστής δύσκολων πορειών: Νείλος Πιτσινός

Συντονίστρια εύκολων πορειών: Καλλιόπη Δηλαβεράκη