Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Φθιώτιδα. Καλλίδρομο (διάσχιση) . Ανοπαία ατραπός (μονοπάτι του Εφιάλτη). Θερμά λουτρά στις Θερμοπύλες
 

14/5

Φθιώτιδα. Καλλίδρομο (διάσχιση) . Ανοπαία ατραπός (μονοπάτι του Εφιάλτη). Θερμά λουτρά στις Θερμοπύλες

Η Ανοπαία ατραπός ήταν δύσβατο μυστικό πέρασμα που κατέληγε σε πολύ μικρή απόσταση από το τρίτο στενό των Θερμοπυλών. Το 480 π.Χ. στην μάχη των Θερμοπυλών ο προδότης Εφιάλτης, έκανε γνωστή την ύπαρξή της στον Πέρση αυτοκράτορα Ξέρξη, με αποτέλεσμα τα περσικά στρατεύματα μέσω αυτού του μονοπατιού να καταλάβουν τα νώτα των Ελληνικών δυνάμεων.

Αναχώρηση 07:00 για τη Μονή Δαμάστας (620μ.). Πεζοπορία από δασικό δρόμο και στη συνέχεια από μονοπάτι μέσα σε δάσος με έλατα  για την Παναγία Θερμοπυλών (1.037μ ). Επιλογή διαδρομής: Εύκολη πορεία:  Ήπια κατάβαση  μέχρι τις Θερμοπύλες  μέσω της «Ανοπαίας οδού» της διαδρομής που υπέδειξε ο Εφιάλτης στους Πέρσες  Ω.Π.: 6, Υ.Δ.: +415 – 960, Β.Δ.: 1 (12χλμ.). Προαιρετικά θερμά λουτρά στις Θερμοπύλες ή αν ο καιρός είναι ζεστός, κολύμπι στην θάλασσα στα Καμμένα Βούρλα

Δύσκολη πορεία: Με κατεύθυνση ΝΑ η διαδρομή συνεχίζεται προς τη Λίμνη Παλιοσουβάλα. Από εκεί με πορεία βόρεια προς το εκκλησάκι Παναγίας Μενδενίτσας,  στην συνέχεια από δρόμο και μονοπάτι κατάληξη στην Ανάβρα. Ω.Π.:  7-8,  Υ.Δ.:  800, Β.Δ.: 2 (20χλμ.)

Συντονιστής δύσκολης πορείας: Νίκος Αναστασίου

Συντονιστής εύκολης πορείας: Γιάννης Μαργώνης