Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Άνδρος
 

2-6/9

Άνδρος

Οι κρατήσεις άρχισαν

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/9 : Συνάντηση  στην Ραφήνα  στις  07:00, αναχώρηση με το πλοίο των  07:50 και άφιξη στο λιμάνι  της  Ανδρου,   Γαύριο. Πεζοπορία από Κατάκοιλο –Άνω Κατάκοιλο – Άρνη-Ρέματα. Όμορφη διαδρομή στην αγροτική ενδοχώρα με εναλλαγές τοπίου, αγροτικά μνημεία και έντονο ανάγλυφο   Υ.Δ. 320 μ..  Ω.Π.: 3.00-3.30. Β.Δ.: 1+ (μικρά στενά κι απότομα τμήματα στην Άρνη). Γεύμα με πραδοσιακά φαγητά  και  τοπικά  προιόντα  στην περιοχή της  Άρνης.  Μεταφορά με πούλμαν στην παραλία της Χώρας  Άνδρου  Νημποριό  όπου και οι διανυκτερεύσεις σε ενοικιαζόμενα δωμάτια δίπλα στην παραλία του Νημποριού. 

ΚΥΡΙΑΚΗ 3/9 : Πεζοπορία από το καστρομονάστηρο, της  Παναχράντου , με την πανοραμική θέα,  προς  τον παραδοσιακό οικισμό Μένητες .  Η διαδρομή συνεχίζει  ανάμεσα σε  εντυπωσιακές ξηρολιθιές και  λιθόστρωτα τμήματα μονοπατιού  προς τους γραφικούς  καταπράσινους οικισμούς ολόγυρα της Χώρας,   Λάμυρα, Μεσαθούρι, Υψηλού. Κατάληξη στην Χώρα της Άνδρου.  Υ.Δ. 260 μ..  Ω.Π.: 4.30-5.00. Β.Δ.: 1.

Το απόγευμμα επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Γουλανδρή» του οποίου η φετεινή έκθεση με τίτλο  « Με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των Χρωμάτων» είναι αφιερωμένη στον ζωγράφο και ποιητή  Νίκο Εγγονόπουλο. 

ΔΕΥΤΕΡΑ 4/9: Πεζοπορία από την  Βουρκωτή, το ορεινότερο χωριό του νησιού,  παράλληλα με τον ποταμό   Άχλα προς την ομώνυμη παραλία ,μια από τις ωραιότερες  της Άνδρου  και  σημαντικό υγρότοπο. Στη διαδρομή,  το παλαιό καστρομονάστηρο του Αγίου Νικολάου,  καλοφτιαγμένα αγροτικά κονάκια,  το υπέροχο τοξωτό γεφύρι του Άχλα, μικροί καταρράκτες και φυσικές βάθρες.  Φαγητό σε κονάκι κοντά στην παραλία με τον παραδοσιακό τρόπο των πανηγυριών.  Επιστροφή στην Χώρα  με  βάρκα.  Υ.Δ. -670 μ..  Ω.Π.: 3.30-4.00. Β.Δ.: 1+ (κατά τόπους ασταθές κατηφορικό υπόστρωμα).

Σε περίπτωση  ισχυρών ανέμων και αδυναμία προσέγγισης βάρκας  στην παραλία του Άχλα, θα πραγματοποιηθεί  πεζοπορία από το Μεσαθούρι προς το  μυλοχώρι των Στραπουργιών, και συνέχεια σε  κατάφυτη διαδρομή  που συναντά γραφικούς  και  σημαντικούς  οικισμούς  της ναυτοσύνης και της αγροτικής Άνδρου, Αποίκια, Απατούρια,Στενιές. Κατάληξη της πεζοπορίας  στην παραλία και  υγρότοπο Γιάλια.  Υ.Δ. 560 μ.  Ω.Π.: 4.30-5.00. Β.Δ.: 1.

 Το απόγευμα επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο όπου περιγράφεται η ζωή των Ανδρίων στα καράβια πριν τον Αγώνα του 1821, λιθογραφίες ανδριώτικων πλοίων και των μετέπειτα πρώτων ατμοκίνητων φορτηγών πλοίων της Ελλάδος κλπ.).

ΤΡΙΤΗ  5/9 : Πεζοπορία από το Συνετί  , στην  κοιλάδα των Διποταμάτων με τους πολυάριθμους νερόμυλους και το τοξωτό γεφύρι. Η  διαδρομή συνεχίζει  σε έντονο ανάγλυφο, με μεγάλες εναλλαγές και πλούτο αγροτικού τοπίου προς Κοχυλού και το Κάστρο της Φανερωμένης, κατάληξη στον όρμο του Κόρθι  για κολύμπι. Υ.Δ. 490μ.  Ω.Π.: 3.30-4.00. Β.Δ.: 1.(Τμήματα διαδρομής σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο).

Συνέχεια της πεζοπορίας για όσους επιθυμούν προς την   δημοφιλή παραλία   «της Γριάς το πήδημα»  με τη μοναδική  αμμουδιά της αλλά και τον χαρακτηριστικό πελώριο βράχο που υψώνεται λίγα μέτρα από την άμμο. Ω.Π.:0.50. ( Διαδρομή  με επιστροφή  από τα ίδια σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο και  χωματόδρόμο)

ΤΕΤΑΡΤΗ  6/9 : Επίσκεψη στο γραφικό Μπατσί  που απλώνεται αμφιθεατρικά γύρω από τον ομώνυμο όρμο με το λιμάνι και την αμμουδερή παραλία. Μεταφορά  για  κολύμπι στην παραλία Άγιος Πέτρος την μεγαλύτερη παραλία του νησιού  όπου και το γεύμα,  νωρίς το  απόγευμα μεταφορά με πούλμαν στο Γαύριο και αναχώρηση στις 16:30 για Ραφήνα.

Η εξόρμηση οργανώνεται με την βοήθεια του μη  κερδοσκοπικού  φορέα « Κέντρο Σύγχρονης Έρευνας & Δράσης για την Άνδρο»  που ασχολείται με έρευνα και δράσεις προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και πολιτισμού της Άνδρου. http://www.androsroutes.gr/

 Συντονιστής: Δρόσος Τραπεζάρης