Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Αργολίδα. Κυνόρτιο όρος, Μυρώνια (755μ.). Ι.Μονή Πολεμάρχας. Μονοπάτια της Αρχαίας Επιδαύρου.
 

1/10

Αργολίδα. Κυνόρτιο όρος, Μυρώνια (755μ.). Μονοπάτια της Αρχαίας Επιδαύρου.

 Στους πρόποδες του Κυνόρτιου όρους ήταν χτισμένο το περίφημο θέατρο του Πολύκλειτου του 4ου αιώνα π.Χ. και στην κορυφή του υπήρχε ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτα και βωμός από τον 7ο π.Χ αι. To καλύτερα σωζόμενο θέατρο της Ελλάδας στην Επίδαυρο χτίστηκε στη δυτική πλευρά του Κυνορτίου όρους για να τελούνται μουσικοί και ωδικοί αγώνες προς τιμήν του Ασκληπιού. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ασκληπιός ήταν γιος του Απόλλωνα και της εγγονής του βασιλιά της Επιδαύρου. Γεννήθηκε στο Κυνόρτιο όρος και μεγάλωσε μόνος του στην περιοχή της Επιδαύρου. Εκεί δημιουργήθηκε το Ασκληπιείο, το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο της αρχαιότητας όπου γεννήθηκε η ιατρική. Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και τη Μεσόγειο επισκέπτονταν το ιερό της Επιδαύρου για να παρακαλέσουν τον θεό για την υγεία τους. Για το λόγο αυτό οικοδομήθηκαν ξενώνες, εστιατόριο, γυμναστήριο, στάδιο και το φημισμένο θέατρο.

 *Η εύκολη πορεία προτείνεται για αρχαρίους 


Αναχώρηση 07:00 για την Παλιά Επίδαυρο.

Εύκολη πορεία: Έναρξη πεζοπορίας από τη θέση Βαγιωνιά της Παλιάς  Επιδαύρου, ακολουθώντας το μονοπάτι αριθ.1 από πευκοδάσος μέχρι την Μονή της Πολεμάρχας του 15ου αι. στην απόμερη ομώνυμη παραλία. Προαιρετική στάση για κολύμπι.  Στη συνέχεια από το μονοπάτι Νο  2 που ανηφορίζει προς το όρος ‘Ακρος και καταλήγει στην Παλιά Επίδαυρο περνώντας από τα ερείπια του ναού της Αρτέμιδος και τους μυκηναϊκούς   τάφους (κυκλική πορεία, εύκολη χωρίς δύσκολα σημεία) Ω.Π.: 5.30, Υ.Δ.300, Β.Δ.: 1+

Δύσκολη πορεία: Πεζοπορία από το σούπερ μάρκετ της Παλιάς Επιδαύρου στο μονοπάτι Νο 4 ακολουθώντας την κορυφογραμμή με πολύ ωραία θέα στο Σαρωνικό και ανάβαση μέχρι την κορυφή Μυρώνια (755μ.).  (σκραμπλ για τμήμα 300μ. περίπου της διαδρομής) Συνεχίζοντας στην κορυφογραμμή η πορεία καταλήγει στο μεγάλο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (Λυγουριό) (3χλμ. χωματόδρομος) Ω.Π.:  6.30, Υ.Δ.: 750, Β.Δ.:  2 Δυνατότητα για κολύμπι στις παραλίες Γιαλάσι ή Βαγιωνιά.

Συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαίας Επιδαύρου.

Συντονίστρια εύκολης πορείας: Όλγα Μουρίκη

Συντονιστής δύσκολης πορείας:  Γιάννης Μαργώνης