Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Σμόλικας (2.631μ.) διάσχιση. Κλέφτης (1.947μ.), Via Ferrata στον Αώο. «Πέτρινα» χωριά της Ηπείρου: Γαναδιό, Μόλιστα, Μοναστήρι.
 

6-8/10/17

Σμόλικας (2.631μ.) διάσχιση. Κλέφτης (1.947μ.), Via Ferrata στον Αώο. «Πέτρινα» χωριά της Ηπείρου: Γαναδιό, Μόλιστα, Μοναστήρι. 

Πέτρινα χωριά της Ηπείρου: Μνημεία αρχιτεκτονικής, «ύμνος» των μαστόρων της πέτρας, των πελεκάνων και των κτιστάδων της Ηπείρου στις παρυφές του Σμόλικα, στέκουν  ανέγγιχτα από το χρόνο και τον άνθρωπο.

*Η εύκολη πορεία προτείνεται για αρχαρίους

Παρασκευή: Αναχώρηση στις 16:00 για Σαμαρίνα (1.400μ.) όπου η διανυκτέρευση σε ξενώνες ή σκηνές.

Σάββατο: Ομάδα Α’, Δύσκολη πορεία: Έναρξη πεζοπορίας νωρίς το πρωί από τη Σαμαρίνα με κατεύθυνση δυτικά, περνώντας από την πηγή Σουποτήρη στα 1.900μ. και συνεχίζοντας μέσω του Λαιμού για την κορυφή Γέρος (2.631μ.).  Επιστροφή στο Λαιμό και με κατεύθυνση Βόρεια και ΒΔ η διαδρομή προσεγγίζει το εντυπωσιακό και άγριας ομορφιάς ρέμα του Βαθύλακου.  Η διαδρομή στην αρχή κινείται κοντά στην κοίτη του ρέματος, μετά αφήνοντας το αλπικό τοπίο συνεχίζεται μέσα σε πυκνό δάσος μαύρης πεύκης και τελειώνει στα 1080μ. υψόμετρο σε νεροτριβή και πηγή κοντά στον άσφαλτο δρόμο πριν την Αγ.Παρασκευή. Ω.Π.: 10-11, Υ.Δ.: +1231 – 1551, Β.Δ.: 4

Ομάδα Β’ : Εύκολη πορεία: Μετακίνηση με το πούλμαν στο χωριό Πουρνιά (890μ.) (30χλμ.). Πεζοπορία από μονοπάτι και χωματόδρομο μέσα σε πυκνό δάσος κωνοφόρων στις πλαγιές του όρους Κλέφτης ανάμεσα σε ξωκλήσια και θέα στις καταπράσινες γύρω πλαγιές. Ανάβαση μέχρι τη θέση Φλιαρόστανη (1.400μ.)  ή μέχρι την κορυφή Κλέφτης (1.847μ.) (ανάλογα τις δυνατότητες της ομάδας) Ω.Π.: 4 ή 6, Υ.Δ.: 510 ή 957, Β.Δ.: 1 ή 2

Ομάδα Γ’ : Via Ferrata στον Αώο: Μεταφορά με το πούλμαν στην Κόνιτσα (50χλμ. 1 ώρα) και πεζοπορία 30’-40’ από το γεφύρι της Κόνιτσας  προς την  Μονή Στομίου όπου λίγο πριν την ανηφόρα, ξεκινά  η  Via Ferrata . Η συναρπαστική διαδρομή διασχίζει τον Αώο με δύο διαδοχικές θιβετιανές γέφυρες μήκους 6-7μ. και 17μ. ισορροπώντας ο πεζοπόρος ασφαλισμένος πάνω σε σύρμα. Από εκεί η via ferrata  συνεχίζει κατά μήκος του Αώου ανεβοκατεβαίνοντας σε σύρματα και σταθερά σχοινιά, τραβερσάρει σε βράχο πάνω σε μεταλλικά σκαλιά σε σήμα Π  και τελειώνει με τα απότομα και πιο εκτεθειμένα σημεία ασφαλισμένα σε σταθερό σχοινί. Απαραίτητος ειδικός  εξοπλισμός για via ferrata: Κράνος, μπωντριέ, ιμάντες,  σύστημα απορρόφησης  και ειδικά μεγάλα καραμπίνερ.  Η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί εάν ο καιρός δεν είναι βροχερός.  Ώρες Διάρκειας : 4-5 (ανάλογα τον αριθμό των συμμετεχόντων) Β.Δ.: 2+  

Κατάληξη όλων στο χωριό Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) για τη διανυκτέρευση σε ξενώνα ή σε στεγασμένο χώρο με υπνόσακο ή με σκηνές.

Κυριακή: Κοινή πορεία περίπου 3 ωρών μέσω παλιού  μονοπατιού και δρόμων, από την Πουρνιά προς το Γαναδιό, χτισμένο στα 890μ. υψόμετρο στις καταπράσινες πλαγιές του δυτικού Σμόλικα. Είναι  ένας από τους ομορφότερους χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς της Κόνιτσας, γνωστός για τα πολύ ωραία αρχοντικά σπίτια  και τα γραφικά σοκάκια του. Συνέχιση της πεζοπορίας προς το χωριό Μόλιστα (840μ.), με τα εξαίσιας παραδοσιακής αρχιτεκτονικής πέτρινα σπίτια να κοσμούν το χωριό, καμπαναριά και ομοιόμορφα λιθόστρωτα καλντερίμια, ενώ ο επιβλητικός ναός του Αγίου Νικολάου είναι στολισμένος με εντυπωσιακά ξύλινα χειροποίητα τέμπλα από Μετσοβίτες ξυλουργούς.  Η κατάληξη της πεζοπορίας θα γίνει στο χωριό Μοναστήρι (940μ.) μέσα σε πυκνή βλάστηση από δρυς, κρανιές αγριοαχλαδιές. Από το κέντρο του χωριού οδηγεί μονοπάτι στην Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου χτισμένη το 1819, ένα εντυπωσιακό λιθόκτιστο μοναστηριακό συγκρότημα.

Συντονιστές: Διονύσης Βασιλόπουλος και Νίκος Μητρόπουλος

Συντονιστής via ferrata: Κώστας Νικολόπουλος (Ε.Ο.Σ.Κόνιτσας)