Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Βόϊο (1.805μ.) διάσχιση, Όντρια όρη (1.540μ.). Καταρράκτες Σκοτωμένου Νερού. Λίμνες Βράχου και Βυθού. Κορέστεια χωριά της λήθης. Μανιταρογνωσία. Γιορτή κάστανου στο χωριό Δαμασκηνιά ή Πεντάλοφος.
 

26-29/10/2017

Δυτ.Μακεδονία: Βόϊο (1.805 μ.) διάσχιση, Όντρια όρη (1.540 μ.).  Καταρράκτες Σκοτωμένου Νερού. Λίμνες  Βράχου και Βυθού. Κορέστεια χωριά της λήθης. Μανιταρογνωσία. Γιορτή κάστανου στο χωριό Δαμασκηνιά ή Πεντάλοφος.

Στα Όντρια όρη, το Φθινόπωρο είναι εντυπωσιακό με τα καταπληκτικά χρώματα, τα  φυσικά τοπία, τα πολύμορφα βράχια, τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Τα χωριά του Βοΐου, τα λεγόμενα Καστανοχώρια ή Μαστοροχώρια, σχηματίζουν ένα ξεχωριστό σύνολο με μοναδική φύση, παράδοση και αρχιτεκτονική. Στο Βόϊο το φθινόπωρο οι οξυές, οι καστανιές και τα φυλλοβόλα δένδρα,  γεμίζουν όμορφες εικόνες τη φύση.

*Η εύκολη πορεία προτείνεται για αρχαρίους

Έναρξη κρατήσεων: 2 Οκτωβρίου 2017

Πέμπτη: Αναχώρηση στις 16:00 για τα χωριά του Βοϊου όπου η διανυκτέρευση στο χωριό Πεντάλοφος σε ξενώνες ή σε κλειστή αίθουσα  με υπνόσακους.

Παρασκευή: Δύσκολη πορεία: Μεταφορά με πούλμαν στη διασταύρωση έξω από τον Πεντάλοφο (1.040 μ.). Ανάβαση στην κορυφή Προφήτης Ηλίας Σουπανίου (1.805 μ.) – Παλιοκριμίνι (1.802  μ.) – Νέα Κοτύλη (23 χλμ.) (διάσχιση μέσα από δάσος οξιάς) Ω.Π.: 8-9, Υ.Δ.: 765, Β.Δ.: 3  Εύκολη πορεία : Πεζοπορία από Πεντάλοφο (1.040μ.) –  καταρράκτες Σκοτωμένου Νερού  με την Κάτω Βάθρα, ύψους 25 μέτρων και την Άνω Βάθρα, ύψους 30 μέτρων – Βυθός (1.035μ.), χωριό χτισμένο σε άγρια και δυσπρόσιτη απότομη πλαγιά και πραγματικά «βυθισμένο» στην πυκνή βλάστηση του καστανόδασους που το περιβάλει. . Ω.Π.: 5-5.30, Υ.Δ.: 100, Β.Δ.: 1.  Περίπατος στο Βυθό όπου σώζονται τρία πανέμορφα πέτρινα γεφυράκια. Πεζοπορία  περιμετρικά της τεχνητής λίμνης Βυθού (5χλμ.) στο Φράγμα του Πραμόριτσα ποταμού που ξεκινά από τον Αηλιά και το Παλιοκριμήνι και δημιουργήθηκε το 2008. Η λίμνη έχει αρχίσει να γίνεται ένας πλούσιος βιότοπος ψαριών και πτηνών, προσφέροντας στην περιοχή ένα νέο εκπληκτικό τοπίο. Όταν η στάθμη του νερού πέφτει  στη βόρεια πλευρά ξεπροβάλλουν 2 νησάκια συμπληρώνοντας το τοπίο με υπέροχες εικόνες. Επίσκεψη στη Ι.Μονή της Αγίας Τριάδας του 16ου αι. χτισμένη σε υψόμετρο 1.000μ.Η Μονή είναι φρουριακής μορφής και διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στους αγώνες του 1821. Διαθέτει ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο και σπουδαίες τοιχογραφίες του 1802. Κατάληξη όλων στο χωριό Αυγερινός όπου οι επόμενες δύο διανυκτερεύσεις σε ξενώνα ή σε κλειστό χώρο για υπνόσακους ή σε σκηνές.

Σάββατο: Μεταφορά με το πούλμαν στο χωριό Βράχος (υψόμετρο 1.050μ.) και πεζοπορία και ανάβαση στα  Μικρά Όντρια όρη (1.530μ.) μέσα σε πυκνά δάση οξιάς και  κατάβαση στην πανέμορφη τεχνητή λίμνη του χωριού Βράχος(900μ.)  Ω.Π.:5-6, Υ.Δ.: 480, Β.Δ.: 1. Μεταφορά με το πούλμαν στα Κορέστεια χωριά, τα πλίθινα «χωριά της λήθης» όπως είναι γνωστά.  Αποτελούνται από τα χωριά Γάβρος, Κρανιώνας, Μαυρόκαμπος, Άγιος Αντώνιος, Χάλαρα, Μακροχώρι, Μελάς και Άνω Μελάς, χτίστηκαν τον 19ο αιώνα με κόκκινους πλίνθους  και εγκαταλείφθηκαν εντελώς κατά τον εμφύλιο πόλεμο 1946 – 1949. Εκεί τοποθετείται και η δολοφονία του Παύλου Μελά. Στην πεζοπορία ανάμεσα στα χωριά  θα γίνει μανιταρογνωσία από τον Νέστορα Τσιτζιόπουλο και τον Κώστα Παρλαπάνη.

Κυριακή: Το πρωί επίσκεψη στον εν λειτουργία παραδοσιακό νερόμυλο του χωριού Χρυσαυγή και  στο παλιό πέτρινο γεφύρι της περιοχής. Συμμετοχή στη γιορτή κάστανου στο χωριό Δαμασκηνιά.

Συντονιστής εύκολης πορείας: Κώστας Ταξιάρχου

Συντονιστής δύσκολης πορείας: Δημήτρης Δηλαβέρης