Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Σάμος: όρος Κέρκης (1.433μ.) διάσχιση, Ευπαλίνειο όρυγμα (διάσχιση), Πεζοπορίες: Παναγία Μακρυνή, Ποτάμι (Καταρράκτες Σάμου).
 

27/4 – 1/5

Σάμος: όρος Κέρκης (1.433μ.) διάσχιση, Ευπαλίνειο όρυγμα (διάσχιση), Πεζοπορίες: Παναγία Μακρυνή, Ποτάμι (Καταρράκτες Σάμου).

*Οι εύκολες πορείες προτείνονται για αρχαρίους

Παρασκευή 27/4:  Συνάντηση στις 15:00 στο λιμάνι του Πειραιά, στην Πύλη Ε7 μπροστά στο πλοίο F/B NISSOS MYKONOS. Αναχώρηση  για  Καρλόβασι Σάμου στις 16:00 

Σάββατο: Άφιξη στις 02:00  τα ξημερώματα του Σαββάτου, μεταφορά και ύπνος στο ξενοδοχείο. Μεταφορά οδικώς στο Πυθαγόρειο και επίσκεψη στο Ευπαλίνειο όρυγμα τη σήραγγα μήκους 1036 μέτρων, η οποία κατασκευάστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. για να χρησιμεύσει σαν υδραγωγείο. Ένα αξεπέραστο θαύμα της μηχανικής και της τοπογραφίας που ακόμα και σήμερα προκαλεί τον θαυμασμό τόσο για το σχεδιασμό του όσο και για την αρτιότητα της εκτέλεσης του έργου αφού ξεκίνησε από τις εξόδους του και οι στοές συναντήθηκαν χωρίς καμία απόκλιση. Πεζοπορία περίπου 50’ για την προσέγγιση της εισόδου και διάσχιση του ορύγματος περίπου 45’ (για τη διάσχιση μέσα στο όρυγμα είναι απαραίτητο το κράνος το οποίο παρέχεται από την αρχαιολογική υπηρεσία ή από το σύλλογο).  Συνολικά Ω.Π.: 2

Επίσκεψη στον Ναό της Ήρας, στο άγαλμα του Πυθαγόρα και στο κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη. Επιστροφή στο Βαθύ και επίσκεψη στο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος μουσείο Σαμιακού Οίνου και οινογνωσία (εφόσον υπάρχει χρόνος).

Κυριακή: Αναχώρηση 07:00 το πρωί με λεωφορείο για το χωριό Καλλιθέα (300μ.) Εύκολη πορεία: Πεζοπορία από χωματόδρομο (4χλμ.) μέσα σε πυκνό και όμορφο δάσος και μετά από μονοπάτι  μέχρι το εντυπωσιακό σπήλαιο-ασκητήριο όπου είναι χτισμένο το κατάλευκο εκκλησάκι της Παναγίας της Μακρυνής (800μ.). Η πεζοπορία θα συνεχιστεί από μονοπάτι λίγο ψηλότερα  μέχρι την Αγία Τριάδα που είναι και αυτή εκκλησάκι σε σπήλαιο-ασκητήριο  Ω.Π.: 4-5, Υ.Δ.: 500, Β.Δ.: 1. Επιστροφή από τα ίδια και μεταφορά με το πούλμαν στα Βοτσαλάκια για ξεκούραση. Δύσκολη πορεία: Από το χωριό Καλλιθέα (300μ.), ανάβαση από μονοπάτι στην κορυφή Βίγλα (1.443μ.) του όρους Κέρκης περνώντας από το δύσκολο και απόκρημνο πέρασμα «Πριόνι». Κατάβαση με Ν κατεύθυνση προς τον Προφήτη Ηλία στα 1130μ. και ακολούθως προς τη Μονή Ευαγγελίστριας, χτισμένη στα 700μ. υψόμετρο και κατάληξη στα Βοτσαλάκια (διάσχιση) Ω.Π.: 7-8, Υ.Δ.: +1133 – 1433, Β.Δ.:2+ (15χλμ.). Μεταφορά όλων στο Καρλόβασι για ξεκούραση και φαγητό.

Προαιρετικά, υπάρχει η δυνατότητα ημερήσιας επίσκεψης στα Μικρασιατικά παράλια (Κουσάντασι , Αρχαία Έφεσος κλπ.)

Δευτέρα: Αναχώρηση το πρωί με πούλμαν για το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό Κοκκάρι. Προαιρετική πεζοπορία από μονοπάτι που συνδέει οικισμούς και χωριά: Κοκκάρι– Βουρλιώτες - Μανωλάτες – Σταυρινίδες -  Αγ.Κωνσταντίνος (Πλατανάκια) (διάσχιση) Ω.Π.: 4-4.30, Υ.Δ.: 400, Β.Δ.: 1 (12χλμ.). Στη συνέχεια μεταφορά οδικώς στο Ποτάμι (κοντά στο Καρλόβασι) όπου πεζοπορία 15’-20’ μέχρι το σημείο όπου το ποτάμι γίνεται στενό και βαθύ. Επιλογή ανάμεσα σε: α) river trekking και κολύμπι σε κάποια βαθιά σημεία. Πέρασμα με κράτημα από σχοινί σε ανηφορικό και ορμητικό τμήμα δίπλα στους καταρράκτες και επιστροφή από πεζοπορικό μονοπάτι (απαιτείται: γνώση κολύμβησης και στεγνή αλλαξιά) ή β)  Πεζοπορία από παραπλήσιο μονοπάτι με θέα στους καταρράκτες. Το Ποτάμι χαρακτηρίζεται από την πυκνή, οργιαστική βλάστηση και η ομορφιά των καταρρακτών της Σάμου και του τοπίου αποζημιώνει τους πεζοπόρους.  Επιστροφή οδικώς στο λιμάνι  Καρλόβασι όπου ελεύθερος χρόνος 

Τρίτη: Λόγω αλλαγής του δρομολογίου του πλοίου, παρατείνεται η διαμονή μας στη Σάμο για περίπου 6 ώρες.

Αναχώρηση το πρωί με το πούλμαν για το Ποτάμι. Πεζοπορία από μονοπάτι με κάποια δύσκολα σημεία, σε ένα μοναδικό τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς, προς δύο από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, το Μικρό Σεϊτάνι και το Μεγάλο Σεϊτάνι, κρυμένες στην πιο άγρια πλευρά της Σάμου στο ΒΔ άκρο της στο τέλος του φαραγγιού "Κακοπέρατο". Η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστασίας NATURA 2000 λόγω του ότι φιλοξενεί φώκιες Monachus-Μonachus (προστατευόμενο είδος). Επιστροφή από τα ίδια. Ω.Π.: 3.30, Β.Δ.: 1 (8,5χλμ.)

Το πλοίο  θα αναχωρήσει το μεσημέρι στις 13:10 με άφιξη στον Πειραιά στις 22:50 

Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ορειβατικό Πεζοπορικό Σύλλογο Σάμου (Ε.Ο.Π.Σ.Σ.)

Συντονίστρια δύσκολης πορείας: Καλλιόπη Δηλαβεράκη

Συντονιστής εύκολης πορείας: Δρόσος Τραπεζάρης