Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Βάλια Κάλντα: Βωβούσα – Δίστρατο – Σαμαρίνα (διάσχιση Ε6), κορυφή Αυγό (2.177μ.). Μετέωρα.
 

25-28/5 (Αγ.Πνεύματος)

Ήπειρος. Βάλια Κάλντα:  Βωβούσα – Δίστρατο – Σαμαρίνα (διάσχιση Ε6). Κορυφή Αυγό (2.177μ.) - Περιβόλι (διάσχιση). Μετέωρα.

Παρασκευή: Αναχώρηση στις 16:30΄ για τη Βωβούσα (977μ.) όπου διανυκτέρευση στο καταφύγιο ή σε ξενώνα ή σε σκηνές

Σάββατο: Δύσκολη πορεία: Από τη Βοβούσα (977μ.) ανάβαση με σακίδιο ημέρας στην κορυφή Αυγό (2.177μ.) και κατάβαση στο χωριό Περιβόλι (διάσχιση) από το οποίο μεταφορά με το πούλμαν στο χωριό Δίστρατο. Ω.Π.: 8, Υ.Δ.: 1.200, Β.Δ.: 2. Εύκολη πορεία: Προώθηση με το λεωφορείο στην αρχή του μονοπατιού (4ο χλμ. από το καταφύγιο-980μ). Έναρξη πεζοπορίας με σακίδιο ημέρας για τη διήμερη διάσχιση τμήματος του Ε6, ακολουθώντας σχεδόν παράλληλη πορεία με τον ρου του Αώου ποταμού, μέσα από παρθένα δάση απείρου κάλους ομορφιάς. Περνώντας από τη «Βάλια Στάθη» ανάμεσα σε δάση με οξιές, βελανιδιές, κρανιές και πεύκα θα ανεβούμε σε δασικά βοσκοτόπια πριν το χωριό Δίστρατο και κατάληξη στο ομώνυμο χωριό. Ω.Π.: 6-7, Υ.Δ.: 390, Β.Δ.: 1+ (16 χλμ,) Διανυκτέρευση όλων στο Δίστρατο στις πλαγιές του Σμόλικα, σε ξενώνα  ή στεγασμένο χώρο ή σκηνές

Κυριακή: Πρωινό ξεκίνημα από το Δίστρατο και σακίδιο ημέρας σε υπέροχο τοπίο. Ανάμεσα στα ρέματα της «Βάλια Κίρνα» (κοιλάδα του διαβόλου) και πυκνό παρθένο δάσος μια διαδρομή γεμάτη εκπλήξεις που για χρόνια παρέμεινε κλειστή λόγω πυκνής βλάστησης με αποτέλεσμα να είναι άγνωστη στο πεζοπορικό κοινό της χώρας μας. Ένα πραγματικά πλούσιο οικοσύστημα πλαισιώνει το πευκοδάσος, τα ρέματα και τις πηγές με φυλλοβόλα δέντρα (οξιές, σφενδάμια, βελανιδιές, κρανιές, κορομηλίες, γκορτζιές, αγριομηλίες κ.α.) που αποκαλύπτει την ομορφιά του τοπίου έως την Αγ. Σωτήρα (1.260μ.). Κατάληξη στη Σαμαρίνα ονομαστό βλαχοχώρι χτισμένο στα 1.405μ. στις νότιες πλαγιές του Σμόλικα. Ω.Π.: 6-7, Υ.Δ.: 405, Β.Δ.: 1+ (16χλμ.) Διανυκτέρευση σε ξενώνα ή σκηνές.

Δευτέρα: Αναχώρηση οδικώς για το Καστράκι Καλαμπάκας και πεζοπορία από μονοπάτι κάτω από τους ιερους βράχους των Μετεώρων. Η διαδρομή περνά κάτω από τον Αη Γιώργη το Μαντηλά, στη συνέχεια διασχίζει την κοιλάδα Παλαιοκρανιές σε ελαφρώς ανηφορικό μονοπάτι, και μοναδική θέα προς τα μοναστήρια και τους επιβλητικούς μετεωρίτικους πύργους. Η διαδρομή περνά από την Μονή της Αγίας Τριάδας (εάν υπάρξει χρόνος θα γίνει επίσκεψη) και καταλήγει στην Καλαμπάκα από το κεντρικό καλντερίμι. 
Ω.Π. 3 - 3:30, Β.Δ.: 1

Συντονίστρια δύσκολης πορείας: Καλλιόπη Δηλαβεράκη 

Συντονιστής εύκολης πορείας:  Κώστας Ταξιάρχου