Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Κυκλάδες: Φολέγανδρος, εθελοντικός καθαρισμός μονοπατιών και μικρές διακοπές
 

29/6 – 8/7

Κυκλάδες: Φολέγανδρος, εθελοντικός καθαρισμός μονοπατιών και μικρές διακοπές

σημείωση: στο τέλος του κειμένου υπάρχουν οδηγίες για τη διαμονή και τις εγκαταστάσεις καθώς και για τον εξοπλισμό 

Σε ένα από τα γραφικότερα νησάκια των Κυκλάδων θα πραγματοποιηθεί το φετινό πρόγραμμα εθελοντικού καθαρισμού μονοπατιών, τη Φολέγανδρο. Η ομορφιά της ξεχωριστή, εντυπωσιακά μοναδική. Τοπίο τόσο άγριο, όσο και γοητευτικό, με μια από τις πιο όμορφες και καλοδιατηρημένες Χώρες του Αιγαίου, με μεσαιωνικά στοιχεία και μονοπάτια που οδηγούν σε μαγευτικές παραλίες. Αυτή την ομορφιά θα την βιώσουμε και θα την εξερευνήσουμε με τρόπο μοναδικό,  έτσι όπως κάθε φορά συμβαίνει στη διάρκεια αυτού του προγράμματος, που συνδυάζει εθελοντική εργασία καθαρισμού μονοπατιών με πεζοπορίες, ανακάλυψη των κρυμμένων μυστικών του νησιού και μικρές εναλλακτικές διακοπές.

Οι εθελοντές, θα καθαρίσουν και θα αποκαλύψουν μονοπάτια ιστορικά, δρόμους πολιτισμού και παράδοσης, που στο διάβα του χρόνου ξεθώριασε και χάθηκε η χρήση τους, για να αναφανούν τώρα και να αποκτήσουν νέα προοπτική ζωής. Η εργασία θα είναι 4ωρη, πρωινή, διάρκειας 7 ημερών, με 1 μέρα ξεκούρασης ενδιάμεσα. Μετά το πέρας της εργασίας, επιλογή εύκολης πεζοπορίας , με κατάληξη σε κάποια από τις μαγευτικές παραλίες και, καθημερινά, προτάσεις περιήγησης και πορείας μύησης στην ομορφιά του νησιού και των κατοίκων του (περιπλάνηση στα πλακόστρωτα της Χώρας και στα στενά του Κάστρου, το αρχαίο κομμάτι της Χώρας, τοποθετημένο σε κάθετο βράχο που θυμίζει Καλντέρα, η ανάβαση στο βράχο της Παναγίας με την πανοραμική θέα στο Αιγαίο, κολύμπι στο "Κάτεργο" την εντυπωσιακότερη παραλία των Κυκλάδων κ.α.). Το «ρεπό» των εθελοντών κρύβει εκπλήξεις!! Το 9ήμερο θα κλείσει με αποχαιρετιστήριο γλέντι και βράβευση των εθελοντών από τον Δήμο.

Η διαμονή θα γίνει σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων  του Δήμου (με κουζίνα,  ζεστό νερό για την ατομική υγιεινή κλπ.)  ή/και στο σχολείο με σκηνές ή υπνόσακους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Φολεγάνδρου, που καλύπτει τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια 35 εθελοντών.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΚΙ ΕΚΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ: H διαμονή των εθελοντών στη Φολέγανδρο θα γινει σε κλιματιζόμενη αίθουσα του δήμου ή σε κάποια αίθουσα του Δημοτικού σχολείου της Χώρας, κατά βούληση. Στην αυλή υπάρχουν λίγα μικρά δένδρα όπου θα υπάρχει και η δυνατότητα  τοποθέτησης περιορισμένου αριθμού σκηνών. Υπάρχουν 10 ντουζιέρες με ζεστό νερό στην αυλή και δύο στις τουαλέτες. Για τον ύπνο χρειάζεται ένα στρωματάκι, ένα υπόστρωμα κ ίσως σληπιγκ μπαγκ ή σεντόνια.  
Για την πρωινη εργασία κ τις πορείες, οπωσδήποτε ορειβατικό παπούτσι ( μποτάκι), μακρυμάνικο ( παλιό) πουκάμισο κ μακρύ παντελόνι. Καπέλο, αντηλιακό, σακίδιο πλάτης. Γάντια εργασίας και εργαλεία διατίθενται σε όλους. Όποιος θέλει Μπορεί να φέρει καμινέτο, μπρίκι κλπ για παρασκευή καφέ. Στον χώρο διαμονής , θα υπάρχουν δύο ψυγεία, ηλεκτρκή κουζίνα με 4 μάτια και φούρνο και λίγα σκεύη για μαγείρεμα. Δίπλα στο κτήριο υπάρχει καφενείο που σερβίρει και πρωινό για όποιον θέλει. 
 
Αναχώρηση: το πρωί στις 07:00 της Παρασκευής 29/6/18 (Συνάντηση στο λιμάνι 06:30 μπροστά στο πλοίο "Αδαμάντιος Κοραής"στην ΠΥΛΗ Ε9

Επιστροφή: Κυριακή 08/07/18 στις 16:25 και άφιξη στον Πειραιά στις 23:05 με το πλοίο "Διονύσιος Σολωμός" (διάρκεια ταξιδιού 6 ώρες και 40') 

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα: Από 10/5/2018

Συντονισμός: Μέλη του Δ.Σ.