Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Δωδεκάνησα. Νίσυρος. Γυαλί & Άγιος Αντώνιος
 

30/8 – 4/9

Δωδεκάνησα: Νίσυρος. Γυαλί. Άγιος Αντώνιος

Η Νίσυρος δημιουργήθηκε καταρχήν στο θαλάσσιο βυθό με τη συνεχή εκρηκτική δραστηριότητα και  αναδύθηκε πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας δημιουργώντας  ένα πανέμορφο νησί. Συγκαταλέγεται στα ενεργά ηφαίστεια της χώρας μας. Το ηφαίστειο  εξερράγη και το 1422 ενώ τέσσερις αιώνες αργότερα, το 1872, η έκρηξη του ηφαιστείου προκάλεσε σεισμούς. Το έδαφος των περιοχών Λακκοί και Ράμμος είχε μεταμορφωθεί σε μια λίμνη με ζεστό αλμυρό νερό, που ξεχείλισε από τον κρατήρα. Η πιο πρόσφατη ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το 1888 και  δημιουργήθηκε κυλινδρικός αγωγός από ηφαιστειακά στοιχεία με διάμετρο τουλάχιστον 25 μέτρων.

*Οι πορείες προτείνονται για αρχαρίους

Πέμπτη 30/8: Συνάντηση 13:00 στο λιμάνι του Πειραιά και αναχώρηση στις 14:00 για τη Νίσυρο απο την ΠΥΛΗ Ε1 στη Δραπετσώνα  (πλοίο ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ της HELLENIC SEE WAY, ενοικιασμένο από τη BLUE STAR της εταιρείας )

Παρασκευή: Άφιξη στη Νίσυρο 04:30 το πρωί και τακτοποίηση για τη διαμονή στο Μανδράκι. Γνωριμία με το Μανδράκι έναν από τους γραφικότερους οικισμούς στα Δωδεκάνησα, επίσκεψη στο Κάστρο, Παναγία Σπηλιανή, αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο. Κολύμπι στην παραλία Χoχλάκι.  Απογευματινή πορεία Μανδράκι – Παλαιόκαστρο - Μανδράκι. (κυκλική). Ω.Π.: 1.30-2,  Β.Δ.: 1

Σαββάτο: Πεζοπορία από  τη Μονή Ευαγγελίστριας – Προφήτη Ηλίας – Μονή Νυμφίου - Λακκί – Υδροθερμικοί κρατήρες: κατάβαση στον μεγαλύτερο  ενεργό κρατήρα του ηφαιστείου της Νισύρου, τον Πολυβώτη (260μ. πλάτος, & 30μ. βάθος) και  στον Στέφανο (30μ.βάθος & 30μ.πλάτος). Στη συνέχεια κατάληξη στην παραλία Παλί για κολύμπι . Ω.Π.: 6-7 (με στάσεις), Υ.Δ.: 690, Β.Δ.: 1

Κυριακή:  Έναρξη πεζοπορίας από το Λακκί - Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου – Νικιά και επίσκεψη στον οικισμό και στο Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου – Ιερά Μονή Παναγίας Κυράς – Παραλία Παχιά  Άμμος και παραλία Λιές για κολύμπι. Ω.Π.: 3, Υ.Δ.: 250, Β.Δ.:1.

Δευτέρα: Επίσκεψη στα κοντινά νησιά Γυαλί  και Άγιος Αντώνιος.  Το νησί Γυαλί στην αρχαιότητα  ήταν φημισμένο για τον οψιανό με τα άσπρα στίγματα. Σήμερα στο μισό  γίνεται εξόρυξη ελαφρόπετρας ενώ το άλλο μισό έχει δάσος με κουμαριές και πεύκα και έχει όμορφες ακτές για κολύμπι. Προαιρετική ξενάγηση στο ορυχείο. Αναχώρηση στις 20:00 από τη Νίσυρο και άφιξη στις 10:30 την Τρίτη 4/9 στον Πειραιά.

Συντονιστής: Γρηγόρης Γρηγοράκης