Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Parnon trail Τσακώνικα μονοπάτια, Κοσμάς – Λεωνίδιο. Παραλία Φωκιανού. Γιόγκα με τον Γιάννη Γέρου
 

15-17/5

Νότια Κυνουρία. Parnon trail Τσακώνικα μονοπάτια, Κοσμάς – Λεωνίδιο. Παραλία Φωκιανού. Γιόγκα με τον Γιάννη Γέρου

*Οι εύκολες πορείες προτείνονται για αρχαρίους

Τσακώνικα μονοπάτια: Μετά από 50 χρόνια εγκατάλειψης των νομαδικών διαδρομών της περιοχής Λεωνιδίου - Κοσμά, καθαρίστηκαν και αναβιώνουν και πάλι ενταγμένα στο δίκτυο του Parnon trail. Παλιά ορεινά μονοπάτια, γιδόστρατες, υπέροχοι μουλαρόδρομοι και καλντερίμια, με πανοραμική θέα, περνούν κοντά από πανύψηλα βράχια όπου φωλιάζουν αγριοπούλια, όρνια, αετοί, γερακίνες και μέρη που κελαηδούν αηδόνια με θέα στις πλαγιές του Πάρνωνα και στο Μυρτώο πέλαγος.

 

Παρασκευή: Αναχώρηση 17:00 για το Λεωνίδιο όπου όλες οι διανυκτερεύσεις σε κοιτώνες ή ξενοδοχείο.

Σάββατο: Το πρωί μεταφορά με το πούλμαν στο χωριό Κοσμάς (1.150μ.) χτισμένο στις ΝΑ πλαγιές του Πάρνωνα με τα τρία μαρμάρινα κεφαλόβρυσά του, τα πέτρινα σπίτια με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πλατάνια φυτεμένα από το 1883. Σύντομη περιήγηση στο χωριό και έναρξη πεζοπορίας από καλοδιατηρημένο κατηφορικό καλντερίμι που συνέδεε το χωριό με την Ι.Μονή Ελώνας. Μετά από περίπου 1.30 ώρα θα φτάσουμε στο μοναστήρι χτισμένο το 1790 σε απότομη βραχώδη εντυπωσιακή πλαγιά του Πάρνωνα στα 650μ.. Σύντομη στάση στην ενδιαφέρουσα Μονή και ακολουθώντας άλλο ανηφορικό καλντερίμι συνεχίζουμε μέχρι το Μαντρί του Προβατιά (800μ.). Τώρα κατηφορίζουμε από περιοχή με χαμηλή μεσογειακή βλάστηση προς Κάτω Μελισσόκηπο – ρέμα Βασκίνας από σκιερά σημεία και καταλήγει στη θέση Λινάκα (150μ.) όπου επιβίβαση στο πούλμαν και μεταφορά στο Λεωνίδιο για κολύμπι, φαγητό Ω.Π.: 6-6.30, Υ.Δ.: -1000, Β.Δ.: 2 (13χλμ.)

Κυριακή:

Από το χωριό Πούλιθρα ξεκινά το παραθαλάσσιο μονοπάτι μας που εκτείνεται σε μήκος 2,5 χλμ. μέσα σε ελιές και χαρουπιές. Συνεχίζει και ανηφορίζει ως τη πλαγιά του υψώματος όπου βρίσκεται το παλαιό καλντερίμι που μας ανεβάζει στα 400μ. στο μέγιστο υψόμετρο της διαδρομής έχοντας διανύσει τα μισά και κάτι της απόστασης με θέα τον όρμο στα Πούλιθρα και την ευρύτερη περιοχή. Έπειτα κατηφορίζει στα Ανήλια και στον όρμο του Φωκιανού όπου τελειώνει η πορεία μας, στην υπέροχη βοτσαλωτή παραλία όπου κολύμπι Ω.Π.: 4, Υ.Δ.: 400, Β.Δ.: 1 (10χλμ.).

Κατά την παραμονή μας στην περιοχή του Λεωνιδίου θα κολυμπήσουμε σε μοναδικές παραλίες της περιοχής και θα επισκεφτούμε ενδιαφέροντα σημεία του Λεωνιδίου όπως, τον Πύργο του Τσικαλιώτη όπου ξενάγηση, τη Φάμπρικα Πολιτισμού και θα γευτούμε παραδοσιακά προϊόντα.

Γιόγκα: Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης θα γίνει μάθημα γιόγκα, ευγενική χορηγία, από τον Γιάννη Γέρου. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους ένα στρωματάκι για γιόγκα (ή ψάθα ή χαλάκι) καθώς επίσης άνετα και χαλαρά ρούχα

Συντονιστές: Πάνος Γεωργακίλας & Τερέζα Ευθυβουλίδη