Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Νότια Κυνουρία. Φαράγγι και καταρράκτες Λεπίδας. Parnon trail: Τσακώνικα μονοπάτια, Κοσμάς – Λεωνίδιο. Παραλία Φωκιανού
 

6-8/6

Νότια Κυνουρία. Φαράγγι και καταρράκτες Λεπίδας. Parnon trail: Τσακώνικα μονοπάτια, Κοσμάς – Λεωνίδιο. Παραλία Φωκιανού.

*Οι εύκολες πορείες προτείνονται για αρχαρίους

Τσακώνικα μονοπάτια: Μετά από 50 χρόνια εγκατάλειψης των νομαδικών διαδρομών της περιοχής Λεωνιδίου - Κοσμά, καθαρίστηκαν και αναβιώνουν και πάλι ενταγμένα στο δίκτυο του Parnon trail. Παλιά ορεινά μονοπάτια, γιδόστρατες, υπέροχοι μουλαρόδρομοι και καλντερίμια, με πανοραμική θέα, περνούν κοντά από πανύψηλα βράχια όπου φωλιάζουν αγριοπούλια, όρνια, αετοί, γερακίνες και μέρη που κελαηδούν αηδόνια με θέα στις πλαγιές του Πάρνωνα και στο Μυρτώο πέλαγος.

Σάββατο: Αναχώρηση 08:00 για Άργος, Άστρος και το χωριό Πλάτανος (440μ.) στις πλαγιές του Πάρνωνα. Κοινή πορεία: Από το παλιό γεφύρι του Πλάτανου αρχίζει η πεζοπορία μας ανηφορικά στο φαράγγι της Λεπίδας. Μετά από μία ώρα πορείας φτάνουμε στον πρώτο καταρράκτη της «Τσουλήθρας» (σχηματίζεται από τις πηγές της Σπασμένης Βρύσης και της Τσιφοράς). Συνεχίζοντας την πορεία φτάνουμε στον δεύτερο και εντυπωσιακότερο καταρράκτη «Μελίσι» με εξαιρετική θέα προς το φαράγγι της Λεπίδας. Εύκολη πορεία: Από το σημείο αυτό επιστροφή στον Πλάτανο από την ίδια διαδρομή. Ξεκούραση στο καφενείο του Πλάτανου Ω.Π.: 3, Υ.Δ.: 100, Β.Δ.: 1 Δύσκολη πορεία: Συνεχίζουμε την ανάβαση, από το παλιό μονοπάτι Πλατάνου – Άη Γιάννη και μετά από περίπου 1,30 ώρα φτάνουμε στον τρίτο καταρράκτη του φαραγγιού, τον καταρράκτη του Κάστρου. Συνεχίζουμε προς τα Μαρμαράλωνα στο οροπέδιο του Ξηροκαμπίου με θέα στις κορυφές του Πάρνωνα και τα τείχη του «Κάστρου της Ωριάς» (970μ.) Ω.Π.: 5.30 -6, Υ.Δ.: 530, Β.Δ.: 1+ Φαγητό στο παράλιο Άστρος και κατάληξη στο Λεωνίδιο όπου οι διανυκτερεύσεις με σκηνές στην παραλία ή σε κουκέτες ή σε ξενοδοχδείο (με τους όρους προστασίας που ισχύουν για τις διανυκτερεύσεις)

Κυριακή: Το πρωί μεταφορά με το πούλμαν στο χωριό Κοσμάς (1.150μ.) χτισμένο στις ΝΑ πλαγιές του Πάρνωνα με τα τρία μαρμάρινα κεφαλόβρυσά του, τα πέτρινα σπίτια με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πλατάνια φυτεμένα από το 1883. Σύντομη περιήγηση στο χωριό και έναρξη πεζοπορίας από καλοδιατηρημένο κατηφορικό καλντερίμι που συνέδεε το χωριό με την Ι.Μονή Ελώνας. Μετά από περίπου 1.30 ώρα θα φτάσουμε στο μοναστήρι χτισμένο το 1790 σε απότομη βραχώδη εντυπωσιακή πλαγιά του Πάρνωνα στα 650μ.. Σύντομη στάση στην ενδιαφέρουσα Μονή και ακολουθώντας άλλο ανηφορικό καλντερίμι συνεχίζουμε μέχρι το Μαντρί του Προβατιά (800μ.). Τώρα κατηφορίζουμε από περιοχή με χαμηλή μεσογειακή βλάστηση προς Κάτω Μελισσόκηπο – ρέμα Βασκίνας από σκιερά σημεία και καταλήγει στη θέση Λινάκα (150μ.) όπου επιβίβαση στο πούλμαν και μεταφορά στο Λεωνίδιο για κολύμπι, φαγητό Ω.Π.: 6-6.30, Υ.Δ.: -1000, Β.Δ.: 2 (13χλμ.)

Δευτέρα: Από το χωριό Πούλιθρα ξεκινά το παραθαλάσσιο μονοπάτι μας που εκτείνεται σε μήκος 2,5 χλμ. μέσα σε ελιές και χαρουπιές. Συνεχίζει και ανηφορίζει ως τη πλαγιά του υψώματος όπου βρίσκεται το παλαιό καλντερίμι που μας ανεβάζει στα 400μ. στο μέγιστο υψόμετρο της διαδρομής έχοντας διανύσει τα μισά και κάτι της απόστασης με θέα τον όρμο στα Πούλιθρα και την ευρύτερη περιοχή. Έπειτα κατηφορίζει στα Ανήλια και στον όρμο του Φωκιανού όπου τελειώνει η πορεία μας, στην υπέροχη βοτσαλωτή παραλία όπου κολύμπι Ω.Π.: 4, Υ.Δ.: 400, Β.Δ.: 1 (10χλμ.).

Κατά την παραμονή μας στην περιοχή του Λεωνιδίου θα κολυμπήσουμε σε μοναδικές παραλίες της περιοχής και θα επισκεφτούμε ενδιαφέροντα σημεία του Λεωνιδίου όπως, τον Πύργο του Τσικαλιώτη όπου ξενάγηση, τη Φάμπρικα Πολιτισμού και θα γευτούμε παραδοσιακά προϊόντα. Η εξόρμηση γίνεται σε συνεργασία με τους Σπηλαιολόγους Ορειβάτες Κυνουρίας (Σ.Ο.Κ.) 

Συντονιστές: Μέλη του Δ.Σ.

Το παραπάνω πρόγραμμα ισχύει εάν δεν υπάρξει αλλαγή στα  μέτρα που έχουν ανακοινωθεί  μέχρι σήμερα.

Η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί με πούλμαν (χρήση των μισών θέσεων) και υποχρεωτική χρήση μάσκας μέσα στο πούλμαν (η μη χρήση μάσκας έχει «διοικητικό πρόστιμο 150 €, τόσο στον οδηγό του οχήματος, όσο και στους επιβάτες»)

Δεν μπορείτε να συμμετάσχετε στην εξόρμηση εφόσον νιώθετε αδιαθεσία. Αν αδιαθετήσετε λίγο πριν την αναχώρηση, υποχρεούστε να ακυρώσετε την συμμετοχή σας αλλά χάνετε την προκαταβολή σας εκτός κι αν στείλετε άλλο άτομο στη θέση σας.

Επειδή υπάρχει πλέον υπάρχει μεγάλη δυσκολία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των εξορμήσεων με περιορισμένο αριθμό θέσεων, όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε πρέπει να δηλώσετε άμεσα την συμμετοχή σας για να έχουμε εικόνα αν η εξόρμηση θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί ή όχι