Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Επτάνησα: Κεφαλονιά. Αίνος (1.628μ.), Αγία Δυνατή (1.131μ.) Πεζοπορίες στο Φισκάρδο, στην Άσσο. Ληξούρι. Σπήλαια Δρογγαράτης και Μελισσανης. Canyoning στο σπήλαιο Αγ.Θεοδώρων
 

Παρ.28/8 - Τετ.2/9

*Οι εύκολες πορείες προτείνονται για αρχαρίους

Παρασκευή 28/8:Αναχώρηση στις 06:00 το πρωί από την αφετηρία του Συλλόγου (οδός Λιοσίων, έξοδος ΜΕΤΡΟ στάση «Αττική») για Κυλλήνη και επιβίβαση στο πλοίο με προορισμό τον Πόρο Κεφαλονιάς.  Μεταφορά οδικώς στα Δρακοπουλάτα (160μ.) Κοινή πορεία: Πεζοπορία από σκιερό μονοπάτι μέχρι την  Ι.Μονή των Θεμάτων. Η διαδρομή στη συνέχεια ακολουθεί σύντομο χωματόδρομο ως το σημείο που συναντά το Βαθύ Αυλάκι, και κατηφορίζει από μονοπάτι μέσα από το Βαθύ Αυλάκι μέχρι τη παραθαλάσσια Αγία Παρασκευή. Ω.Π.: 3.30-4, Υ.Δ.: +140 -300, Β.Δ.: 1. Στο τέλος της πορείας μεταφορά οδικώς στην παραλία του Μύρτου για κολύμπι. Κατάληξη στο γραφικό λιμανάκι της Αγίας Ευφημίας για φαγητό και από εκεί μεταφορά οδικώς στη Σάμη όπου δύο διανυκτερεύσεις σε κάμπινγκ ή σε ξενώνα. 

Σάββατο 29/8: Αναχώρηση οδικώς για το γραφικό χωριό Φισκάρδο. Κοινή πορεία: Πεζοπορία προς Θρονί, μετά στο έρημο χωριό Ψιλιθριάς, Γρατσιανάτα, Φραπάτα, Μαρκαντωνάτα, στην παλιά γερμανική αντιαεροπορική βάση «Μπαταρία» και κατάληξη στις μοναδικές πρασινογάλαζες παραλίες Κιμηλιάς όπου και κολύμπι, Έμπλυση και κατάληξη στο Φισκάρδο (κυκλική) Ω.Π.: 5, Υ.Δ.:240, Β.Δ.: 1 (9,8 χλμ.).

Στην επιστροφή για τη Σάμη, στάση και περιήγηση στο γραφικό χωριό της Άσσου. Προαιρετικά επίσκεψη στο κάστρο της ή κολύμπι στην παραλία της. Αναχώρηση μετά το ηλιοβασίλεμα. 

Κυριακή 30/8: Μεταφορά οδικώς  το πρωί στα Μουζακάτα (220μ.)Α) Δύσκολη πορεία: Πεζοπορία από μονοπάτι και κόψη με απεριόριστη θέα μέχρι την κορυφή Καστρί (909μ.). Η διαδρομή συνεχίζεται νότια μέχρι τη Σέλα (606μ.) και από εκεί κατηφορίζει με ανατολική κατεύθυνση από και σκιερή και όμορφη διαδρομή μέχρι την παραλία Κουτσουπιά. Στάση για κολύμπι  στα καταγάλανα νερά της ακολουθώντας παράκτιο σκιερό μονοπάτι  κατάληξη στην Αντίσαμο Ω.Π.: 8-8.30, Υ.Δ.: +690 -909 Β.Δ.: 2 Επίσκεψη στο Σπήλιο Δρογγαράτης (αν το επιτρέπει ο χρόνος) ή Β) Εύκολη πορεία: Οδικώς φτάνουμε στη λίμνη Ακόλη και αρχίζουμε την πεζοπορία ακολουθώντας στην αρχή χωματόδρομο (3,5χλμ.) και μετά μονοπάτι που κατηφορίζει με ανατολική κατεύθυνση από  σκιερή και όμορφη διαδρομή μέχρι την παραλία Κουτσουπιά. Στάση για κολύμπι  στα καταγάλανα νερά της. Μετά από παράκτιο σκιερό μονοπάτι καταλήγουμε στην Αντίσαμο Ω.Π.: 6-6.30, Υ.Δ.: +200, -450, Β.Δ.: 1+.Ομάδες  Α και Β: Μεταφορά οδικώς στο Σπήλαιο Δρογκαράτης, ένα φυσικό έργο τέχνης με πολύχρωμους σταλακτίτες όπου στην μεγάλη αίθουσα «Σάλα της αποθέωσης» με την μοναδική ακουστική της, κάποτε τραγούδησε η Μαρία Κάλας . Οι εξορμήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία της Ορειβατικής Λέσχης Κεφαλονιάς.

Αναχώρηση όλων για το Αργοστόλι όπου οι επόμενες διανυκτερεύσεις σε κάμπινγκ ή ξενώνες.  

KEFALONIA

Δευτέρα 31/8: Δύσκολη πορεία: Κορυφογραμμή του Αίνου (4 κορυφές). Το μονοπάτι ξεκινά από το περιβαλλοντικό χώρο (κτίριο Μεταξά) και  φτάνουμε στην κορυφή «Σταυρός» (1.533μ.). Στην συνέχεια συνεχίζουμε και φτάνουμε στη θέση Χιονίστρα (κεραίες). Από εκεί κινούμαστε λίγο κατηφορικά ως τη διασταύρωση με το μονοπάτι για Διγαλέτο  και ανηφορίζουμε για την ψηλότερη κορυφή του Αίνου το «Μέγα Σωρό» (1.628μ.). Από εδώ η θέα είναι εντυπωσιακή προς Ακαρνανικά Όρη, Ιθάκη, Λευκάδα, Κάλαμο και προς τη Ζάκυνθο. Το μονοπάτι συνεχίζει στην κορυφογραμμή ως την κορυφή «Κισσός». Υπάρχει η δυνατότητα λίγο πριν το Κισσό να δούμε και το σπήλαιο Πετάσι. Από εδώ και μετά  συνεχίζουμε σε    δασοσκέπαστο  μονοπάτι  και καταλήγουμε στις κεραίες (Θέση Χιονίστρα) Ω.Π.: 6.30-7, Υ.Δ.: 640, Β.Δ.: 2 (12,8χλμ.) Εύκολη πορεία: Πεζοπορία από το χωριό Ραζάτα προς τα Κυκλώπεια τείχη της αρχαίας Κράνης μιας από τις 4 πόλεις-κράτη της αρχαιότητας που αποτελούσαν την Κεφαλληνιακη τετράπολη. Μια πεζοπορία ευχάριστη με το μεγαλύτερο μέρος της σε χωματόδρομο, με πανοραμική άποψη στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Κράνης και στο Αργοστόλι και τη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου Ω.Π.: 2-3, Υ.Δ.: 150, Β.Δ.: εύκολη.  Παράκαμψη προς το σπηλαιοβάραθρο της Γρούσπας (βάθος 24 μέτρα) και επιλογή ανάμεσα σε: α) Κατάβαση στην πρώτη αίθουσα χρησιμοποιώντας την σιδερένια σκάλα για 4 μέτρα και συνεχίζουμε με τα πόδια στην εντυπωσιακή αίθουσα του σπηλαίου όπου υπάρχει πολύ φως γιατί εχει καταρρευσει η οροφή. Εκεί υπάρχει η δυνατότητα για φωτογράφιση και ξεκούραση στην δροσιά του σπηλαίου ή β) Κατάβαση με ραπέλ 16μ. και συνέχιστη της επίσκεψης στην δεύτερη αίθουσα όσοι επιλέξουν την κατάβαση με ραπέλ θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν και στη δεύτερη αίθουσα του σπηλαίου με τον πλούσιο διάκοσμο με σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κολώνες κτλ ενώ η επιστροφή στην είσοδο του σπηλαίου θα γίνει από τη σκάλα Η διάρκεια της δραστηριότητας είναι μικρή και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία "Wild Nature Expeditions" . Μετάβαση οδικώς στην παραλία Λεύκα ή στον όρμο Λούρδα, (ανάλογα τον ελεύθερο χρόνο) για κολύμπι.  Επίσκεψη όλων στο οινοποιείο Ρομπόλα, όπου παράγεται ένα από τα pop κρασιά της Κεφαλονιάς. 

Τρίτη 1/9: Επιλογή ανάμεσα σε: α) Αναχώρηση οδικώς για τη θέση Άγιος Ανδρέας και πεζοπορία από μονοπάτι μέσα από μικρή ρεματιά με πυκνή βλάστηση. Φτάνουμε στην παραδεισένια παραλία Φτέρη με τα καταγάλανα νερά, περιτριγυρισμένη από ασβεστολιθικούς βράχους και άσπρα βότσαλα όπου και κολύμπι. Ω.Π.: 2, Β.Δ.: 1 (5χλμ.). Στη συνέχεια επίσκεψη οδικώς στη Μονή Κηπουραίων, η οποία είναι χτισμένη σε πλάτωμα βράχου, 100 μέτρα πάνω από την θάλασσα, σ’ ένα τοπίο μοναδικό, μπαλκόνι στη Δύση. Η Μονή, ιδρύθηκε το 1759 και πήρε το όνομά της από τους πολλούς κήπους που διατηρούσαν οι μοναχοί. Μικρή πεζοπορία από ένα μονοπάτι προσεγμένο, καθαρό που αρχίζει από την Μονή Κηπουραίων έως το Ακρωτήρι της Σχίζας. Στη συνέχεια μετάβαση στο Ληξούρι, «Picolo Παρίσι», τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της σύγχρονης Κεφαλονιάς, παραλιακά χτισμένο, ακριβώς απέναντι από το Αργοστόλι. Περιήγηση και επιστροφή στο Αργοστόλι οδικώς ή με το καραβάκι ή β) θαλάσσιο καγιάκ, από το Φάρο του Αργοστολίου, με διπλό καγιάκ για αρχαρίους ή μονό καγιάκ για έμπειρους. Ένα συναρπαστικό σπορ με προσέγγιση από τη θάλασσα πανέμορφων σημείων, θαλασσινών σπηλιών και όρμων. Παρέχεται ο εξοπλισμός, έμπειρο προσωπικό και ένα snack από την εταιρεία «SEA KAYAKING KEFALONIA» η οποία θα υποστηρίξει τη δραστηριότητα. Ειδικές τιμές για τα μέλη του Συλλόγου μας 45ευρώ / ανά άτομο.  Στο τέλος της δραστηριότητας αναχώρηση για το Ληξούρι με το καραβάκι και συνάντηση με την υπόλοιπη ομάδα.

Τετάρτη 2/9: Ελεύθερο πρωινό για περιήγηση στα αξιοθέατα του Αργοστολίου. Στη συνέχεια  αναχώρηση όλων οδικώς για το βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Η λίμνη βρίσκεται 20μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και το βάθος των νερών της κυμαίνεται από 10μ. έως 30μ. Σταλακτίτες με περίεργα σχήματα στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου. Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει ένα μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο βρέθηκαν ευρήματα που πιστοποιούν τη λατρευτική λειτουργία του σπηλαίου καθώς, κατά την αρχαιότητα, οι προϊστορικοί κάτοικοι λάτρευαν τον Θεό Πάνα και την παρουσία γυναικείων μορφών, τις γνωστές Νύμφες. Γι' αυτό το λόγο το σπήλαιο Μελισσάνη ονομάζεται και Σπήλαιο των Νυμφών.

Από το λιμάνι του Πόρου αναχώρηση στις 17:15 για το λιμάνι της Κυλλήνης και στη συνέχεια με πούλμαν για την αφετηρία μας στην Αθήνα.

 Συντονίστριες: Δέσποινα Τζωρτζάτου & Καλλιόπη Δηλαβεράκη

 

Τοποθεσία Θεοδώρων