Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Ταϋγετος, πεζοπορίες στους πρόποδες. Ποταμός Σμήνος (διάσχιση) Άρνα – Γιάτρισσα (1.100μ.) – Κάστρο της Μπαρδούνιας.
 

16-18/10

Ταϋγετος, πεζοπορίες στους πρόποδες. Ποταμός Σμήνος. Άρνα – Γιάτρισσα (1.100μ.).  Κάστρο της Μπαρδούνιας (διaσχίσεις)

Ο ποταμός πηγάζει από τη σπηλιά της Αγίας Παρασκευής στις νότιες παρυφές του Ταϋγέτου και μετά από μακριά πορεία στην περιοχή των γραφικών και απείραχτων από το χρόνο Μπαρδουνοχωρίων, εκβάλει στον Λακωνικό κόλπο. Το ποτάμι λέγεται και ποτάμι της Αγίας Μαρίνας ή ποτάμι της Άρνας ή Μπαρδουνοπόταμος

Παρασκευή: Αναχώρηση στις 17: 00 για Άρνα Λακωνίας (770μ.) όπου όλες οι διανυκτερεύσεις σε ξενώνες ή σε στεγασμένο χώρο με κουκέτες ή υπνόσακους ή με σκηνές για όποιον το επιθυμεί.

Σάββατο: Μετάβαση στον Άγιο Νικόλαο (440μ.), χωριό της Μπαρδούνιας, Επίσκεψη στα ερείπια του κάστρου της Μπαρδούνιας και κατάβαση από καλντερίμι στους νερόμυλους και στο πέτρινο γεφύρι. του ρέματος του ποταμού Σμήνους. Διάσχιση του ποταμού από την κοίτη του, μέσα από πυκνή παραποτάμια βλάστηση, Η διαδρομή περνά δίπλα από νερόμυλους, παλιά σβεστοκάμινα, αρχαίο υδραγωγείο με το λαξευμένο άγαλμα στα βράχια, συνεχίζει και περνά από το εντυπωσιακό τρικάμαρο γεφύρι της Στάρας κι αν οι συνθήκες το επιτρέψουν μέσα από την καλοδιατηρημένη στοά μήκους 16 μέτρων του ρωμαϊκού υδραγωγείου που ύδρευε το Γύθειο. Μετά τη Στάρα το ποτάμι φαρδαίνει και ανάμεσα από ελαιοπερίβολα καταλήγει κοντά στο χωριό Αρχοντικό (90μ.) Ω.Π.: 5.30-6, Υ.Δ.: -350,   Β.Δ.: 1 Επιστροφή με το πούλμαν στον Άγιο Νικόλαο για γεύμα με παραδοσιακό μπαρδουνιώτικο κόκορα με μακαρόνια!

Κυριακή: Πεζοπορία από την Άρνα (770μ.) μέσω του Ε4, διασχίζοντας κάθετα το ρέμα της Αγίας Μαρίνας μέχρι την Παναγιά Γιάτρισσα (1.100μ.) το ιερό μοναστήρι των Λακώνων. Προαιρετική μικρή παράκαμψη και επίσκεψη στη σπηλιά με τις πηγές της Αγίας Μαρίνας. Επαναπροώθηση στο Ε4 και επιστροφή στην Άρνα ή εναλλακτικά επιστροφή με πούλμαν από την Παναγία Γιάτρισσα (μικρότερη διαδρομή) Ω.Π.: 6-6.30, Υ.Δ.: 360, Β.Δ.: 1+  (14χλμ.)

Συντονιστές: Χρήστος Παπαγεωργίου & Μέλος του Δ.Σ.