Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Παρνασσός: Κόψη Λιάκουρας, κορυφή Λιάκουρα (2.457μ.) (Αναρριχητική)
 

1/11

Παρνασσός: Κόψη Λιάκουρας, κορυφή Λιάκουρα (2.457μ.) - Αναρριχητική

Συνάντηση στις 06:30 στη Γέφυρα Καλυφτάκη και αναχώρηση με Ι.Χ. για το χιονοδρομικό της Φτερόλακας (1840μ.) όπου, ανάλογα τα οχήματα, προώθηση στο χωματόδρομο και στη συνέχεια πεζοπορία, αρχικά σε χωματόδρομο με κατεύθυνση ανατολικά για περίπου 30-30 λεπτά. Μετά η διαδρομή συνεχίζεται σε μονοπάτι ελαφρώς ανηφορικό, το οποίο περνά από μικρό διάσελο και καταλήγει στο οροπέδιο της Λιάκουρας μετά από 40 λεπτά επίσης. Η αναρριχητική διαδρομή ξεκινά στο αριστερό τμήμα της βόρειας ορθοπλαγιάς, σε χαρακτηριστικό άνοιγμα των βράχων. Από εκεί, αναρρίχηση σε direct διαδρομή (μια σχοινιά) IV βαθμού δυσκολίας 50μ. με θετική κλίση. Ακολουθεί μικρό ραπέλ 10μ. και η δεύτερη σχοινιά IV βαθμού 50μ, με θετική κλίση και αυτή, με τοπικό κάθετο πέρασμα V βαθμού στο ξεκίνημα της. Από αυτό το σημείο και μετά ακολουθεί ευκολότερο πεδίο II - III βαθμού με ακόμα μικρότερη κλίση και οριζόντια τμήματα για 200 μ. περίπου, το οποίο, μετά από ένα τελευταίο ανηφορικό κομμάτι Υ.Δ.:50μ. φτάνει στην κορυφή της Λιάκουρας

Χρόνος αναρρίχησης 3-5 ώρες (ανάλογα τον αριθμό των συμμετεχόντων)

Επιστροφή από τη νότια πλευρά της κορυφής, με κατεύθυνση δυτικά μέχρι το μικρό διάσελο και από εκεί μέσω μονοπατιού και χωματόδρομου κατάληξη στο χιονοδρομικό της Φτερόλακας. Συνολική Υ.Δ. 617μ.

Εξοπλισμός.

Κράνος, ζώνη αναρρίχησης, ένας καταβατήρας, δυο καραμπίνερ ασφαλείας, δυο ιμάντες 50 εκατοστών, ένα κορδονέτο 50 εκ., φακός κεφαλής, νερό και σνάκς για μια ημέρα, καθώς και ανάλογο σακίδιο για όλα τα παραπάνω.

Η εξόρμηση απευθύνεται σε αποφοίτους σχολών αναρρίχησης ή γνώστες αναρρίχησης και με περιορισμένο αριθμό συμμετοχών.

Απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο Σύλλογο και κράτηση θέσης

Συντονιστής: Ακης Καραπετάκος, εκπαιδευτής Ε.Ο.Ο.Α.