Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Φθιώτιδα. Οξυά, Σαράνταινα (1.923μ.) – Κοκκάλια (1.400μ.) διάσχιση. Μανιταρογνωσία
 

7-8/11

Φθιώτιδα. Οξυά, Σαράνταινα (1.923μ.) – Κοκκάλια (1.400μ.) διάσχιση. Μανιταρογνωσία.

Το όρος Οξυά βρίσκεται ανάμεσα στο Βελούχι και στα Βαρδούσια, στα νοτιοδυτικά του νομού Φθιώτιδας και χαρακτηρίζεται ως το νοτιότερο δάσος οξιάς της Ευρώπης. Τα δάση της οξιάς φτάνουν μέχρι τα 1.700 μέτρα, και από αυτό το υψόμετρο μέχρι τις κορυφές απλώνονται μεγάλα υποαλπικά λιβάδια με χορτολιβαδική βλάστηση. 

Σάββατο: Αναχώρηση 09:00 για το χωριό Γαρδίκι Ομιλαίων Φθιώτιδας (960μ.).Μικρή πεζοπορία 5 χλμ γύρω από το χωριό σε δάσος με έλατα όπου και μανιταρογνωσία με τη βοήθεια κατοίκου της περιοχής. Στη συνέχεια επιβίβαση στο λεωφορείο και μετάβαση στο καταφύγιο της Οξιάς (1.670μ.) στη θέση Καρβουνόλακα  όπου και κατασκήνωση στον εξωτερικό χώρο του καταφυγίου με σκηνές. Απαραίτητος κατασκηνωτικός εξοπλισμός για τη διανυκτέρευσή και τα απαραίτητα φαγώσιμα.

 Κυριακή: Η πεζοπορία μας αρχίζει από το καταφύγιο με σακίδιο ημέρας στην κορυφογραμμή, διασχίζοντας αλπικά λιβάδια με καταπληκτική θέα μέχρι την κορυφή Σαράνταινα (1.923μ.) Η συνέχεια της πορείας μας και πάλι στην κορυφογραμμή με κατεύθυνση το μνημείο της μάχης στη θέση Κοκκάλια όπου οι Αιτωλοί νίκησαν τους 200.000 Γαλάτες εισβολείς το 279 π.Χ. Ω.Π.: 7, Υ.Δ.: 250, Β.Δ.: 2 (17χλμ.).. 

Συντονιστές: Στέφανος Σταμέλος & Δέσποινα Τζωρτζάτου