Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Φαράγγι Τρύφου - Νήσσας. Θεσπρωτία: Πηγές Λούρου ποταμού, Κοκκινοπηλός Πρέβεζας. Λίμνη Ζηρού. Νικόπολις
 

Σαβ.21/11 - Κυρ.22/11

Φαράγγι Τρύφου - Νήσσας – Άγιος Βάρβαρος. Θεσπρωτία: Πηγές Λούρου ποταμού, Κοκκινοπηλός Πρέβεζας. Λίμνη Ζηρού. Νικόπολις

Σάββατο 21/11: Αναχώρηση 07:00 για Αμφιλοχία και στη συνέχεια για το χωριό Τρύφου όπου από τη γέφυρα Τρύφου θα αρχίσουμε την πεζοπορία μας με σακίδιο ημέρας στο φαράγγι Νήσσας. Το  εντυπωσιακό ποτάμι της Νήσσας, πηγάζει από τα Ακαρνανικά όρη και στη διαδρομή του προς τον Αμβρακικό κόλπο σχηματίζει πανέμορφους καταρράκτες, κοντά στα ιαματικά λουτρά Τρύφου. Το ποτάμι  διασχίζει το φαράγγι με την πολύ πλούσια βλάστηση και κατά μήκος της πορείας του δημιουργούνται καταρράκτες που περιβάλλονται από λιμνούλες με κρυστάλλινα νερά Η πεζοπορία μας είναι παρόχθια, εύκολη με ένα δύσκολο αλλά μικρό σημείο και καταλήγει στο εκκλησάκι του Αγίου Βάρβαρου, χτισμένο σε ένα γαλήνιο τοπίο. Ω.Π.: 5, Υ.Δ.: 400μ., Β.Δ.: 1+ (10χλμ.) Η διανυκτέρευση θα γίνει στην Φιλιππιάδα σε ξενώνα ή με υπνόσακο σε κλειστό χώρο.

Κυριακή 22/11: Επίσκεψη στις πηγές του Λούρου ποταμού (Πηγές Αγίου Γεωργίου) όπου νεροτριβές και νερόμυλος εν λειτουργία. Από εκεί αρχίζει το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Νικόπολης ένα θαυμαστό έργο αρχαίας τεχνολογίας, μια υπερκατασκευή μήκους 50χλμ με εμφανή διατηρούμενα ερείπια. Το υδραγωγείο, συνεχίστηκε με υπόγεια λαξευμένη και εν μέρει χτιστή στοά μέχρι την αρχαία Νικόπολη (κοντά στην Πρέβεζα). Στο σημείο που αρχίζει η λαξευμένη στοά, έναρξη πεζοπορίας στους εντυπωσιακούς και μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς του Κοκκινοπηλού Πρέβεζας. Οι κατακόκκινοι λόφοι, αλλού αναδεικνύοντας το έντονο κόκκινο χώμα κι αλλού καλυμμένοι με συστάδες δένδρων προσφέρουν εικόνες μοναδικής ομορφιάς στους πεζοπόρους. Η διαδρομή κινείται πάνω σε μικρούς λόφους και φτάνει ως τις όχθες της λίμνης Ζηρού, με το γαλήνιο τοπίο τις καταπράσινες όχθες της. Ω.Π.: 3-4, Υ.Δ.: 100, Β.Δ.: 1 Μεταφορά οδικώς στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης την μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Ελλάδας η οποία χτίστηκε από τον Οκταβιανό σε ανάμνηση της νίκης του όταν κατατρόπωσε τον συστρατευμένο στόλο της Κλεοπάτρας και του Αντωνίου. Ο αρχαιολογικός χώρος, περιλαμβάνει εκτός από το Ωδείο και το Θέατρο, δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές με εντυπωσιακά ψηφιδωτά, το μνημείο του Αυγούστου και το στάδιο. Ελεύθερος χρόνος στην παλιά πόλη της Πρέβεζας με τα όμορφα σοκάκια, το Σεϊτάν παζάρ, τον Άγιο Αθανάσιο, τον ενετικό πύργο του ρολογιού, τα λιμανάκια της και τις ακτές της.

Συντονιστές: Καλλιόπη Δηλαβεράκη & (θα ανακοινωθεί σύντομα)