Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Κέα, αρχαία Καρθαία
 

Κυριακή 11 Ιουλίου:

Κέα, αρχαία Καρθαία

Διαδρομή 3 (Αρισταίος): Ιουλίδα-Αγία Τριάδα-Μεσαριά- Προφήτης Ηλίας-Καρθαία., Διαδρομή 6 ( Καρθαία):  Καρθαία-Σταυρουλάκι

Συνάντηση στο Λαύριο, στις 08:30, αναχώρηση με το πλοίο των 09:00 και άφιξη στο λιμάνι της Κορρησίας.  Μεταφορά με λεωφορείο στην Ιουλίδα και πεζοπορία με κατεύθυνση την αρχαία Καρθαία, μια από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις του νησιού.

Σημαντικό μέρος της διαδρομής κινείται σε λιθοδομή αρχαίας κατασκευής και αποτελεί μέρος του αρχαίου οδικού δικτύου που συνέδεε τις πόλεις-κράτη.

Με αφετηρία την Ιουλίδα, το μονοπάτι ακολουθεί ανηφορική διαδρομή που οδηγεί στην πηγή Αγία Τριάδα. Συνεχίζει προς το σύμπλεγμα των παλιών ανεμόμυλων, εξαίρετα δείγματα της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής και φτάνει στη Μεσαριά και την όμορφη βρύση της. Στη συνέχεια ανηφορίζει προς την κορυφή Προφήτης Ηλίας (568 μ.). Όλη η διαδρομή είναι λιθόστρωτη και περνάει μέσα από υπέροχο δρυοδάσος. Ω.Π.: 5, Υ.Δ.: +420 -640, Β.Δ.: 1 (13,3χλμ..

Εκεί θα έχουμε χρόνο να θαυμάσουμε τους αναστηλωμένους, ναούς του Πυθίου Απόλλωνα και της Αθηνάς , το αρχαίο θέατρο και το διασωθέν τμήμα του αρχαίου τείχους. Οι δυο θαυμάσιες παραλίες της προσφέρονται για κολύμπι.

Η επιστροφή γίνεται μέσω του κεντρικού οδικού άξονα στο Σταυρουλάκι, (μονοπάτι 6) (2,3λχμ.). Επιβιβαζόμαστε στο πούλμαν για την Ιουλίδα όπου ελεύθερος χρόνος για φαγητό και περιήγηση. Μεταφορά με το πούλμαν στο λιμάνι της Κορρησιας και επιβίβαση στο πλοίο των 20:30 ή 21:15 για το Λαύριο.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση των επιδημιολογικών μέτρων προστασίας για την ακτοπλοϊκή μετακινηση χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού λη rapid test ή βεβαίωση νόσησης από τον ΕΟΔΥ 

Συντονίστρια: Δέσποινα Τζωρτζάτου