Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Σμόλικας (2.631μ.), διάσχιση. Δρακόλιμνη Λίγκα. Κόνιτσα. Μονή Στομίου. Via Ferrata στον Αώο
 

28-30/5

Ήπειρος: Σμόλικας (2.631μ.), διάσχιση. Δρακόλιμνη Λίγκα. Κόνιτσα. Μονή Στομίου. Via Ferrata στον Αώο

Παρασκευή: Αναχώρηση στις 16:00 με το πούλμαν για το Παλιοσέλι (1.100μ.). Νυχτερινή πεζοπορία με φακούς κεφαλής μέχρι το καταφύγιο του Σμόλικα στα 1.700μ., όπου θα γίνει η διανυκτέρευση ή σε σκηνές Ω.Π.: 1.5, Υ.Δ.: 500, Β.Δ.: 1. Οι αποσκευές θα μεταφερθούν με αγροτικό αμάξι στο καταφύγιο.

Σάββατο: Εύκολη πορεία: Ανάβαση με σακίδιο ημέρας από το καταφύγιο έως τη δρακόλιμνη Λίγκα (2.100μ.), ορεινή υποαλπική λίμνη κάτω από τον κώνο που σχηματίζει η κορυφή του Σμόλικα, έκτασης 4 στρέμματα με μεγάλο βάθος, σχήμα καρδιάς και ο πυθμένας της κοκκινίζει, ενώ στα νερά της κολυμπούν τρίτωνες. Επιστροφή στο καταφύγιο Ω.Π.: 4-5, Υ.Δ.: 400, Β.Δ.: 1 και συνέχιση της κατάβασης από δρόμο ή/και μονοπάτι στο χωριό Παλιοσέλι Ω.Π.: 1.5, Υ.Δ.: 500, Β.Δ.: 1. Αναχώρηση με το πούλμαν για την Αγ. Παρασκευή (Κεράσοβο) όπου η διανυκτέρευση σε ξενώνα ή στο παλιό σχολείο με υπνόσακους ή στην αυλή του με σκηνές.

Δύσκολη πορεία: Ανάβαση με σακίδιο ημέρας από το καταφύγιο στη Δρακόλιμνη (2.100μ.) και στη συνέχεια στην κορυφή του Σμόλικα, τον Γέρο (2.631μ.), την δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, με θέα στο Γράμμο, την Τύμφη και την Πίνδο. Επιστροφή στη Δρακόλιμνη και κατάβαση μέσα από δάσος φυλλοβόλων και ελάτης στην Αγ. Παρασκευή (Κεράσοβο) (900μ.) (διάσχιση), όπου θα γίνει η διανυκτέρευση οι υπόλοιπες αποσκευές θα έχουν μεταφερθεί με το πούλμαν. Ω.Π.: 8-9, Υ.Δ.: 930, Β.Δ.: 2.

Κυριακή: Μεταφορά οδικώς στην Κόνιτσα και επιλογή ανάμεσα σε: α) Πεζοπορία από το ιστορικό γεφύρι της Κόνιτσας παράλληλα με τον ποταμό Αωό ως την Ι.Μονή Παναγίας Στομίου. Η διαδρομή κινείται μέσα από πυκνό δάσος με πεύκα, γάβρους και οξυές, με άφθονα νερά και εκπληκτική θέα προς το φαράγγι μέχρι το μοναστήρι Ω.Π.: 3,5-4, Υ.Δ.: 250, Β.Δ.: 1 (10χλμ.) ή β) Via Ferrata στον Αώο: Από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας  στο φαράγγι του Αώου όπου αρχίζει η  Via Ferrata . Η συναρπαστική διαδρομή διασχίζει τον Αώο με δύο διαδοχικές θιβετιανές γέφυρες μήκους 6-7μ. και 17μ. ισορροπώντας ο πεζοπόρος ασφαλισμένος πάνω σε σύρμα. Από εκεί η via ferrata συνεχίζει κατά μήκος του Αώου ανεβοκατεβαίνοντας σε σύρματα και σταθερά σχοινιά, τραβερσάρει σε βράχο πάνω σε μεταλλικά σκαλιά σε σήμα Π και τελειώνει με τα απότομα και πιο εκτεθειμένα σημεία ασφαλισμένα σε σταθερό σχοινί. Απαραίτητος ειδικός εξοπλισμός για via ferrata: Κράνος, μπωντριέ, ιμάντες, σύστημα απορρόφησης και ειδικά μεγάλα καραμπίνερ. Διάρκεια δραστηριότητας: 5 ώρες, Δύσκολη (8χλμ.)

Συντονιστής δύσκολης πορείας: Θάνος Μπακογιάννης 

Συντονιστής εύκολης πορείας: Φώτης Παλτζούδης