Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Ναυπακτία: Μονοπάτι των εξοδιτών: Χάνι Λόη – Τρίκορφο – Μονή Βαρνάκοβας (διάσχιση)
 

Κυρ. 24 Οκτωβρίου

Ναυπακτία: Μονοπάτι των εξοδιτών: Χάνι Λόη – Τρίκορφο – Μονή Βαρνάκοβας (διάσχιση)

TRIKORFO

Πεζοπορία αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Η πορεία περιλαμβάνει ένα μικρό τμήμα απ’ το μονοπάτι των Εξοδιτών της 10ης Απριλίου 1826. Όσοι επέζησαν της μεγάλης σφαγής κατά τη Έξοδο, έφτασαν στο σημείο που είχαν ορίσει από πριν, τον Άγιο Συμεών (Άη Συμιό) λίγο έξω απ’ το Μεσολόγγι. Από εκεί, ανεβαίνοντας   τις πλαγιές του Αράκυνθου , πέρασαν το γεφύρι της Αρτοτίβας και έφτασαν στην   Ανάληψη όπου είχε το στρατόπεδο ο Γεώργιος Καραϊσκάκης . Στη συνέχεια, μέσω των ορεινών διαβάσεων της Ανατολικής Στερεάς κατέληξαν στο Ναύπλιο. Έφτασαν εκεί μετά από 36 μέρες πορεία , στις 16 Μαϊου. Οι διασωθέντες ήταν 1.500 άνδρες και 13 γυναίκες , τραγικά απομεινάρια των ‘’Ελεύθερων Πολιορκημένων’’ που   άφησαν άφωνη την Ευρώπη με τον ηρωισμό τους και την απόφασή τους να μην παραδοθούν, επηρεάζοντας καταλυτικά τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην ελληνική Επανάσταση.

Οι Εξοδίτες μετά την Ανάληψη, περνώντας απ’ τον Πλάτανο συνέχισαν την πορεία τους μέσω της ορεινής Ναυπακτίας και στην Μονή Βαρνάκοβας. Εμείς θα κάνουμε αντίστροφα το τμήμα αυτής της πορείας.

 

Αναχώρηση 06:30 για τη Μονή Βαρνάκοβας (750μ.) απ' όπου θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία. Κινούμενοι σε δασωμένο μονοπάτι περνάμε απ' την έρημη Καρυά και τα Καμίνια όπου είχε το ταμπούρι του ο ξακουστός οπλαρχηγός της Επανάστασης Ανδρίτσος Σαφάκας. Συνεχίζοντας κατηφορική πορεία φθάνουμε στο χωριό Τρίκορφο (480μ). Ακολουθεί πορεία παράλληλα από την κοίτη του Μόρνου περνώντας απ' το Κεφαλογιόφυρο και καταλήγουμε στο Χάνι Λόη (75μ)

(διάσχιση)  Ω.Π.: 6-6.30, Υ.Δ.: -675, Β.Δ.: 2 (14,5 χλμ.)

Συνδιοργάνωση με τον Ε.Ο.Σ.Ναυπάκτου

Συντονιστής: Ανδρέας Μπέσσας