Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Κρήτη: Α’: διάσχιση του παραλιακού Ε4 από Παλαιόχωρα - Σφακιά. Β’: διάσχιση των φαραγγιών Σαμαριάς, Σφακιανό, Αράδαινας & Καλλικράτη
 

27-31 Οκτωβρίου:

Νότια Κρήτη (διασχίσεις στις υπώρειες των Λευκών ορέων).

Ομάδα Α’: διάσχιση του παραλιακού Ε4 από Παλαιόχωρα - Σφακιά,

Ομάδα Β’: διάσχιση των φαραγγιών Σαμαριάς, Σφακιανό, Αράδαινας & Καλλικράτη

Κοινό πρόγραμμα: Μπάλος και ρακοκαζανέματα

Σημαντικό: Στο σακίδιό μας πρέπει να υπάρχουν τα εντελώς απαραίτητα για το τριήμερο, γιατί θα τα μεταφέρουμε στις πεζοπορίες μας μέχρι και το Σάββατο. Μπορούμε να αφήσουμε στα Χανιά τα προσωπικά μας αντικείμενα και αλλαξιά, τα οποία θα παραλάβουμε στο ξενοδοχείο μας το Σάββατο το βράδυ

Τετάρτη: Συνάντηση όλων στον Πειραιά στην Πύλη Ε3 στις 20:00 μπροστά στο πλοίο για Χανιά και απόπλους στις 21:00

Πρόγραμμα Ομάδας Α’(δύσκολη πορεία): Διάσχιση του παραλιακού Ε4 από Παλιόχωρα έως Σφακιά.

Πέμπτη : Άφιξη το πρωί στο λιμάνι της Σούδας, και μεταφορά της ομάδας Α’ με πούλμαν στην Παλαιόχωρα όπου και θα ξεκινήσει την διάσχιση της νότιας ακτογραμμής μέχρι τα Σφακιά περπατώντας στο παραλιακό Ε4 το πιο όμορφο μονοπάτι της Κρήτης. Από την Παλαιοχώρα στην αρχή από χωματόδρομο συναντάμε την παραλία Γιαλισκάρι τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Λισού και καταλήγουμε στην Σούγια όπου και διανυκτέρευση σε υπνόσακους ή σε δωμάτια Ω.Π.: 6, Υ.Δ.: 270, Β.Δ.:1 (13χλμ. εκ των οποίων 5,5 χωματόδρομος)

Παρασκευή: Προώθηση το πρωί με σκάφος για Άγιο Αντώνιο (σε περίπτωση καιρού αναχώρηση νωρίς το πρωί) από όπου αρχίζουμε το ομορφότερο και δυσκολότερο κομμάτι της πορείας μας μέχρι την Αγία Ρουμέλη περνώντας διαδοχικά από το ύψωμα του προφήτη Ηλία με το κάστρο του Βουκελάση που έχτισαν οι Οθωμανοί. Εκεί βρίσκεται και η αρχαία πόλη Ποικιλασσός στην έξοδο του φαραγγιού της Τρυπητής, στη συνέχεια περνάμε από τις παραλίες Τρυπητή, Σεντόνι και Δώματα. Διανυκτέρευση στην Αγία Ρουμέλη σε υπνόσακους ή σε δωμάτια Ω.Π.: 12 ή 14, Υ.Κ.: 0–150–50–405–0–520-0, Β.Δ.: 3 (14 ή 20 χλμ.)

Σάββατο: Αναχώρηση νωρίς το πρωί για Σφακιά περνώντας διαδοχικά από τις παραλίες του Αγίου Παύλου, Μάρμαρα, Λύκο, Λουτρό, Γλυκά Νερά. Ω.Π.: 9, Υ.Δ.: 150, Β.Δ.:3 (19 χλμ. + 2,5χλμ. μέχρι Σφακιά σε άσφαλτο). Στην έξοδο του μονοπατιού αγροτικά θα μας μεταφέρουν στα Σφακιά. και από εκεί με το πούλμαν στην περιοχή των Χανίων για διανυκτέρευση και βραδινός περίπατος στην πόλη των Χανίων.

Προαιρετικό κολύμπι όπου το επιτρέψει ο χρόνος, ο καιρός και οι θερμοκρασίες. Στον εξοπλισμό θα συμπεριλαμβάνεται για τον ύπνο υπνόσακος – κάριματ και θα μεταφερθεί εξ ολοκλήρου από τους συμμετέχοντες. Αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν θα γίνεται και χρήση πλοίου της γραμμής από Σούγια, Αγία Ρουμέλη, Λουτρό για Σφακιά ή ενδιάμεσα για όποιον επιθυμεί να διακόψει ή να μην το κάνει όλο.

Συντονιστής: Νείλος Πιτσινός

Πρόγραμμα Ομάδας Β’: Διασχίσεις φαραγγιών Σαμαριάς, Σφακιανό, Αράδαινας Καλλικράτη

Πρόγραμμα με ανοιχτό το φαράγγι της Σαμαριάς:

Πέμπτη: Άφιξη το πρωί στο λιμάνι της Σούδας και μεταφορά για πρωινό καφέ, παραδοσιακή μπουγάτσα στου Ιορδάνη και στη συνέχεια αναχώρηση όλων με το πούλμαν για τον Ομαλό. Κατάβαση του φαραγγιού της Σαμαριάς και διανυκτέρευση στην Αγία Ρουμέλη με υπνόσακους ή σε δωμάτια Ω.Π.: 6, Υ.Δ.: -1.250, Β.Δ.: 2 (16 χλμ.).

Παρασκευή: Αγία Ρουμέλη - Άη Παύλος, το εμβληματικό εκκλησάκι στην ακτή του Λυβικού πελάγους, ξεκούραση και προαιρετικό κολύμπι - Ανάβαση μέχρι το γραφικό χωριό Άη Γιάννης (800μ.) όπου παραδοσιακό φαγητό και διανυκτέρευση εκεί ή με αγροτικά στη Ανώπολη σε ξενώνες Ω.Π.: 6, Υ.Δ.: 800, Β.Δ.:2 (10 χλμ.)

Σάββατο: Μετάβαση με αγροτικά στην γέφυρα της Αράδαινας και κατάβαση του φαραγγιού της Αράδαινας. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια στην Κρήτη, που η έξοδός του από τη θάλασσα, μοιάζει σαν κάποιος να έκοψε το βουνό με μαχαίρι, και κατάληξη στην πεντακάθαρη παραλία «Μάρμαρα» Ω.Π.:2.30-3, Υ.Δ.: -520, Β.Δ.: 1 (4χλμ.) Προαιρετικό κολύμπι και ξεκούραση. Στη συνέχεια πεζοπορία στο παράκτιο μονοπάτι Ε4 έως χωριό Λουτρό Ω.Π.: 1.30, βόλτα στο γραφικό χωριό, προαιρετικό κολύμπι. (αθροιστικά η πορεία ημέρας: 4-4.30 ώρες). Από το Λουτρό με το πλοίο στα Σφακιά, μεταφορά με πούλμαν στα Χανιά για τη διανυκτέρευση και βραδινός περίπατος στην πόλη.

Πρόγραμμα με κλειστό το φαράγγι της Σαμαριάς:

Πέμπτη: Άφιξη το πρωί στο λιμάνι της Σούδας, μεταφορά για πρωινό καφέ, παραδοσιακή μπουγάτσα στου Ιορδάνη και μεταφορά με το πούλμαν στου Ασκύφου στο χωριό Αμμουδάρι (750μ.). Πεζοπορία μέχρι τα 1200μ. υψόμετρο (υπάρχει πιθανότητα μεταφοράς με αγροτικά) στα Τρικούκια (6,5χλμ.), απ’ όπου αρχίζει το Σφακιανό φαράγγι. Αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε χλωρίδα φαράγγια των Χανίων. Είναι γνωστό και με τα ονόματα Φαράγγι Βαρθολομά και Λαγκό. Φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία χλωρίδας του νησιού διαθέτει άγριο φυσικό τοπίο και πλούσια βλάστηση από πρίνους, πεύκα, κυπαρίσσια και καταλήγει στο Λυβικό πέλαγος. Διασχίζοντάς το θα συναντήσουμε το εκκλησάκι του Αποστόλου Παύλου που χρονολογείται από το 1407. Το μονοπάτι τελειώνει στην περιοχή Πορόλαγκο πάνω από τη Χώρα Σφακίων Ω.Π.: 8, Υ.Δ.: +450 -1200, Β.Δ.: 2 (14χλμ. συνολικά). Προαιρετικά μετά από 1,6χλμ. επιπλέον συνεχίζοντας την πορεία ως και την θάλασσα στην όμορφη παραλία Αγίου Χαραλάμπους για όποιον επιθυμεί να κολυμπήσει εκεί. Διανυκτέρευση όλων σε ξενώνες ή με υπνόσακους στα Σφακιά.

Παρασκευή: Το πρωί με πλοίο από τα Σφακιά θα φτάσουμε στο Λουτρό, στον ομώνυμο κόλπο και από εκεί θα πεζοπορήσουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι την παραλία Μάρμαρα. Μπροστά μας ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια στην Κρήτη, που η έξοδός του από τη θάλασσα, μοιάζει σαν κάποιος να έκοψε το βουνό με μαχαίρι. Ανάβαση του φαραγγιού της Αράδαινας – μέχρι την γέφυρα κι από εκεί με αγροτικά μεταφορά στο γραφικό χωριό Άη Γιάννης όπου ύπνος και παραδοσιακό φαγητό. Ω.Π.: 3-3.30, Υ.Δ.: 520, Β.Δ.: 1 (4χλμ.) (αθροιστικά η πορεία ημέρας: 4-4.30 ώρες)

Σάββατο: Μεταφορά από την Ανώπολη στο χωριό Καλλικράτης. Κατάβαση του φαραγγιού του Καλλικράτη μέχρι το χωριό Πατσιανό Ω.Π.: 4, Υ.Δ.: -750, Β.Δ.: 1+ (7,1 χλμ.) Σε απόσταση 1,6χλμ. αρχίζει η παραλία του Φραγκοκάστελου για κολύμπι. Στη συνέχεια επιβίβαση στο πούλμαν, μεταφορά στα Σφακιά, παραλαβή της ομάδας Α’ και μεταφορά όλων στα Χανιά.

Συντονιστές: Καλλιόπη Δηλαβεράκη & Γιώργος Πούλης

Κυριακή: Ομάδα Α’, Ομάδα Β’ (κοινό πρόγραμμα)

Περιήγηση στην παλιά πόλη των Χανιών, σταυροδρόμι πολιτισμών, µε αφετηρία το κεντρικότερο σημείο των Χανίων. Θα δούμε τις βυζαντινές και ενετικές οχυρώσεις, εκκλησιαστικά μνημεία, το βενετσιάνικο λιμάνι, τον Αιγυπτιακό φάρο και θα θαυμάσουμε τα διατηρητέα κτήρια της παλιάς πόλης.

Στη συνέχεια στις 11 θα αναχωρήσουμε για την Κίσσαμο όπου οδικώς θα φθάσουμε πάνω από την μοναδική σε ομορφιά παραλία του Μπάλου με τα καταγάλανα νερά στον κλειστό κόλπο της χερσονήσου. Για να την προσεγγίσουμε θα ακολουθήσουμε ένα μικρό μονοπάτι (1,6 χλμ.) για να την απολαύσουμε και να κολυμπήσουμε Ω.Π.: 1, Υ.Δ.: 160, Β.Δ.:1. (σε περίπτωση βροχερού καιρού θα υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις στα χωριά του Βάμμου και τη λίμνη Κουρνά). Επιστρέφοντας αργά το μεσημέρι θα σταματήσουμε στο ρακοκάζανο του Ηρακλή Δασκαλάκη στο χωριό Πολεμάρχι όπου θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία απόσταξης της τσικουδιάς και θα απολαύσουμε κρητικούς μεζέδες στο καφενείου του χωριού. Αναχώρηση με το πούλμαν για το λιμάνι της Σούδας όπου επιβίβαση στο πλοίο της γραμμής και άφιξη τη Δευτέρα το πρωί στις 06:30 στον Πειραιά.