Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Δ.Ταϋγετος, διασχίσεις: Α.Βέργα - Πηγαδιώτικα γεφύρια. Β) Μπίλιοβος - Αλτομυρά. γ) Μαγγανιακό - Ανδρομονάστηρο. Αρχαία Μεσσήνη
 

Σαβ. 6 - Κυρ. 7 Νοεμβρίου :

Δυτικός Ταϋγετος: α) Άνω Βέργα- Ρίντομο - Πηγαδιώτικα γεφύρια – Βόρειο (διάσχιση). Β) Σκάλα Μπίλιοβου – Αλτομιρά – Άγιος Γεώργιος (κυκλική).

Μεσσηνιακές διαδρομές: Μαγγανιακό – Ανδρομονάστηρο (διάσχιση). Αρχαία Μεσσήνη.

dytikos taygetos1

Σάββατο 6/11: Αναχώρηση 07:00 για το χωριό Μαγγανιακό (386μ.) του Δήμου Μεσσήνης. Πεζοπορία από την πλατεία του Μαγγανιακού με δυτική κατεύθυνση, ανηφορίζουμε σε μονοπάτι με πυκνή βλάστηση φτάνοντας στο διάσελο (700μ.) για να θαυμάσουμε την υπέροχη θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο. Συνεχίζουμε κατευθυνόμενοι βόρεια προς το εκκλησάκι του Σταυρού και κατηφορίζουμε προς τα υπολείμματα ερειπίων του κάστρου Manconico, στο οποίο πιθανότατα οφείλεται και το όνομα του Μαγγανιακού. Το μονοπάτι συνεχίζει με ανατολική κατεύθυνση περνώντας μέσα από ελαιώνες, ακολουθεί την κοίτη ρυακιού, περνά δίπλα από τα υπολείμματα νερόμυλου και από ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι μέχρι το Ανδρομονάστηρο στα Πετράλωνα της Ιθώμης (325μ.). Το μοναστήρι, θαυμάσιο βυζαντινό χτίσμα με φρουριακό χαρακτήρα και πύργους χτίστηκε την περίοδο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ του Παλαιολόγου (τέλος 12ου αρχές 13ου αι.) κι είναι πρόσφατα ανακαινισμένο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, με βυζαντινές τοιχογραφίες του 12ου αι.

(διάσχιση) Ω.Π.: 5-5.30, Υ.Δ.: 315, Β.Δ.: 1 (10χλμ.)

Στη συνέχεια μεταφορά οδικώς (5χλμ.) στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης χτισμένος το 369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα και μία από τις καλύτερα σωζώμενες πόλεις της αρχαιότητας, όπου και ξενάγηση. Μεταφορά στην Καλαμάτα για διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο ή στον ΕΟΣ Καλαμάτας με υπνόσακους σε κλειστό χώρο ή σκηνές στην αυλή τους.

dytikos taygetos2

Κυριακή 7/11: Αναχώρηση το πρωί οδικώς από Καλαμάτα

α) Δύσκολη πορεία: συνεχίζει με μικρά οχήματα για Άνω Βέργα Μεσσηνίας (869μ.) απ’ όπου έναρξη πεζοπορίας από το παλιό μονοπάτι που καθάρισε πρόσφατα ο Ε.Ο.Σ.Καλαμάτας, προς το Βαθύ ή Καλντέρα, έναν τεράστιο κατάφυτο κρατήρα που δημιουργήθηκε απ’ την πτώση οροφής σπηλαίου, σε σημείο με εξαιρετική θέα που περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση. Συνεχίζουμε προς το χωριό Πηγάδια (927μ.), στη συνέχεια ακολουθούμε το μονοπάτι που εναλλάσσεται με καλντερίμι προς το φαράγγι του Ρίντομου με τα εντυπωσιακά τοιχώματά του, περνώντας κάτω από τα Πηγαδιώτικα γεφύρια. Συνεχίζουμε για λίγο μέσα στο Ρίντομο ακολουθώντας το μονοπάτι που ανεβαίνει στα Πηγαδιώτικα γεφύρια, συνεχίζει με κατεύθυνση το χωριό Βόρειο για 800μ. και μετά για 3χλμ., μέσω χωματόδρομου καταλήγουμε στο χωριό Βόρειο (640μ.) Ω.Π.: 6.30-7, Υ.Δ.: +100 -300, Β.Δ.: 1+ Επίσκεψη στην εξαιρετική εκκλησία του Άη Νικόλα και παραδοσιακό φαγητό από την κ.Γιώτα στο «Αρχοντικό του Μπέη»

β) Εύκολη πορεία: Σωτηριάνικα – Μπίλιοβος – Αλτομιρά – Άγιος Γεώργιος (κυκλική). Με το πούλμαν συνεχίζουμε μέχρι το χωριό Σωτηριάνικα (350μ.) απ’ όπου ανάβαση από τη σκάλα του Μπίλιοβου, ένα από τα ωραιότερα καλντερίμια της Ελλάδας. Ανηφορίζει με τις 83 στροφές του από τις οποίες οι 78 είναι 180 μοιρών, μοναδικό προστατευόμενο μνημείο λαϊκής λιθοδομής και αρχιτεκτονικής. Στο τέλος του θα βαδίσουμε λίγο σε άσφαλτο και στη συνέχεια από μονοπάτι και θα φτάσουμε στα Αλτομιρά (800μ.), διατηρητέος οικισμός με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική όπου μια ευχάριστη ανάπαυλα από τον κ.Κλείδωνα που θα μας σερβίρει σπιτικούς παραδοσιακούς μεζέδες και κρασί. Κατάβαση από το καλοκαθαρισμένο καλντερίμι προς τον Άη Γιώργη, ένα εξαιρετικό μεταβυζαντινό μοναστήρι και κατάληξη στα Σωτηριάνικα (κυκλική) Ω.Π.: 5-5.30, Υ.Δ.: 450, Β.Δ.: 1

dytikos taygetos3

Συνδιοργάνωση με τον Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας και τον Π.Ο.Σ. Πυλίας

Συντονιστές: Βαλάντης Καλογερόπουλος, Μπάμπης Μπουρέκας & ένα μέλος του Δ.Σ.

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapidtest διάρκειας 48 ωρών ή αρνητικό μοριακό test διάρκειας 72 ωρών, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Επίσης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός του πούλμαν