Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Νότιο Πήλιο – νησί Παλιό Τρίκερι. Λαύκος. Τισσαίο όρος: Φθινόπωρο στη γαλήνια πλευρά του μυθικού βουνού
 

Παρ.26 - Κυρ.28 Νοεμβρίου

Μαγνησία: Νότιο Πήλιο – νησί Παλιό Τρίκερι. Λαύκος. Τισσαίο όρος: Φθινόπωρο στη γαλήνια πλευρά του μυθικού βουνού.

Παλιό Τρίκερι, η αρχαία Κικύνηθος, ένα νησί, κυριολεκτικά μικρός παράδεισος και πνιγμένο στο πράσινο, χωρίς τροχοφόρα στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου, να θυμίζει έντονα φιορδ. Γραφικός οικισμός με το μοναστήρι της Ευγγελίστριας Παναγιάς στο ψηλότερο σημείο του.

pilio1

Παρασκευή 26/11: Αναχώρηση 16:30 για το πανέμορφο και γραφικό Λαύκο Πηλίου όπου και οι διανυκτερεύσεις μας σε ξενώνες ή σκηνές. Κατά την διήμερη παραμονή μας στο Λαύκο θα έχουμε τη δυνατότητα να περιηγηθούμε το χωριό με τα όμορφα καλντερίμια, τις βρύσες του και να επισκεφτούμε τα μουσεία του Ραδιοφώνου, το Φάμπειο και το Λαογραφικό.

Σάββατο 27/11: Εύκολη πορεία. Τρίκερι – Αλογόπορος – νησί Παλιό Τρίκερι: Αναχώρηση για το Τρίκερι με θέα στον Παγασητικό και τον Ευβοϊκό κόλπο να διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου με τη νησιώτικη αρχιτεκτονική του, τα πολλά αρχοντικά με ομορφότερα αυτά – πιο όμορφα αυτά της γειτονιάς των Αγίων Αναργύρων. Στην περιήγησή μας θα συμπεριλάβουμε και τις εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου και της Αγίας Τριάδας με το υπέροχο σκαλιστό επιχρυσωμένο τέμπλο. Η πεζοπορία μας αρχίζει από την πλατεία του χωριού, συνεχίζει στο δρόμο προς την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και από μονοπάτι φτάνουμε στο ψηλότερο σημείο του χωριού. Από εκεί ακολουθούμε καλντερίμι που θα καταλήξει στον Αλογόπορο αφού κατηφορίσει προς τη Λούτσα, ανηφορίσει στη ράχη της Πινιδίστρας, περάσει από τον μεγάλο ομβροσυλλέκτη, κινηθεί στη βραχώδη πλαγιά της Χονδροράχης Ω.Π.: 2.5, Υ.Δ.: +102 - 386, Β.Δ.: 1 (6,1χλμ.)

Από εδώ θα μεταβούμε με θαλάσσιο ταξί στο νησάκι Παλαιό Τρίκερι. Θα επισκεφτούμε τη Μονή της Ευαγγελίστριας στο πιο ψηλό σημείο, πεζοπορώντας ως εκεί ανάμεσα από ελαιόδεντρα. Αφορμή για την κτίση της Ιεράς Μονής ήταν το θαύμα της ευρέσεως της εικόνας της Παναγίας στη ρίζα μιας ελιάς. Στο νησί έζησαν 5.000 εξόριστες γυναίκες λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Συνεχίζουμε πεζοπορώντας και κάνοντας το γύρο του νησιού (διάρκεια πορείας 2 ώρες) Δύσκολη πορεία: Διάσχιση Τισσαίου όρους. Η διάσχιση του Τισσαίου όρους είναι η πιο άγρια και η πιο εντυπωσιακή του Πηλίου! Αρχίζει από τον παραθαλάσσιο οικισμό του Μαραθιά και καταλήγει στο ξωκλήσι της Παναγιάς. Αρχικά κινούμαστε σε χωματόδρομο και μετά από περίπου 2χλμ. κινούμαστε σε ανηφορικό μονοπάτι απ’ όπου φτάνουμε σε πλάτωμα και από εκεί ξεκινά το εντυπωσιακό βραχώδες τοπίο. Η διαδρομή οδηγεί σε ένα λιβάδι με μεγάλους πεσμένους κορμούς και εκπληκτική θέα προς τις ανατολικές παραλίες και από μονοπάτι με πλατύφυλλους θάμνους φτάνουμε στην κορυφή Φλόκα (547μ.) με εντυπωσιακή θέα προς κάθε πλευρά.. Η πορεία ιδιαίτερα απαιτητική, κινείται πάνω στη κόψη της κορυφογραμμής, διασχίζει το διάσελο και καταλήγουμε στην κορυφή Εύζωνας (644μ.) με θέα προς την Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τις Σποράδες, το Πήλιο και τον Όλυμπο. Από εκεί ξεκινά η κατάβαση, φτάνοντας στο λιβάδι Λάκα Καρατάσου και εν συνεχεία σε μονοπάτι με πυκνή θαμνώδη βλάστηση που καταλήγει στον επαρχιακό δρόμο Αργαλαστή - Τρικερίου λίγο πάνω από το ξωκλήσι της Παναγιάς, όπου επιβίβαση στο πούλμαν και μεταφορά στον Αλογόπορο Ω.Π.: 6-7, Υ.Δ.: 644, Β.Δ.: 2+ (9χλμ.) Από τον Αλογόπορο με θαλάσσιο ταξί θα φτάσουμε στο Παλιό Τρίκερι συναντώντας την άλλη ομάδα για κοινή πεζοπορία.

Επιστροφή στον Αλογόπορο με το θαλάσσιο ταξί, επιβίβαση στο πούλμαν και επιστροφή στον Λαύκο.

pilio 2

Κυριακή 28/11: Λαύκος – Μηλίνα: Μια από τις ομορφότερες διαδρομές του Νότιου Πηλίου, στην οποία βαδίζουμε κατά το μεγαλύτερο μέρος σε καλντερίμι μέσα σε ένα τοπίο μεγάλης φυσικής ομορφιάς. Πρόκειται για τα δύο κύρια καλντερίμια (το βόρειο και το νότιο ) που συνέδεαν το κεφαλοχώρι Λαύκο με το επίνειο τη Μηλίνα. Η διαδρομή ξεκινά από την πλατεία του Λαύκου και κινείται σε ένα ωραίο πετρόχτιστο μονοπάτι με πεζούλες, ξερολιθιές και πυκνή βλάστηση. Στα μισά της διαδρομής προς Μηλίνα θα συναντήσουμε παλαιά κρήνη και την εκκλησιά της Παναγιά της Μεσσοσπορίτισσας ή Μοναστήρι. Συνεχίζουμε στο καλντερίμι έχοντας θέα τη Μηλίνα και τον Παγασσητκό κόλπο. Καταλήγουμε στα πρώτα σπίτια του οικισμού και από κει στην παραλία της Μηλίνας. Στην συνέχεια θα ανηφορίσουμε ομαλά προς το Λαύκο ακολουθώντας το νότιο καλντερίμι (κυκλική) Ω.Π.: 2.5, Υ.Δ.: 345, Β.Δ.: 1 (7χλμ.)

pilio 3

Συντονίστριες: Δέσποινα Τζωρτζάτου & Ζωή Παπαευθυμίου

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapidtest διάρκειας 48 ωρών ή αρνητικό μοριακό test διάρκειας 72 ωρών, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Επίσης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός του πούλμαν