Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Βόρεια Μακεδονία Όρος Περιστέρι( Pelister, 2.601μ), διασχίσεις. Πεζοπορίες στο Εθνικό Πάρκο Γαλιτσίτσα. Λίμνη Οχρίδα. Όσιος Ναούμ. Αρχαία Ηράκλεια.
 

5-9/1/2022

Βόρεια Μακεδονία Όρος Περιστέρι( Pelister, 2.601μ), διασχίσεις. Πεζοπορίες στο Εθνικό Πάρκο Γαλιτσίτσα. Λίμνη Οχρίδα. Όσιος Ναούμ. Αρχαία Ηράκλεια.

Έναρξη κρατήσεων: Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021 με προκαταβολή

To ταξίδι οργανώνεται από ταξιδιωτικό πρακτορείο. 

SK oxrida

Τετάρτη 5/1 Αναχώρηση στις 07:00 για τη Φλώρινα και αφού περάσουμε το συνοριοφυλάκειο της Νίκης θα βρεθούμε στη Μπίτολα (Μοναστήρι) την 2η σε μέγεθος πόλη της Βόρειας Μακεδονίας. Περιήγηση στην πόλη που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον απ’ τα ιστορικά κτίρια της Οθωμανικής περιόδου. Ο δρόμος όπου υπήρχαν τα προξενεία  των ευρωπαϊκών κρατών, η σκεπαστή αγορά, ο πεζόδρομος Σιρόκ Σοκάκ, ο Πύργος του Ρολογιού, το Καδή τζαμί Χαϊντάρ έργο του Σινάν, τα οθωμανικά λουτρά, η μεγάλη Στρατιωτική Σχολή όπου φοίτησε και ο Κεμάλ Ατατούρκ, το Πολιτιστικό Κέντρο Μανάκη που έχει την ονομασία του Αβδελιώτη φωτογράφου Μίλτου Μανάκη. Διανυκτέρευση σε δύο βράδια σε ξενοδοχείο της Μπίτολα.

SK Pelister eyes

Πέμπτη 6/1 Δύσκολη πορεία Η ανάβαση στο βουνό Περιστέρι ξεκινά από τη θέση Info Cendar (1.360μ.) στους πρόποδές του και ανεβαίνουμε στην κορυφή Πέλιστερ (2.601μ.). Στη συνέχεια η διαδρομή περνά από την αλπικές και συνήθως παγωμένες αυτή την εποχή λίμνες Μάλο (2.80μ.) και Γκόλεμο (2.218μ.) Οι λίμνες είναι γνωστές και ως «Pelister eyes» και κατάβαση από την κοίτη ποταμού στο χωριό Nize Pole.(1.170μ.) Ω.Π.: 12-14, Υ.Δ.: +1.241 -1430 Β.Δ.: 3 ή 6 (ανάλογα με την ποσότητα/ποιότητα χιονιού κι αν υπάρχει. Απαραίτητη η χρήση χειμερινού εξοπλισμού)(25χλμ.). Η Εύκολη πορεία ξεκινά από το ξενοδοχείο Μόλικα (1.420μ.) και κινείται στις κατάφυτες με πυκνό δάσος κωνοφόρων πλαγιές του όρους Περιστέρι. Η διαδρομή περνάει απ’ την κορυφή Jorgov Kamen (1.747μ.) και καταλήγει στο ορεινό χωριό Ντίχοβο (830μ.) Ω.Π. : 4-5, Υ.Δ. 327, Β.Δ.: 2 (11χλμ.).

SK Pelister mountain

Παρασκευή 7/1 Μετάβαση νωρίς το πρωί με το πούλμαν στο βουνό πάνω από την πόλη της Οχρίδας ενταγμένο στο εθνικό πάρκο Γαλιτσίτσα. Η πεζοπορία αρχίζει απ’ το χωριό Βελέστοβο (1.200μ.) φτάνει στην κορυφή Tri Mazi (1.650μ.) και καταλήγει στην πόλη της Οχρίδας (700μ.). Η διαδρομή περνά από δάσος και αλπικό πεδίο και σχεδόν σε όλη τη διάρκειά της θα έχουμε υπέροχη πανοραμική θέα στην λίμνη και την πόλη της Οχρίδας (695μ.), όπου και θα καταλήξουμε (διάσχιση) Ω.Π.: 5-6, Υ.Δ.: +420 -950 Β.Δ.: 1+ (14χλμ.). Θα ακολουθήσει ξενάγηση με ελληνόφωνο ξεναγό στα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Οχρίδας πόλης-μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μια πόλης από τις ομορφότερες αρχιτεκτονικά της Βόρειας Μακεδονίας. Επίσκεψη στο κάστρο του τσάρου Σαμουήλ, τα πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης, το αρχαίο ελληνικό θέατρο, τις εντυπωσιακές εκκλησίες της πόλης καθώς στη βυζαντινή εποχή. Διανυκτερεύσεις δύο βράδια σε ξενοδοχείο στην Οχρίδα.

Σάββατο 8/1 Αφετηρία της πεζοπορίας μας από το χωριό Raca (720μ.) κοντά στις όχθες της λίμνης Οχρίδας. Η διαδρομή συνεχίζει προς τα παραδοσιακά πετρόχτιστα χωριά Konjsko (1.000μ.) και Elsani με κατάληξη στο χωριό Pestani (700μ.). Κινούμαστε κοντά στην όχθη της λίμνης ενώ ανηφορίζοντας έχουμε την πανοραμική θέα της από ψηλότερα (διάσχιση) Ω.Π.: 4-5, Υ.Δ.: +280 -300, Β.Δ.1 . Επίσκεψη στη Ι.Μονή του οσίου Ναούμ ( 10ος αι) χτισμένη στις όχθες της λίμνης Οχρίδας, σε γαλήνιο και πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.

Κυριακή 9/1 Επίσκεψη στην αρχαία Ηράκλεια τη Λυγκηστική, σημαντικός σταθμός της ρωμαϊκής Εγνατίας οδού καθ’ οδόν για την επιστροφή στην Ελλάδα

Περιλαμβάνονται: Όλες οι μετακινήσεις με πούλμαν, όλοι οι ντόπιοι οδηγοί βουνού που θα συνοδεύσουν τις αναβάσεις/πεζοπορίες, ελληνόφωνος ξεναγός, δύο διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 3* στη Μπίτολα και δύο διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4* στον Οχρίδα, σε δίκλινα δωμάτια με πρωινό και δείπνο. Η διαφορά μονόκλινου δωμάτιου κοστίζει 50 ευρώ κατ’ άτομο.

Συστήνεται να έχουν οι συννετέχοντες όλοι εξοπλισμό χειμερινού βουνού. 

Για την είσοδο στη Βόρεια Μακεδονία χρειάζεται αστυνομική ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες ή διαβατήριο

Ισχύουν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για ταξίδια στο εξωτερικό (μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους).

Συντονιστές: Δημήτρης Γιαννακούρας & Ανδρέας Μπέσσας