Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Σκύρος, Κόχυλας (788μ.) Πεζοπορίες. Απόκριες με «κουδουνάτους» και λαογραφικά έθιμα την Καθαρή Δευτέρα
 

Παρ. 4/3 - Δευ.7/3

skyros2

Σκύρος, Κόχυλας (788μ.) Πεζοπορίες. Απόκριες με «κουδουνάτους» και λαογραφικά έθιμα την Καθαρή Δευτέρα

Έναρξη κρατήσεων: 12 Ιανουαρίου 2022 με κατάθεση προκαταβολής

Παρασκευή 4/3: Αναχώρηση στις 15:30 από την αφετηρία μας για την Κύμη Ευβοίας όπου επιβίβαση στο πλοίο των 19:00 με προορισμό το νησί της Σκύρου και τακτοποίηση σε ξενώνες (οι ακριβείς ώρες αναχώρησης θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα μας)

Σάββατο 5/3:  Σκύρος – Παναγιά Λυμπιανή

Νωρίς το πρωί, πεζοπορία σε μονοπάτια με πυκνό πευκοδάσος και αιγαιοπελαγίτικη  θέα: Χώρα -  Αναβάλσα - Άγιος Μέρωνας - Παναγιά Λυμπιανή, - Αγιος Κωνσταντίνος – Χώρα (κυκλική). Η διαδρομή περνά από την Αναβάλσα, όπου βρίσκεται η κύρια πηγή υδροδότησης του νησιού, τον  παλιό νερόμυλο και ασβεστοκάμινα  που μαρτυρούν τις ασχολίες των  κατοίκων του νησιού στα τέλη του 19ου  αιώνα. Στη διαδρομή είναι διάσπαρτα μικρά ξωκλήσια. Ένα από αυτά είναι η Παναγιά η Λυμπιανή σε υψόμετρο 295μ., λαξευμένη μέσα σε μια σπηλιά και θεμελιωμένη σε μάρμαρα αρχαίου ναού, που χρονολογείται  το 1798. Ω.Π.: 5-5.30, Υ.Δ.: 540,  Β.Δ.: 1+ (14,50 χλμ.)

skyros1

Επιστροφή στη Χώρα κι ελεύθερος χρόνος για περιήγηση: Προαιρετική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό μουσείο. Στη Χώρα, χτισμένη κάτω από το Κάστρο,  με στενά πλακόστρωτα δρομάκια, όμορφα αρχοντικά θα επισκεφτούμε ενδιαφέροντα σημεία όπως το υπόσκαφο εκκλησάκι στην θέση Πουριά μετά τα Γυρίσματα, τον Άγιο Νικόλαο σκαλισμένο μέσα σε βράχο να υψώνεται από το έδαφος με το κατάλευκο εκκλησάκι ξεχωρίζει στο τοπίο.  Ο Άγιος Ερμόλαος βρίσκεται στο μικρό νησάκι ακριβώς απέναντι από το εκκλησάκι του αγίου Νικολάου και τα χωρίζει μια στενή λουρίδα θάλασσας. Η Μεγάλη Στράτα ξεκινάει από την κεντρική πλατεία και τελειώνει στη διακλάδωση για πλατεία Mπρουκ και Kάστρο.  Σήμερα στη βόρεια πλευρά της Χώρας και δίπλα στο Αρχαιολογικό και Ιστορικό- Λαογραφικό μουσείο, υπάρχει η Πλατεία Αιώνιας Ποιήσεως (Μπρουκ) με ένα μνημείο ανδριάντα προς τιμήν του. Η πλατεία είναι αφιερωμένη σε αυτόν και την αθάνατη ποίηση (“ToRupert Brooke and immortal poetry”).

Παράλληλα, οι «Γέροι και τις Κορέλες» θα διασχίζουν τα σοκάκια της Χώρας, χτυπώντας έντονα τα κουδούνια τους για να διώξουν τα δαιμόνια! Οι άντρες της Σκύρου, συνήθως οι κτηνοτρόφοι, ντύνονται Γέροι και Κορέλες και βγαίνουν χορεύοντας στους δρόμους της αγοράς, υπό τους ήχους των κουδουνιών. Λένε ότι το έθιμο αυτό προέρχεται από την λατρεία του θεού Πάνα, του τραγοπόδαρου θεού, προστάτη των κτηνοτρόφων, που λατρευόταν στο νησί κατά την αρχαιότητα.

Κυριακή 6/3:  Ανάβαση στη κορυφή Κόχυλας (788μ.)

Πορεία Α’: πεζοπορία από τον Άγιο Μόδεστο ανάβαση μέχρι την ψηλότερη κορυφή, τον Κόχυλα (788μ.) και επιστροφή από τα ίδια Ω.Π.: 4, Υ.Δ.: 620, Β.Δ.: 1 (8,7χλμ.)  ή

Πορεία Β’: από τον Κόχυλα συνεχίζουμε προς Παναγία Διχούνια μέχρι Καλαμίτσα (διάσχιση) Ω.Π.: 6, Υ.Δ.: 630, Β.Δ.: 2 (7,5 χλμ.).

skyros3

Οι διαδρομές βρίσκονται σε  χαρακτηρισμένη περιοχή Natura 2000. Είναι σημαντικός βιότοπος πλούσιος σε ενδημικά ή απειλούμενα είδη φυτών και του μικρόσωμου σκυριανού αλόγου.

Επιστροφή στη Χώρα όπου θα παρακολουθήσουμε το έθιμο της Τράτας. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς την σκυτάλη παίρνουν οι ψαράδες της Σκύρου. Στήνουν ένα καΐκι σε ρόδες και κάνουν παρέλαση, λέγοντας αυτοσχέδια σατυρικά στιχάκια. Οι Απόκριες τώρα αλλάζουν μορφή και πρωταγωνιστής είναι ο θεός Σάτυρος. Στα σοκάκια και τα σταυροδρόμια της αγοράς μικρές ομάδες από Σκυριανούς στήνουν αυθόρμητες λαϊκές παραστάσεις. Γίνονται ηθοποιοί για μια μέρα, ανεβαίνουν στις πρόχειρες αυτοσχέδιες σκηνές και απευθύνονται στο πλήθος σατυρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις από το νησί αλλά και την κοινωνική ζωή της Χώρας.

skyros koudounatoi

Εάν το επιτρέψει ο χρόνος, απογευματινός περίπατος στο Κάστρο που βρίσκεται πάνω σε βράχο ύψους 179μ. όπου σώζονται ερείπια της Μεσαιωνικής και Οθωμανικής Περιόδου. Στο εσωτερικό του υπάρχει   μεσαιωνική δεξαμενή  με διαστάσεις 14μ Χ 9μ Χ 70μ., γνωστή και ως «σκοτεινή φυλακή», επειδή το κτίριο δεν έχει παράθυρα. Στο τείχος της αρχαίας Ακρόπολης, σώζονται ερείπια από 4 ημικυκλικούς πύργους: του «Αγίου Νικολάου», της « Αγίας Παρασκευής», ο «Παλαιόπυργος» και ο «Πέργος».

Καθαρή Δευτέρα 7/3: Αχίλλι-Άγιος Αρτέμιος. Προαιρετική επιλογή ανάμεσα σε: α) Πεζοπορία από χωματόδρομο και βατό μονοπάτι με θέα τη θάλασσα. Η διαδρομή  οδηγεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα εξωκλήσια των Σκυριανών, τον Άγιο Αρτέμιο, χτισμένο μέσα σε μία σπηλιά, στη ΒΑ πλευρά του Κόχυλα και σε υψόμετρο 370 μέτρων εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την υπέροχη θέα του προς το Αιγαίο πέλαγος και τον κάμπο του Καλλικριού. Αφετηρία είναι ο όρμος Αχίλλι απ’όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, αναχώρησε ο Αχιλλέας για την Τροία. Η διαδρομή ξεκινά με ανηφορικό χωματόδρομο με φρύγανα και ρεματιές γεμάτες πικροδάφνες και λυγαριές. Συνεχίζει σε μονοπάτι που τέμνει τη στενή ρεματιά Γαϊδουρόρεμα και καταλήγει στο ξωκλήσι. Ο βράχος σκεπάζεται από έναν αιωνόβιο κισσό και ανάμεσα στα κλαδιά του φυτρώνει το ‘Γαρύφαλλο του Αη- Αρτεμιού’, ένα μικρό γαρύφαλλο με λίγα φύλλα και χρώμα γκριζωπό ενώ δίπλα στην εκκλησία υπάρχει υπόγειο άνοιγμα με πόσιμο νερό, το «πηγάδι» όπως λέγεται στη Σκύρο. (Προαιρετική διαδρομή: θα εξαρτηθεί από την ώρα αναχώρησης του πλοίου για Κύμη) Ω.Π.: 4-4.30, Υ.Δ.: 370, Β.Δ.: 1

ή β) συμμετοχη στις τοπικές εκδηλώσεις με το γλέντι της Καθαράς Δευτέρας με τους κατοίκους του χωριού ντυμένους με παραδοσιακές ενδυμασίες να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς.

Αναχώρηση για το λιμάνι της Κύμης με το πλοίο των 15:00  και επιστροφή στην Αθήνα το απόγευμα

Συντονίστριες: Δέσποινα Τζωρτζάτου & Ζωή Παπαευθυμίου