Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Τζουμέρκα: Στρογγούλα (2.112μ.), Καταρράκτης Μελισουργών & Καταρράκτης. Ράφτινγκ στον Άραχθο.  Κουιάσα- Καλαρρύτες. Μονή Κηπίνας.
 

22 -25/4

Τζουμέρκα: Στρογγούλα (2.112μ.), Καταρράκτης Μελισουργών & Καταρράκτης. Ράφτινγκ στον Άραχθο.  Κουιάσα- Καλαρρύτες. Μονή Κηπίνας.

Σπήλαιο Ανεμότρυπας.

Μ. Παρασκευή: Αναχώρηση στις 08:00 για το χωριό Πράμαντα (1.245μ.) και σύντομη απογευματινή πεζοπορία μέχρι τους καταρράκτες πάνω από τους Μελισσουργούς (στην ανατολική κόψη της Στρογγούλας, σε υψ. 1360μ).22.4.22 ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΜΕΛΙΣΟΥΡΓΩΝ f00f2 To μονοπάτι καταρρακτών Μελισσουργών ξεκινάει από το καταφύγιο Πραμάντων και ακολουθεί νότια – νοτιοανατολική πορεία χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις σε υψομετρικές, φτάνοντας στη βάση των καταρρακτών πάνω από το χωριό Μελισσουργοί. Ω.Π.: 2, Υ.Δ.: 115, Β.Δ.:1 Απόγευμα ελεύθερο για βόλτα, εκκλησιασμό και παρακολούθηση του επιταφίου.22.4.22 ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ ΣΤΡΟΓΓΟΥΛΑ 44ea7 Όλες οι διανυκτερεύσεις θα γίνουν στο καταφύγιο ή σε ξενώνες στα Πράμαντα.

 Μ. Σάββατο

 Ανάβαση της ορειβατικής ομάδας στη θρυλική κορυφή Στρογγούλα (2.112μ.) από το εκκλησάκι της Ανάληψης και επιστροφή στο χωριό. Tο μονοπάτι ξεκινάει από το καταφύγιο Πραμάντων στη συνέχεια ακολουθεί την κορυφογραμμή με κατεύθυνση νότια, περνώντας κάτω από την κορυφή της Ρόκας.Στη συνέχεια κινείται δυτικά και περνώντας από την εκκλησία της Ανάληψης καταλήγει στην Άγναντα. Ω.Π.: 8-9, Υ.Δ.: 1.160, Β.Δ.: 3 Απαιτείται χειμερινός εξοπλισμός για την περίπτωση που υπάρχει χιόνι.

Η πεζοπορική ομάδα επιλέγει ανάμεσα σε: α) θα ξεκινήσει από τα Άγναντα (642μ.), θα ανέβει στο ύψωμα της Αγίας Παρασκευής και θα καταλήξει στο τουριστικό περίπτερο του καταρράκτη και για τους πιο δυνατούς στον ίδιο τον Καταρράκτη έναν από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα σε ύψος και ποσότητα νερού. Το μονοπάτι αρχίζει πάνω από τα Άγναντα, από τον οικισμό Μακρύκαμπο. Διασχίζει ένα πυκνό δάσος ελάτης καταλήγοντας στην κορυφή Αγία Παρασκευή και στη συνέχεια συνεχίζει νότια με κατεύθυνση τον καταρράκτη πάνω από το ομώνυμο χωριό. 22.4.22 ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ 44e59Συνολική διάρκεια διαδρομής 2,5-3 ώρες, Υ.Δ.: 210. Η επιστροφή στα Άγναντα θα γίνει με το πούλμαν ή β) Όσοι επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ράφτινγκ στον Άραχθο.

Απόγευμα ελεύθερο, βράδυ Ανάσταση και μαγειρίτσα.

Κυριακή του Πάσχα.

Αναχώρηση για επίσκεψη στη Μονή Κηπίνας, πεζοπορία στην πηγή Κουιάσα και επιστρέφουμε μέσα από μονοπάτι στους Καλαρρύτες όπου θα απολαύσουμε το πασχαλινό γεύμα. Ω.Π.:3.30-4, Β.Δ.:1 (11-12χλμ.)

Δευτέρα του Πάσχα

Πρωινή περιπλάνηση στα στενά δρομάκια του χωριού Άγναντα και των συνοικισμών του. Επίσκεψη στο περίφημο σπήλαιο της Ανεμότρυπας, ένα ξεχωριστό σπήλαιο που αποτελείται από τρία επίπεδα και σχηματίζονται μικρές λίμνες. Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που ολόκληρο διασχίζεται από   ποτάμι. Επίσης, θεωρείται ένα από τα πιο λευκά σπήλαια στην Ελλάδα γιατί τα τοιχώματά του αποτελούνται από καθαρό ασβεστόλιθο. Στη συνέχεια επίσκεψη στο γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο ποταμό και στη συνέχεια στάση στο θρυλικό γεφύρι της Άρτας, έργο του 17ου αιώνα που απ’ το 1881 ως το 1912 αποτελούσε το όριο της Ελλάδας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το απομεσήμερο αναχώρηση για Αθήνα.

Συντονίστρια δύσκολης πορείας: Τερέζα Ευθυβουλίδη

Συντονιστής εύκολης πορείας: Δημήτρης Γιαννακούρας