Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Αργολίδα: Δίδυμο όρος. Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού. Δολίνες Διδύμων. Σπήλαιο Φράγχθι. Παραλία Λαμπαγιαννά.
 

11/9

Αργολίδα: Δίδυμο όρος. Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού. Δολίνες Διδύμων. Σπήλαιο Φράγχθι. Παραλία Λαμπαγιαννά.

Πάνω από τα Ίρια, στο βόρειο τμήμα του όρους Αυγό είναι χτισμένη η Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού φωλιασμένη κατά τα ¾ της μέσα σε βράχια ενώ πολύ κοντά της βρίσκονται δύο τεράστιοι κρατήρες που έχουν δημιουργηθεί από τη καθίζηση του εδάφους λόγω των υπόγειων υδάτων του βουνού, με περίπου ίδια διάμετρο, κι έτσι, οι ντόπιοι, τις ονόμασαν «δίδυμα σπήλαια». Το εσωτερικό της μιας δολίνης κοσμούν δύο εκκλησάκια λαξευμένα στο βράχο, μικρή δεξαμενή κι ένα ασκηταριό.

Αναχώρηση 07:00 για το χωριό άνω Καρναζέϊκα (50μ.υψόμετρο) λίγο πιο πάνω από τα Ίρια Αργολίδας, απ όπου αρχίζει η πεζοπορία μας παράλληλα στο ρέμα Ράδου με χαμηλή βλάστηση στην αρχή και όσο πλησιάζουμε στην Μονή υπάρχει πευκοδάσος, ακολουθώντας κακοτράχαλο χωματόδρομο δίπλα στην κοίτη του ποταμού Ράδου. Φτάνουμε στην μονή Αυγού (10ου – 11ου αι.) χτισμένη σε εντυπωσιακή βραχώδη τοποθεσία με πλήθος λαϊκών θρύλων να συνοδεύουν την οικοδόμησή της. Στην συνέχεια πεζοπορούμε μέχρι την διασταύρωση δασικών δρόμων (προς Πελέη και Δίδυμα) όπου και θα επιβιβαστούμε σε αγροτικά οχήματα για να μας μεταφέρουν στην μικρή δολίνη (ή σπήλαιο) των Διδύμων. Οι δύο εντυπωσιακές δολίνες, είναι γεωλογικοί σχηματισμοί που μοιάζουν με τεράστιους κρατήρες. Θα πεζοπορήσουμε στη μία δολίνη η οποία είναι προσβάσιμη από χαρακτηριστική σήραγγα και φιλοξενεί στα τοιχώματά της δύο εκκλησάκια της βυζαντινής περιόδου. Ω.Π.: 4, Υ.Δ.: 300, Β.Δ.: 1 (9χλμ.).

Στην συνέχεια θα μετακινηθούμε με το πούλμαν για να φτάσουμε στην παραλία των Λαμπαγιαννών όπου από την άκρη της παραλίας αρχίζει το παραθαλάσσιο μονοπάτι που μετά από 15’ πεζοπορία οδηγεί στο προϊστορικό σπήλαιο Φράχθι το οποίο κατοικήθηκε περίπου 40.000π.Χ μέχρι 3000π.Χ και κατάσσεται σε ένα από τα πιο σημαντικά σπήλαια της Ευρώπης, με σημαντικά ευρήματα για την τροφή των προϊστορικών ανθρώπων και τις καθημερινές τους συνήθειες. Επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι στην υπέροχη παραλία Λαμπαγιανών για κολύμπι. Φαγητό σε ταβέρνα στο κοντινό χωριό Φούρνοι.


Labagianna beache 780x470 4991a

Συντονιστής: Δημήτρης Γιαννακούρας