Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής

Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής (Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής) Ικτίνου 3 & Προμηθέως (παράδρομος της Αττικής οδού) ΦΥΛΗ ΤΚ13344 (350μ.από την έξοδο 6 της Αττικής οδού και από τη στάση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου) Τηλ.2102411148 Κιν.6981005747

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Μαίναλο: Οστρακίνα (1.901μ.) (διάσχιση), Μουρτζιά (1.762μ.), πεζοπορικές διαδρομές02 Δεκ 2023
08:00AM - 05:00PM
Μαίναλο: Οστρακίνα (1.901μ.) (διάσχιση), Μουρτζιά (1.762μ.), πεζοπορικές διαδρομές
03 Δεκ 2023
08:00AM - 05:00PM
Μαίναλο: Οστρακίνα (1.901μ.), διάσχιση. Λεβίδι - καταφύγιο Μαινάλου.
04 Δεκ 2023
05:00PM - 07:30PM
Τα άγρια ζώα του δάσους ....στις γειτονιές μας
Οίτη: Παύλιανη, Πυρά Ηρακλέους, Καταβόθρα.10 Δεκ 2023
08:00AM - 05:00PM
Οίτη: Παύλιανη, Πυρά Ηρακλέους, Καταβόθρα.
Δυτική Πάρνηθα: Διαδρομή των πηγών και των ρυακιών17 Δεκ 2023
08:00AM - 05:00PM
Δυτική Πάρνηθα: Διαδρομή των πηγών και των ρυακιών
Κύπρος, πεζοπορίες στη γη της λεμονιάς και της ελιάς....03 Ιαν 2024
08:00AM - 05:00PM
Κύπρος, πεζοπορίες στη γη της λεμονιάς και της ελιάς....
Κορινθία: Γερόντιο όρος (1.754μ.)13 Ιαν 2024
08:00AM - 05:00PM
Κορινθία: Γερόντιο όρος (1.754μ.)
03 Φεβ 2024
08:00AM - 05:00PM
Κορινθία. Μικρή Ζήρεια Χιόνι (2.117μ.). Πεζοπορίες: Αισθητικό δρυοδάσος Μογκοστού. Κλημέντι- Κεφαλάρι. Κοπή πίτας του συλλόγου. Βραβεύσεις ορειβατών, αθλητών, πυροφυλάκων
09 Μαρ 2024
08:00AM - 05:00PM
Ταϋγετος. Προφήτης Ηλίας (2.405μ.) (διασχίσεις). Πεζοπορίες στο Ε4. Αναβρυτή. Παρόρι. Φαράγγι Λαγγάδας. Παναγία Λαγκαδιώτισσα
07 Απρ 2024
07:00AM - 05:00PM
Βουραϊκός ποταμός (διάσχιση)
Σκωτία: West Highland. Πάσχα 2024 27 Απρ 2024
08:00AM - 05:00PM
Σκωτία: West Highland. Πάσχα 2024 
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ.........ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Ε.Π.Ο.Σ. ΦΥΛΗΣ20 Ιουλ 2024
08:00AM - 05:00PM
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ.........ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Ε.Π.Ο.Σ. ΦΥΛΗΣ

ΣΧΟΛΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ Γιώργος Αλιφέρης

Η σχολή αναρρίχησης αρχαρίων του Ε.Π.Ο.Σ. ΦΥΛΗΣ προσφέρει μια συγκροτημένη εισαγωγική γνώση και εμπειρία στη δραστηριότητα της αναρρίχησης συνδυάζοντας την εκπαίδευση στον βράχο.Στη σχολή αναρρίχησης αρχαρίων μπορεί να συμμετέχει όποια/ος έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία παρά μόνο λίγη διάθεση για περιπέτεια και αγάπη για τη φύση.ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΑΡΧΑΡΙΩΝ b46c0

Το ορειβατικό σκι είναι ένα σπορ που απευθύνεται σε ορειβάτες αλλά και σε χιονοδρόμους.Στους χιονοδρόμους, η γνώση τεχνικών ορειβατικού σκι θα δώσει τη ασφαλή δυνατότητα και τις τεχνικές για να κινηθούν και εκτός πιστών ενός οργανωμένου χιονοδρομικού κέντρου, ενώ στους ορειβάτες θα δώσει τη δυνατότητα να απολαύσουν και να προσεγγίσουν με ασφάλεια και ταχύτητα ορεινούς όγκους.1 6248e

Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Σκωτία: West Highland. Πάσχα 2024 
 

West highland Way -  27/04/2024 – 06/05/2023

Το West Highland Way είναι ένας από τα πιο όμορφα μονοπάτια στον κόσμο, είναι μια κλασσική πεζοπορία μεγάλων αποστάσεων, που καλύπτει μια απόσταση 152 χλμ από το Milngavie στα περίχωρα της Γλασκώβης έως το Fort William στα Highlands.

Η μαγεία του περπατήματος στη Σκωτία μπορεί να συμπυκνωθεί σε αυτή τη πεζοπορική διαδρομή. Είναι η αίσθηση της πρόκλησης, του σκοπού και της συντροφικότητας που περιβάλλουν αυτή τη συγκεκριμένη διαδρομή. Η συμμετοχή σε αυτήν την πεζοπορία μάς επιτρέπει να εκτιμήσουμε πλήρως το εκπληκτικό τοπίο, να μάθουμε για την ιστορία και τους θρύλους της περιοχής, καθώς και να γνωρίσουμε τη χλωρίδα και την πανίδα κατά μήκος της διαδρομής.

Η διαδρομή ταξιδεύει κατά μήκος των «bonnie banks» του Loch Lomond, διασχίζει το ατμοσφαιρικό Rannoch Moor, περνάει από το δραματικό Glencoe και πάνω από το ψηλό πέρασμα της Σκάλας του Διαβόλου πριν τελειώσει στο Fort William, στους πρόποδες του υψηλότερου βουνού της Βρετανίας, Ben Nevis.

Το μόνο που θα χρειαστεί να σκεφτούμε σε αυτό το κλασικό πεζοπορικό μονοπάτι είναι να βάλουμε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο και να βυθιστούμε στο εντυπωσιακό τοπίο ενός από τα μεγαλύτερα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων στον κόσμο.

 

 Picture1 03df0

 

 Ημέρα 1 : Αναχώρηση από Αθήνα και άφιξη στο αεροδρόμιο της Γλασκώβης.

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο όταν το check in μας είναι διαθέσιμο.

Συνάντηση το μεσημέρι  στο λόμπι του ξενοδοχείου ώστε να ξεκινήσουμε μια περιπατητική ξενάγηση περίπου 2 ωρών στο κέντρο της Γλασκώβης.

Ελεύθερο απόγευμα και επιστροφή στο ξενοδοχείο ανάλογα με την διάθεση μας και προετοιμασία για το αυριανό μας ταξίδι με τρένο στο Milngavie όπου και η αρχή του μονοπατιού μας

  

Picture2 9168c

 

 Ημέρα 1: Άφιξη στο Milngavie.  Milngavie – Drymen 20χλμ

Picture3 b4020

Ξεκινώντας θα περπατήσουμε κυρίως σε επίπεδα, χωμάτινα μονοπάτια. Θα περάσουμε τις λίμνες Craigallian και Carbeth και θα αντικρίσουμε μια όμορφη θέα στους καταρράκτες Campsie, μια σειρά από λόφους στην κεντρική Σκωτία. Το πανέμορφο Dumgoyne (435 μ.) ξεχωρίζει και στο πόδι του βρίσκεται το αποστακτήριο Glengoyne.

Θα κάνουμε μια στάση γευσιγνωσίας στο αποστακτήριο Glengoyne πριν φτάσουμε στο χωριό Drymen.

Ελάχιστη ανάβαση - 5/6 ώρες

Ημέρα 2: Drymen - Rowardennan– 22χλμ

Picture4 70d44

Από το Drymen η διαδρομή μας μεταφέρει μέσα από περισσότερη δάση πριν από την πρώτη δυνατή ανάβαση της εβδομάδας, το Conic Hill που έχει υπέροχη θέα στη λίμνη Loch Lomond και στη συνέχεια μια απότομη κατηφόρα προς τη λίμνη Balmaha, από όπου ακολουθούμε τα μονοπάτια της ακτής προς τα βόρεια στο ξενοδοχείο στο Rowardennan.

Ανάβαση 300m - 6/7 ώρες

Ημέρα 3: Rowardennan to Inverarnan- 22χλμ

 Picture5 1a603

Αυτό το τμήμα βρίσκεται στο βόρειο, πιο απομακρυσμένο τμήμα του Loch Lomond. Το έδαφος είναι δύσκολο, ιδιαίτερα βόρεια του Inversnaid, αλλά η αίσθηση της άγριας φύσης και τα ψηλά βουνά αξίζουν την επιπλέον φροντίδα και προσοχή που απαιτείται.

Αποκορύφωμα αυτής της ενότητας είναι ο εντυπωσιακός καταρράκτης στο Inversnaid.

Κατά μήκος αυτού του τμήματος μπορεί κάλλιστα να συναντήσουμε μερικά αγριοκάτσικα και να ρίξουμε μια ματιά στα υπέροχα αρπακτικά πτηνά της Σκωτίας, τον Χρυσαετό και τον Ψαραετό (συχνά βλέπουμε να μαδάνε ψάρια από την επιφάνεια της λίμνης).

Ελάχιστη ανάβαση, ανώμαλο μονοπάτι κατά τμήματα, 7/8 ώρες

Ημέρα 4: Inverarnan - Tyndrum - 19χλμ


Picture6 850dd

Έχοντας βυθιστεί στα περίχωρα της λίμνης Loch Lomond, θα μπούμε τώρα σε ένα διαφορετικό τοπίο. Ένα από τα ψηλά βουνά και το ήπιο περπάτημα.

Ακολουθώντας τον ποταμό Falloch θα πάρουμε μια γεύση από τους καταρράκτες των Falloch πριν φτάσετε στη μέση του WFW, το Crianlarich.

Στη συνέχεια, οι γύρω λόφοι μας οδηγούν προς το Tyndrum αρχικά ακολουθώντας τον ποταμό Fillan κατά μήκος του πυθμένα της κοιλάδας. Στο Kirkton Farm θα συναντουμε τα ερείπια του St Fillan's Priory και ένα νεκροταφείο, πριν βρούμε τον ποταμό Cononish στο Tyndrum.

Ανάβαση 490μ, 5/6 ώρες

Ημέρα 5: Tyndrum to Kingshouse  - 30χλμ

Picture7 c3a29

Ξεκινάμε με μια ήπια αλλά σταθερή ανάβαση από το Tyndrum, όπου έχουμε την κλασική θέα του Ben Dorain, πριν κατεβούμε στον πυθμένα της κοιλάδας και το εύκολο μονοπάτι στη Γέφυρα της Όρχυ. Στη συνέχεια ανεβαίνουμε σε έναν μικρό δασώδη λόφο με θέα στη λίμνη Τούλλα πριν διασχίσουμε το Rannoch Moor - το πιο άγριο μέρος της όλης διαδρομής. Είναι η μεγαλύτερη μέρα, αλλά η το περισσότερο μέρος βρίσκεται σε καλό μονοπάτι και παλιό στρατιωτικό δρόμο.

600m ανάβαση/κατάβαση, 8/9 ώρες

Ημέρα 6: Kingshouse to Kinlochleven  - 14χλμ Picture8 d6584

Φεύγοντας από το Kingshouse ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με το επιβλητικό θέαμα του Buachaille Etive Mor, ενός από τα πιο διάσημα Munros της Σκωτίας.

Το όνομα του βουνού μεταφράζεται εύστοχα στο The Great Herdsman of Etive, που κάθεται στην είσοδο του Glen Etive στα αριστερά και στη σκηνή της ταινίας του James Bond Skyfall, με τον ιστορικό Glen Coe στα δεξιά. η σκηνή της σφαγής του Clan MacDonald το 1692.

Θα κατευθυνθείτε προς το Altnafeadh κοντά στους πρόποδες του Buachaille Etive Mor, πριν στρίψουμε απότομα δεξιά για τη Σκάλα του Διαβόλου. Αυτή η ζιγκ-ζαγκ αναρρίχηση θα μας μεταφέρει στο υψηλότερο σημείο του West Highland Way στα 550 μέτρα με εκπληκτική θέα προς το «The Buachaille» και βόρεια προς την οροσειρά Mamores.

Ανάβαση 966μ, 6 ώρες

Ημέρα 7: Kinlochleven to Fort William - 24χλμ

Picture9 b0293

Αυτό το τελευταίο τμήμα ξεκινά με μια απότομη ανάβαση από το Kinlochleven, που τελικά υποχωρεί και μας προσφέρει υπέροχη θέα στο Loch Leven και πίσω στο Kinlochleven.

Μπροστά μας βρίσκεται το Lairigmor (το μεγάλο πέρασμα) που παρέχει εύκολο περπάτημα ανάμεσα σε απότομα και μεγάλα βουνά.

Ο δρόμος συνεχίζει μέσα από δάση ενώ το ψηλότερο βουνό της Βρετανίας Μπεν Νέβις εμφανίζεται. Πριν από το τελευταίο τμήμα και την κάθοδο στο Fort William, θα μπορούσατε επίσης να κάνετε μια μικρή παράκαμψη και να επισκεφθείτε τα ερείπια του Dun Deardail, ενός φρουρίου της Εποχής του Σιδήρου που βρίσκεται στο Glen Nevis.

Συνεχίζουμε προς το τελευταίο τμήμα  και την κάθοδο στο Fort William όπου τελειώνουμε την πεζοπορία μας.

Ανάβαση 300μ, 6/7 ώρες

Ημέρα 8: Ανάβαση στο Ben Nevis

Picture10 be941

Το υψηλότερο βουνό στη Βρετανία, Ben Nevis έχει ύψος 1.344 μέτρα και βρίσκεται στα Δυτικά Χάιλαντς της Σκωτίας.

Είναι μια φιλόξενη κορυφή για για όσους αγαπούν μια αληθινή περιπέτεια. Η ανάβαση στο Ben Nevis είναι μια συναρπαστική εμπειρία και ένας εξαιρετικός τρόπος για να ανακαλύψετε τα όμορφα υψίπεδα της Σκωτίας και τα γύρω "Munros" (βουνά πάνω από 3000 πόδια).

Η ανάβαση του Ben Nevis είναι αρκετά απλή τεχνικά αλλά είναι αρκετά μεγάλη και ξεκινά σχεδόν από το επίπεδο της θάλασσας.

17 χλμ. 7-9 ώρες.

 

Ημέρα 8: Επιστροφή στην Αθήνα

Αναχώρηση το πρωί απο το Fort William με τρένο για το κέντρο της Γλασκώβης και μετάβαση με λεωφορείο στο αεροδρόμιο της Γλασκώβης για την πτήση της επιστροφής μας στην Αθήνα

Το ταξίδι πραγματοποιείται σε συνεργασία με ταξιδιωτικό γραφείο.

Για το ταξίδι είναι απαραίτητο το διαβατήριο

ΠΤΗΣΕΙΣ με KLM:

27/4/2024 ΑΘΗΝΑ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 06:00 ΑΦΙΞΗ 08:30 ΠΤΗΣΗ KL 1952

27/4/2024 ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΓΛΑΣΚΩΒΗ: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 09:25 ΑΦΙΞΗ 10:00 ΠΤΗΣΗ KL 937

06/05/2024 ΓΛΑΣΚΩΒΗ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 16:55 ΑΦΙΞΗ 19:30 ΠΤΗΣΗ KL 942

06/05/2024 ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΘΗΝΑ: ΑΑΝΧΩΡΗΣΗ 20:55 ΑΦΙΞΗ 01:10+1 ΠΤΗΣΗ KL 1957

Κόστος αεροπορικού εισιτηρίου 630€

Στην τιμή περιλαμβάνονται φόροι αεροδρομίου, επίναυλοι καυσίμων, μία αποσκευή 20 κιλών και μία χειραποσκευή 8 κιλών

Ακυρωτική πολιτική αεροπορικών εισιτηρίων:

ΟΛΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗ

 Για ακύρωση έως 121 ημέρες πριν την αναχώρηση ( έως 28/12 ) επιστρέφεται ολοκληρο το ποσό 

- Για ακύρωση από 120 έως 61 ημέρες πριν την αναχώρηση: παρακρατείται το 2% του ναύλου.(έως 26/02 )

- Για ακύρωση 60 μέρες πριν την αναχώρηση (26/2) παρακρατείται το 50% του ποσού  

Συνολική τιμή ταξιδιού: μέλη του Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής (επικοινωνήστε με το Σύλλογο)  μέλη άλλων συλλόγων της ΕΟΟΑ: (επικοινωνήστε με το Σύλλογο)  Κατάθεση προκαταβολής 1000€ με κατάθεσή της  έως 30/11/23 για οριστικοποίησης της κράτησης.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: Το ταξίδι αφορά σύνολο 15 ατόμων με διαμονή σε καταλύματα. Λόγω της μεγάλης λίστας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα συγκροτηθεί παράλληλο γκρουπ 10-15 ατόμων με διαμονή σε σκηνές και κατ΄επέκταση χαμηλότερο κόστος το οποίο θα γνωστοποιηθεί τις επόμενες μέρες μετά την κοστολόγησή του από το τοπικό πρακτορείο

 

Η τιμή περιλαμβάνει

  • Τις πτήσεις από και προς την Γλασκώβη
  • Διαμονή όπως περιγράφεται για 9 διανυκτερεύσεις σε πανδοχεία, ξενώνες ή Hostel ανάλογα με τη διαθεσιμότητα με πρωινό.
  • Μεταφορά προς το αεροδρόμιο της Γλασκώβης στο τέλος του ταξιδιού με ταξί
  • Μεταφορές των αποσκευών μας σε κάθε διανυκτέρευση κατά τις ημέρες πεζοπορίας
  • Ξενάγηση στην πόλη της Γλασκώβης
  • Αμοιβή οδηγού για την πεζοπορία (με παρουσία του από την άφιξη του γκρουπ στη Γλασκώβη)
  • Φόρους

Η τιμή δεν περιλαμβάνει

  • Το λεωφορείο για την μεταφορά από το αεροδρόμιο της Γλασκώβης προς το κέντρο της πόλης  (θα δοθεί πιθανό κόστος)
  • Το τραίνο από την Γλασκώβη στο Milngavie (θα δοθεί πιθανό κόστος)
  • Την ανάβαση στην κορυφή Ben Nevis, κόστους 85 λίρες Αγγλίας ανά πεζοπόρο
  • Γεύματα εκτός πρωινού σε συγκεκριμένα καταλύματα
  • Ποτά, φιλοδωρήματα και προσωπικά έξοδα.
  • Όλα όσα δεν περιγράφονται ως "περιλαμβάνονται".
  • Άλλα έξοδα
  • Είσοδοι σε πάρκα, μουσεία ή άλλους χώρους πέραν του προγράμματος.
  • Στην περίπτωση μη ακολούθησης της πεζοπορίας του προγράμματος κάποιας ημέρας, το κόστος χρήσης μεταφορικού μέσου για συνάντηση της ομάδας στον προορισμό της επόμενης μέρας, βαρύνει αποκλειστικά τον συμμετέχοντα. Η επιλογή του μέσου μεταφοράς για το σκοπό αυτό αφορά αποκλειστικά τον συμμετέχοντα

Συνάντηση γνωριμίας στα γραφεία του συλλόγου το απόγευμα 25/1/2024 στις 7:30 το απόγευμα 

Μέγιστος αριθμός: δεκαπέντε (15) άτομα.

 Καιρός στην Σκωτία τον Απρίλιο

 Ο Απρίλιος είναι ένας πολύ ήπιος μήνας στη Σκωτία. Στατιστικά, είναι ένας από τους πιο ξηρούς μήνες του έτους και οι μέσες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι περίπου 11°C.

  • Μπορεί να είναι αρκετά ηλιόλουστος τον Απρίλιο, με τις θερμότερες μέρες να έρχονται συχνά σε εκτάσεις διάρκειας 2-3 ημερών τη φορά.
  • Οι μέρες είναι ιδιαίτερα μεγαλύτερες τον Απρίλιο από ό,τι τον Μάρτιο. Αυτό οφείλεται στην πρόσφατη αλλαγή της ώρας και στη φυσική επιμήκυνση των ημερών.
  • Το χιόνι εξακολουθεί να βρίσκεται στις κορυφές στα Highlands, αλλά γενικά, δεν θα συναντήσουμε σε πεδινά μέρη. Επίσης ο Απρίλιος είναι ένας (παραδόξως) ξηρός μήνας με μόνο 3,5 ίντσες βροχοπτώσεων κατά μέσο όρο σε ολόκληρη τη χώρα.

Λίστα εξοπλισμού πεζοπορίας

 

Σε μια προσπάθεια οριοθέτησης της λίστας του εξοπλισμού, παρακάτω παραθέτουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό:

+ Ορειβατικό σακίδιο ημέρας (χωρητικότητας μεταξύ 25 και 30 lt) για τις ημερήσιες πορείες και δραστηριότητες

+ Μπατόν (συνιστάται ανεπιφύλακτα)

+ Ορειβατικά μποτάκια με προστασία στον αστράγαλο όχι παπούτσια trail running ή αθλητικά

+ Βασικός ρουχισμός βουνού & αδιάβροχο και αντιανεμικό jacket/μεμβράνη

+ Ισοθερμική μπλούζα

+ Fleece ή soft sell τζάκετ

+ Kαπέλο , Γυαλιά ηλίου & αντιηλιακή κρέμα

+ Φακός κεφαλής και εφεδρικές μπαταρίες

+ Σκούφος

+ Buff

+ Γάντια

+ Κάλτσες

+ Βέστα

+ Ατομικό φαρμακείο

+ Είδη προσωπικής υγιεινής

+ Επιθέματα για φουσκάλες

+ Μείγμα απαραίτητων ηλεκτρολυτών

+ Μετρητά

+ Μαγιό, πετσέτα 

Σημειώσεις:

  • Προτείνουμε οι συμμετέχοντες να έχουν ιατρική ασφάλιση, ασφάλιση εκκένωσης και επαναπατρισμού
  • Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις. επικρατούσες συνθήκες