Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής (Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής) Ικτίνου 3 & Προμηθέως (παράδρομος της Αττικής οδού) ΦΥΛΗ ΤΚ13344 (350μ.από την έξοδο 6 της Αττικής οδού και από τη στάση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου) Τηλ.2102411148 Κιν.6981005747
25-27/4/2025
Εθελοντικός καθαρισμός μονοπατιού Καίσαρι – Κλημέντι – Κεφαλάρι Κορινθίας, στις καταπράσινε πλαγιές του όρους Κυλλήνη (Ζήρεια).
Τριήμερη δραστηριότητα εθελοντικού καθαρισμού μονοπατιού με διαμονή στα σπιτάκια της Κατασκήνωσης Κλημεντίου σε κουκέτες, φιλοξενούμενοι του Δήμου Κιάτου.
Πρωινή τετράωρη εργασία για καθαρισμό από τη βλάστηση του μονοπατιού που συνδέει τα τρία χωριά. Εύκολη εργασία για όλους. Διάθεση εργαλείων και εξοπλισμού από τον Σύλλογο. Στη δράση θα συμμετέχουν και εθελοντές από τα δύο χωριά Καίσαρι και Κλημέντι. Κατά τη διάρκεια του εθελοντικού θα προσφερθεί κέρασμα στους εθελοντές από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καισαρίου «Σοφαίνετος».
Τον ελεύθερο χρόνο, θα πραγματοποιηθούν δράσεις για τους εθελοντές μεταξύ των οποίων (ανάλογα τις επιλογές των εθελοντών) : επισκέψεις στην Βυζαντινή Μονή Λέχοβας 12ου αι. χτισμένη στα 1050μ., περίπατος αναψυχής στο πυκνό δάσος Βελίνας, επίσκεψη στις πηγές Σιέ (Μεγάλος Βάλτος Κορινθίας), επίσκεψη στην θέση θέα στο Θροφαρί Κορινθίας (με θέα στον Κορινθιακό), πεζοπορία στο Δρυοδάσος Μογγοστού, επίσκεψη στην μεταβυζαντινή Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Λεχοβίτσας, δίπλα σε τρεχούμενα νερά και έλατα, λίμνη Στυμφαλία και Περιβαλλοντικό Μουσείο και άλλα.
Απαραίτητες οι κρατήσεις στο τηλέφωνο του Συλλόγου
Συντονιστές: ……………..
Το Καίσαρι βρίσκεται στα 900μ.υψόμετρο χτισμένο το 1400 με τον αιωνόβιο πλάτανο στην πλατεία του, μέσα σε ένα φυσικό τοπίο ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς και φημίζεται για το ορεινό του κλίμα. Σε λόφο κοντά στο χωριό διακρίνεται ένας μεσαιωνικός κυκλικός πύργος με το τουρκικό όνομα Γουλάς που από την κύρια θέση του ελεγχόταν άμεσα οι διελεύσεις. Η θέα του βλέπει την κοιλάδας του Καισαρίου, κατά την αρχαιότητα λίμνη Πελλήνης και έχει οπτική επαφή με μερικά γειτονικά φρούρια (φρυκτωρίες) της περιοχής, απέχει δε από τη θάλασσα στον Κορινθιακό κόλπο 22χλμ.
Το Κλημέντι βρίσκεται σε υψόμετρο 960μ., χτισμένο το 1400. Τα παλαιότερα χρόνια η περιοχή μας υπαγόταν στο βασίλειο της Στυμφαλίας και αργότερα στο κράτος της Σικυώνας. Το χωριό πήρε την ονομασία Κλημέντι κατά τη Βυζαντινή εποχή. Το 1460 είναι η χρονιά που υποδουλωθήκαμε στους Τούρκους. Στην Επανάσταση του 1821 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, καθώς υπήρξε στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο του Θεόδωρου και του Γενναίου Κολοκοτρώνη. Η κεντρική εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Γεώργιος, χτίστηκε το 1904 και διαθέτει αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο.