Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής (Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής) Ικτίνου 3 & Προμηθέως (παράδρομος της Αττικής οδού) ΦΥΛΗ ΤΚ13344 (350μ.από την έξοδο 6 της Αττικής οδού και από τη στάση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου) Τηλ.2102411148 Κιν.6981005747
12/1/2025
Αρχαία Βοιωτία: Χαιρώνεια. Ορχομενός. Πολιτιστικές Διαδρομές
Αναχώρηση 07:00 για την Χαιρώνεια, χτισμένη στην ίδια θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης. Θα δούμε τον «Λέοντα της Χαιρώνειας» το μεγαλόπρεπο μαρμάρινο άγαλμα που συμβολίζει τον ηρωισμό των πεσόντων Θηβαίων στρατιωτών του Ιερού Λόχου που ετάφησαν στον ίδιο χώρο στην ομώνυμη μάχη του 338 π.Χ. με τον Φίλιππο Β’.
Δίπλα από το άγαλμα θα επισκεφτούμε το αρχαιολογικό μουσείο της Χαιρώνειας με ενδιαφέροντα εκθέματα απ όπου και θα ξεκινήσει η πεζοπορία μας με κατεύθυνση το Αρχαίο θέατρο λαξευμένο σε μονόλιθο βράχο του λόφου Πετραχού. Η πορεία μας συνεχίζει μέσα στο χωριό στην εκκλησία «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» όπου εικάζεται ότι βρίσκεται ο «θρόνος του Πλούταρχου», πολυταξιδεμένου για την εποχή του ιστορικού, βιογράφου και φιλόσοφου που γεννήθηκε και έζησε στη Χαιρώνεια. Σε μικρή απόσταση θα σταθούμε στον Πύργο Ραγκαβή, οικογένεια γνωστή για τους ποιητές και συγγραφείς. Αφήνουμε το χωριό και ανηφορίζουμε βόρεια βρίσκοντας το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που είναι κτισμένο πάνω στο ναό του Ηρακλή ή κατά τον Ι. Ραγκαβή στο ναό του Θουρίου Απόλλωνα. Ολόγυρα στο έδαφος είναι πεσμένοι κίονες και γλυπτά κιονόκρανα. Ακολούθως το μονοπάτι θα μας φέρει στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων και μέσα από τον όμορφο ελαιώνα θα ξαναγυρίσουμε στην αφετηρία μας Ω.Π.: 1.30-2, Υ.Δ.: 90μ Εύκολη, κυκλική, (4,8χλμ.)
Ακολούθως θα μετακινηθούμε οδικώς 15χλμ. στον Ορχομενό, όνομα του γιού του Μινύα και μικρή στάση στο Κέντρο Προστασίας Άγριας Φύσης όπου θα μας γίνει μικρή ξενάγηση για τα πουλιά που περιθάλπονται εδώ. Κατόπιν θα μεταβούμε στο αρχαίο θέατρο του Ορχομενού και στο σπουδαιότερο αρχιτεκτονικό Μνημείο της Μυκηναϊκής εποχής στον Ορχομενό, το θολωτό τάφο, γνωστός και ως Θησαυρός του Μινύα, τον οποίο αποκάλυψε ο Ερρίκος Σλήµαν το 1880, κι είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα και σημαντικότερα μνημεία του είδους του. Απέναντι από το θολωτό τάφο βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή της Παναγίας της Σκριπούς της Ορχομενιώτισσας βρίσκεται στην ομώνυμη συνοικία του Ορχομενού, χτίστηκε το 874 μ.Χ από το βυζαντινό αξιωματούχο Λέοντα τον Πρωτοσπαθάριο κι είναι το αρχαιότερο Βυζαντινό μνημείο της Βοιωτίας και ένα από τα σπουδαιότερα της πατρίδας μας. Από εδώ ανηφορίζουμε ως την κορυφή του Υφάντειου ή Ακόντιου λόφου όπου σε ύψος 233 μέτρων, ανεβαίνοντας τα 88 λαξευμένα σκαλιά κι επάνω σ' ένα πελώριο βράχο υψώνεται ένας τετράγωνος κι επιβλητικός πύργος και λαξευμένη στο βράχο, υδατοδεξαμενή. Ακολουθώντας την κορυφογραμμή για 2χλμ. κατηφορίζουμε προς την κοιλάδα της Κωπαϊδας ως τα ιχθυοτροφεία πέστροφας που είναι από τα «καμάρια» όλης της περιοχής σε καταπράσινο σημείο, δίπλα στο ποτάμι, εκτρέφονται, καπνίζονται και φιλετάρονται πέστροφες ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Συνεχίζουμε την πεζοπορία έως τις πηγές των Χαρίτων. Η αρχαιοελληνική μυθολογία αναφέρει ότι εδώ έλουζαν τα μαλλιά της θεάς Αφροδίτης -της θεάς της ομορφιάς οι τρεις Χάριτες, η Αγλαΐα, η Ευφροσύνη και η Θάλεια, οι οποίες συμβόλιζαν την ομορφιά, την αγνότητα και τη χαρά της ζωής. Η πεζοπορία μας τελειώνει στο σημείο της έναρξή της Ω.Π.: 3.5, Υ.Δ.: 270 Εύκολη, κυκλική (συνολικά 7,5 – 8 χλμ.)
Συντονιστές: Άρης Άννης & Κρίνα Αναγνωστοπούλου