Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Θεσσαλία. Τριγγία (2.204μ.). Μετέωρα
 

20-22/1

Θεσσαλία. Τριγγία (2.204μ.). Μετέωρα

Τα Μετέωρα αποτελούν μέχρι σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο μοναστικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο με Μονές που είχαν ιδρυθεί από τον 14ο αι. Από τις 30 συνολικά Μονές οι 6 λειτουργούν έως σήμερα. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στη Θεσσαλία (1393-1881) τα μοναστήρια λειτούργησαν ως τόποι ελπίδας. Στις αρχές του 19ου αι. τα στρατεύματα του Αλή-Πασά, επέφεραν καταστροφές και λεηλασίες σε πολλά από αυτά (Μονή Υπαπαντής, Μονή Αγίου Δημητρίου κ. ά.).Τα έξι επισκέψιμα μοναστήρια των Μετεώρων, είναι σήμερα αναστηλωμένα και με συντηρημένο στο μεγαλύτερο μέρος τους τον τοιχογραφικό τους διάκοσμο. Το 1989 η Unesco περιέλαβε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιά.

*Οι εύκολες πορείες προτείνονται για αρχαρίους

Παρασκευή:  Αναχώρηση στις 17:00 για την Ελάτη Τρικάλων (950μ.) όπου όλες οι διανυκτερεύσεις σε ξενώνες. 

Σάββατο:  Αναχώρηση οδικώς για το Παλαιοχώρι (1.200μ.). Δύσκολη πορεία: Ανάβαση από το χωριό Παλιοχώρι ανάμεσα από πυκνό μικτό δάσος ελάτης και δρυός μέχρι τη θέση Γκολέμι (1.600μ.) και από εκεί σε αλπικό πεδίο με απεριόριστη θέα στην κορυφή Τριγγία (2.204μ.). Αναλόγως την ύπαρξη χιονιού ή όχι  α) κατάληξη το χωριό Κρανιά (1.150μ.) (διάσχιση), ή β)  επιστροφή στο Παλαιοχώρι  Ω.Π.: 7, Υ.Δ.: 1.004, Β.Δ.: 2 (ή 5 με χιόνι). Απαραίτητος χειμερινός εξοπλισμός  Εύκολη πορεία: Πεζοπορία από το Παλαιοχώρι μέχρι τη θέση Γκολέμι και επιστροφή από τα ίδια. Ω.Π.: 4,30-5, Υ.Δ.: 600, Β.Δ.: 1+.

ΚυριακήΕύκολη πορεία: Αναχώρηση το πρωί για τα Μετέωρα και πεζοπορία ανάμεσα στους μοναδικούς σχηματισμούς των Μετεώρων. Έναρξη πεζοπορίας από τη θέση Πλατάνια κάτω από το βράχο της Ντούπιανης, ανάμεσα από τους επιβλητικούς βράχους, μέσα σε δρυοδάσος ως τη Μονή Υπαπαντής και το μνημείο Παπαθύμιου Βλαχάβα. Η διαδρομή συνεχίζεται με θέα στις κορυφές της κεντρικής Πίνδου και καταλήγει στη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου. Ω.Π.: 2.30-3, Β.Δ.: 1 Υπάρχει δυνατότητα κυκλικής πορείας με επιστροφή στο κεντρικό καλντερίμι στο Καστράκι. Ω.Π.: 3.30-4 

Συντονιστές δύσκολης πορείας: Νίκος Κρούπης &  Άλκης Φέτσης

Συντονίστρια εύκολης πορείας: Μαρούσα Φίκια