Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Παρνασσός: Λιάκουρα (2.456μ.), Γεροντόβραχος (2.475μ.). Δελφοί. Κωρύκειον Άντρο. Κίρρα. ΑΠΟΚΡΙΕΣ στην Άμφισσα με το «Στοιχειό της Χάρμαινας» και ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ στο Γαλαξίδι με «Αλευρομουτζουρώματα».
 

25-27/2/2017

Φωκίδα. Παρνασσός: Λιάκουρα (2.456μ.),  Γεροντόβραχος (2.475μ.). Δελφοί. Κωρύκειον Άντρο. Κίρρα. ΑΠΟΚΡΙΕΣ  στην Άμφισσα με το «Στοιχειό της Χάρμαινας»  και ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ στο Γαλαξίδι με «Αλευρομουτζουρώματα».

Έναρξη κρατήσεων: Δευτέρα 23/1/2017 

Σάββατο: Αναχώρηση 07:00 για τα Λιβάδια Αράχωβας (1.100μ.). Πεζοπορία με σακίδιο ημέρας προς το Κορύκειον Άντρον (1.360μ.), αφιερωμένο στην αρχαιότητα στο θεό Πάνα και στις Κωρύκειες Νύμφες, κόρες του ποταμού Πλειστού και της Κωρυκείας. Το σπήλαιο έχει δύο αίθουσες, ενώ στο βάθος του συνεχίζεται σε μεγάλο μήκος στενός διάδρομος, δύσβατος και απρόσιτος. Ερευνήθηκε και ανασκάφηκε το 1970-1071 από τον P. Amandry. Η πεζοπορία συνεχίζεται από  αρχαίο μονοπάτι προς το Κροκί σημείο υπέροχης θέας προς το Δελφικό τοπίο, τον Ελαιώνα,  το Κρισσαίο πεδίο και τον Κορινθιακό κόλπο. Από την αποκαλούμενη  «σκάλα» η διαδρομή καταλήγει στους Δελφούς. Προαιρετική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο ή το Μουσείο των Δελφών Ω.Π.: 3.30-4, Υ.Δ.: 260, Β.Δ.: 1. Η ορειβατική ομάδα μεταφέρεται με το πούλμαν στη διασταύρωση για το καταφύγιο και πεζοπορεί ως το καταφύγιο όπου η διανυκτέρευσή της. Η πεζοπορική ομάδα διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο των Δελφών. 

Η πεζοπορική ομάδα το απόγευμα θα επισκεφτεί την Άμφισσα για να παρακολουθήσει το αποκριάτικο δρώμενο «Η νύχτα των Στοιχειών – Το ξωτικό της Χάρμαινας». Με αφετηρία την παλιά συνοικία των ταμπάκηδων τη Χάρμαινα, περιφέρονται στους δρόμους της Άμφισσας αλλόκοτα πλάσματα: Ξωτικά, Νεράιδες, Ντεβέτσκες, Μποτσνάκηδες, Ξυλένιοι, Αχυρένιοι, Αράπηδες, καθώς το παρελθόν ξαναζεί σε μία υποβλητική ατμόσφαιρα. Το"Στοιχειό της Χάρμαινας",το μεγαλύτερο και το πιο δυνατό, ο φόβος και ο τρόμος των παλαιών Χαρμαινιωτών αλλά και προστάτης των ταμπάκηδων θα κάνει την εμφάνιση του στα σκαλιά του Άι -Νικόλα, θα κατέβει προς την πλατεία μαζί με τα άλλα ξωτικά και ένα ατέλειωτο πλήθος δερματοφόρων και κουδουνοφόρων για να συναντηθεί με τα άλλα δύο ξωτικά της Τέχολης και του Γκιριζιού σε μία πάλη μέχρι εσχάτων το βράδυ αυτό της Αποκριάς.

Κυριακή: Δύσκολη πορεία: Ανάβαση από το καταφύγιο με σακίδιο ημέρας στον Γεροντόβραχο (2.390μ.), μετά  στο  Κοτρώνι (2.416μ.) και από τις Πόρτες ανάβαση στην κορυφή του Παρνασσού  Λιάκουρα (2.456μ.). Κατάβαση προς Προφήτη Ηλία  και μετά από τους διαδρόμους των lift στο χώρο στάθμευσης του Χιονοδρομικού κέντρου στα Κελλάρια (1.950μ.)  Ω.Π.:  8-9 (ανάλογα την ποιότητα του χιονιού) , Υ.Δ.: 670,  B.Δ.: 3 (ή 6 ανάλογα με το χιόνι). Απαραίτητος χειμερινός εξοπλισμός. Μεταφορά με το πούλμαν στους Δελφούς για διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.

Εύκολη πορεία: Η πεζοπορία αρχίζει  από τους Δελφούς (570μ.) δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο και συνεχίζεται κατά μήκος του Πλείστου ποταμού αφού διασχίσει τμήμα του Ελαιώνα της Άμφισσας, μέρος του οποίου αποτελούσε το Κρισσαίο Πεδίο. Κατάληξη στην Κίρρα, η οποία αποτελούσε  το επίνειο των Δελφών και ήταν το μέρος αποβίβασης γι αυτούς που επέλεγαν να προσεγγίσουν το Ιερό μέσω της θαλάσσιας οδού. Η διαδρομή εναλλάσσεται με μονοπάτι και χωματόδρομο Ω.Π.: 5.30-6, Υ.Δ.:  550, Β.Δ.:1, 15χλμ. Φαγητό σε ταβέρνα της Κίρρας και επιστροφή στους Δελφούς για τη διανυκτέρευση

Καθαρή Δευτέρα: Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι.

Στο Γαλαξείδι πόλη με ναυτική παράδοση και παλιά αρχοντικά πριν από 200 περίπου χρόνια  άρχισαν τα «αλευρομουτζουρώματα», καθώς οι ναυτικοί αποχαιρετούσαν με αυτή τη γιορτή την πόλη και τους δικούς τους πριν φύγουν για τα ταξίδια τους. Το έθιμο καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε  Καθαρή Δευτέρα και ο αλευροπόλεμος είναι η γιορτή της Σαρακοστής για τους Γαλαξιδιώτες και τους επισκέπτες.

Συντονιστής δύσκολης πορείας: Θανάσης Μπαρμπούτης

Συντονιστής εύκολης πορείας: Τάσος Αλεξανδρόπουλος