ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: OΠOY KAI ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ…

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ παλαιότερα ήταν ο βασικός τρόπος κατασκευής και επισκευής κοινοτικών έργων. Εκκλησίες, σχολεία, δρόμοι, γεφύρια, καλντερίμια, ύδρευση δεν θα είχαν γίνει χωρίς τη συμμετοχή εθελοντών κατοίκων. Θαυμάζουμε σήμερα των ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ που δημιούργησαν τους λεγόμενους ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ, δείγματα εθελοντικής κυρίως δράσης όπου ακόμη και κατοικίες κτίζονταν με εθελοντική ανταποδοτική εργασία. Η αστυφιλία και οι μεγάλες ταχύτητες ανάπτυξης του «σύγχρονου» τρόπου ζωής μας κατέστρεψε σήμερα την εθελοντική δράση. Για τα έργα τώρα απαιτούνται προϋπολογισμοί, προγράμματα, εγκρίσεις, συμβούλια επιτροπών και μαθηματικοί τύποι. Η απουσία όμως του εθελοντισμού έχει δύο τουλάχιστον δυσμενή επακόλουθα.

  1. ο πολίτης εκτοπίζεται στον καναπέ του και παρακολουθεί από την τηλεόραση ανενεργός τα εγκαίνια κάποιου έργου
  2. τα μικρής κλίμακας άρα και δαπάνης, έργα άμεσης ανάγκης ίσως, δεν ξεκινούν, παραμένουν και συσσωρεύονται μέχρι το ύψος της δαπάνης τους, να κεντρίσουν το ενδιαφέρον κάποιου κατασκευαστή-εργολάβου.

Η πολιτεία γνωρίζει το πρόβλημα της αδράνειας των πολιτών της και τις κοινωνικές προεκτάσεις του, ιδίως μετά τις πρόσφατες οικολογικές καταστροφές και δηλώνει συχνά ότι: δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος……

Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος, προτείνει, ενθαρρύνει, προτρέπει τους φίλους, τα μέλη και όλους μας, σε μία ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗ ΔΡΑΣΗ.

 Έχει ήδη οργανώσει με επιτυχία ομάδες που ανέδειξαν-αναβίωσαν παλιά μονοπάτια στην Πάρνηθα, σε νησιά (Αμοργός, Χάλκη, Νίσυρος, Σίκινος, Β.Τήνος, Ανάφη, Σέριφος, Κίμωλος, Μήλος, Νάξος,κλπ.) και κάθε χρόνο προτείνει νέους προορισμούς γι αυτή τη δραστηριότητα, την οποία πάντα συνδιάζει με πεζοπορίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και μικρές εναλλακτικές διακοπές. Οργανώνει ανελλιπώς από το 2005  ομάδες πυροφύλαξης σε συνεργασία με το Φ.Δ.Π και τη Πυροσβεστική, στο πυροφυλάκιο της Δ. Πάρνηθας όπου μπορεί να συμβάλει ο κάθε ενδιαφερόμενος με απλή παρατήρηση από το πυροφυλάκιο. καθώς και ομάδες για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Τα τελευταία χρόνια, πλήθος εθελοντών υποστήριξαν τις δραστηριότητες του Συλλόγου, απομάκρυνσης σκουπιδιών από το περιαστικό δάσος της Πάρνηθας στα πλαίσια του «Let’sdoit» αλλά και σε νησιά όπως από τη Σαπιέντζα.

Δήλωσε συμμετοχή, όπου και όσο μπορείς…..