Αγωνιστική Αναρρίχηση

Η αγωνιστική αναρρίχηση διεξάγεται σε κλειστούς χώρους με επιφάνειες που φέρουν βιδωμένα τεχνητά πιασίματα και πατήματα. Συμμετέχουν αθλητές όλων των ηλικιών και οι αγώνες διακρίνονται     :

  • α. Αγώνες Δυσκολίας αποκαλούνται οι αγώνες που η αναρρίχηση γίνεται «επικεφαλής» με τον αναρριχητή να είναι δεμένος και ασφαλισμένος από κάτω, όπου το κάθε σετάκι περνιέται διαδοχικά σύμφωνα με τους κανονισμούς και όπου το ύψος που καλύπτεται (ή σε περίπτωση κάλυψης τμημάτων τραβέρσας ή στέγης, η μεγαλύτερη απόσταση κατά μήκος του άξονα της διαδρομής, μετρημένη σε αριθμό πιασιμάτων στη διαδρομή) καθορίζει τη θέση του αθλητή σε έναν από τους γύρους του αγώνα.
  • β. Αγώνες Ταχύτητας αποκαλούνται οι αγώνες που επιχειρούνται από αθλητές που αναρριχώνται με top rope – σχοινί από πάνω. Ο χρόνος που επιτυγχάνεται από τον αθλητή για την ολοκλήρωση μιας διαδρομής καθορίζει τη θέση του σε έναν από τους γύρους του αγώνα.
  • γ. Αγώνες Bouldering ονομάζονται οι αγώνες που αποτελούνται από έναν αριθμό τεχνικών προβλημάτων αναρρίχησης. Κάθε προσπάθεια επιχειρείται χωρίς ασφάλιση καθώς υπάρχουν στρώματα από κάτω από τον αναρριχητή που τον προστατεύουν σε περίπτωση πτώσης. Το σύνολο των επιτυχώς ολοκληρωμένων προβλημάτων σε συνάρτηση με τον αριθμό των προσπαθειών κάθε αγωνιζομένου δίνει την τελική του κατάταξη στον αγώνα.