Λήμνος Τρι.24/8 - Τρι.31/8
 
 
 

Το νησί του Ηφαίστου, της μυθολογίας, των χρυσοκίτρινων λόφων των λιβαδιών, των υπέροχων ακτών και των ήπιων πεζοπορικών διαδρομών.

Τρίτη 24/8

Αναχώρηση στις 23:00 από την αφετηρία μας για το Λαύριο, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση 01:00 για τη Λήμνο

Τετάρτη 25/8 :

Άφιξη στις 10:30 το πρωί στο λιμάνι της Μύρινας. Μεταφορά οδικώς στον Άη Γιάννη του Κάσπακα, όπου κολύμπι και ξεκούραση μετά το ταξίδι. Στη συνέχεια μεταφορά στη Μύρινα και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Απογευματινός περίπατος διασχίζοντας τη γραφική αγορά της, στο Ρωμαίικο Γιαλό με τα παλιά αρχοντικά, και στον Τούρκικο γιαλό. Ανάβαση στο Κάστρο και απόλαυση του μοναδικού ηλιοβασιλέματος με θέα το Άγιο Όρος.

Πέμπτη 26/8

ΘΕΡΜΑ. ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ. ΚΑΚΑΒΙΩΤΙΣΑ – ΝΕΒΓΑΤΗΣ.  ΚΟΝΤΙΑΣ. ΝΕΑ ΚΟΥΤΑΛΗ

Φτάνουμε οδικώς στα Θέρμα (100μ.), όπου λειτουργούσαν ιαματικά λουτρά από την εποχή της Τουρκοκρατίας και σήμερα το νερό τους είναι κατάλληλο για ποσιοθεραπεία. Πεζοπορία από χωματόδρομο και μονοπάτι μέχρι την κορυφή του λόφου του Προφήτη Ηλία (356μ.) το «μπαλκόνι της Λήμνου» όπου και το ομώνυμο εκκλησάκι απολαμβάνοντας την απεριόριστη θέα στη Μύρινα και τις γύρω περιοχές του νησιού Ω.Π.: 2.30, Υ.Δ.: 256, Β.Δ.:1 (6χλμ.). Στη συνέχεια θα προσεγγίσουμε οδικώς το λόφο του Κάκαβου όπου από μονοπάτι θα πεζοπορήσουμε μέχρι το ξωκλήσι της Παναγίας της Κακαβιώτισας, γνωστό από το 1305, χτισμένο σε εντυπωσιακή θέση σε δυσπρόσιτη σπηλιά, στην κορυφή του βουνού, ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια, θέση που πιθανότατα φιλοξένησε παλαιοχριστιανικό ναό και ερημίτες στη βυζαντινή περίοδο. Είναι ίσως η μοναδική εκκλησιά στον κόσμο χωρίς σκεπή. Συνέχιση της πεζοπορίας από μονοπάτι και στη συνέχεια από χωματόδρομο μέχρι την παραλία Νεβγάτης μια από τις πιο όμορφες της Λήμνο για κολύμπι. Ω.Π.: 1,30-2, (5χλμ.). Επιβίβαση στο πούλμαν και συνεχίζουμε οδικώς μέχρι τον Κοντιά, ένα από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού με όμορφα πέτρινα σπίτια. Μικρή στάση στο χωριό με τους πέτρινους ανεμόμυλους και την πινακοθήκη Βαλκανίων ζωγράφων. Στη συνέχεια φτάνουμε οδικώς στην Νέα Κούταλη χτισμένη αμφιθεατρικά με θέα τον κόλπο του Μούδρου, το 1926 για να εγκατασταθούν πρόσφυγες από την Προποντίδα. Επισκεπτόμαστε το μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας καθώς και τη έκθεση σφουγγαριών. Φαγητό στο ταβερνάκι «Γλαροπούλα».

Παρασκευή 27/8

ΡΩΜΑΝΟΥ - ΔΑΣΟΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ – ΧΟΡΤΑΡΟΛΙΜΝΗ - ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΙ. ΠΟΛΙΟΧΝΗ. ΜΟΥΔΡΟΣ

Το πρωί θα βρεθούμε οδικώς στο χωριό Ρωμανού. Η πεζοπορία μας αρχίζει από τα «ληνά» ή αλλιώς υπόσκαφα πιθάρια των αρχαίων χρόνων για αποθήκευση σταριού, λαδιού, οσπρίων. Τα ίδια αποτελούσαν τα πατητήρια για το κρασί και την φύλαξή του σφραγίζοντας τα καπάκια με λάσπη. Η πεζοπορία μας θα συνεχιστεί προς χωριό Ρεπανίδι, επίσκεψη στην βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Εκεί θα δούμε ανάλογα «ληνά» και θα συνεχιστεί η πεζοπορία μας διασχίζοντας το δάσος των βελανιδιών, ένα δάσος όπου το πράσινο του ήμερου δρυ με το χρυσαφί χρώμα της υπόλοιπης χλωρίδας σχηματίζει έναν αρμονικό πίνακα ζωγραφικής με την παλέτα της φύσης σε όλο της το μεγαλείο. Κατευθυνόμαστε προς τη Χορταρόλιμνη, χαρακτηρισμένη ζώνη Ειδικής Προστασίας με ευαίσθητο οικοσύστημα σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας και τόπος αγαπημένος αποδημητικών πουλιών. Η πεζοπορία μας θα καταλήξει στο χωριό Ρουσοπούλι (ώρες πορείας 4-4.30, 13χλμ.), απ’ όπου με το πούλμαν θα φτάσουμε στον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης, οικισμό της νεολιθικής εποχής, με ιστορία από την 4η χιλιετία π.Χ., ήταν η πρώτη οχυρωμένη πόλη της Ευρώπης και εδώ υπάρχει αρχαιότερο γνωστό Βουλευτήριο ομοίωμα του οποίου βρίσκεται στη Βουλή των Ελλήνων. Κολύμπι στην παραλία του Κοκκινόβραχου 500μ.από τον αρχαιολογικό χώρο και στη συνέχεια οδικώς θα φτάσουμε στο χωριό Καμίνια όπου φαγητό στην λαϊκή ταβέρνα του Αντρέα με παραδοσιακό Λημνιακό φαγητό. Απογευματινή επίσκεψη στο Μούδρο, την πόλη όπου κρίθηκε το τέλος του Α’ παγκοσμίου πολέμου στην μάχη της Καλλίπολης και μια στάση στο συμμαχικό νεκροταφείο. Ο Μούδρος είναι το δεύτερο μετά τη Σούδα φυσικό λιμάνι της χώρας, διατηρώντας σπίτια κτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, κάτασπρα με κεραμοσκεπές και με θέα στη θάλασσα. Εδώ θα επισκεφτούμε τον επιβλητικό ναό της Ευαγγελίστριας, το μικρό ναυτικό μουσείο του Μούδρου και θα καταλήξουμε στο λιμάνι του για ξεκούραση.

Σάββατο 28/8

ΚΟΤΣΙΝΑΣ – ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ . ΙΕΡΟ ΚΑΒΕΙΡΙΩΝ – ΣΠΗΛΙΑ ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ. ΝΕΦΤΙΝΑ. ΠΛΑΚΑ. ΦΑΡΟΣ ΠΛΑΚΑΣ. ΛΙΜΝΗ ΑΛΥΚΗΣ

Αναχώρηση το πρωί με το πούλμαν για τον Κότσινα και τη γραφική ακτή του. Εκεί θα δούμε και το μνημείο της θρυλικής Μαρούλας για την ηρωική της αντίσταση στους Τούρκους. Πεζοπορία από παράκτια διαδρομή, με μέχρι την Ηφαιστεία Ω.Π. : 3, Β.Δ.: εύκολη (5,5χλμ). Μεταφορά οδικώς στον αρχαιολογικό χώρο των Καβείρων (8ος-5ος αι.π.Χ) με το σημαντικό Ιερό της Μεγάλης Θεάς, το θέατρο και τις λουτρικές εγκαταστάσεις και τα τελεστήρια από τους αρχαϊκούς έως τους ελληνιστικούς χρόνους. Ακολουθώντας το μονοπάτι θα φτάσουμε στη σπηλιά του Φιλοκτήτη, με την ιδιόμορφη είσοδο, εδώ όπου η μυθολογία αφήνει τον μυθικό ήρωα με το τόξο του Ηρακλή να ζήσει για 10 ολόκληρα χρόνια, μέχρι να τον ξαναπάρει ο Οδυσσέας μαζί του. Στη συνέχεια κολύμπι στην παραλία Νεφτίνα και μετά θα φτάσουμε οδικώς στην Πλάκα, στο βορειονατολικότερο άκρο του νησιού. Επίσκεψη στο γραφικό οικισμό και από το λιμάνι μικρή πεζοπορία και ξενάγηση στον εμβληματικό φάρο της Πλάκας με τα 100 σκαλοπάτια και με θέα τα Δαρδανέλια, την Ίμβρο και τη Σαμοθράκη. Γεύμα με ψητές σαρδέλες και θέα τη θάλασσα στην ταβέρνα του Βάϊου. Κατά την επιστροφή, μικρή στάση για περίπατο στην κατάλευκη Αλυκή, την απέραντη λιμνοθάλασσα της Λήμνου και από το χωριό Καλλιόπη στην Ασπρόλιμνη και στην ανεμόεσα Κέρο αγαπημένος προορισμός kite surfing απ’ όλο τον κόσμο.

Κυριακή 29/8

ΑΜΟΘΙΝΕΣ, Η ΕΡΗΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ – ΓΟΜΑΤΙ. ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ

Από το χωριό Σαρδές πεζοπορία στην αρχή σε χωματόδρομο και μετά σε μονοπάτι και σταδιακά στις αμμοθίνες, την μοναδική έρημο της Ευρώπης, στις «παχιές άμμδες» όπως τις λένε οι ντόπιοι. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, οι Αμμοθίνες Λήμνου 70 περίπου στρεμμάτων είναι ενδοχωρικές θίνες και όχι παράκτιες και «υπαίτιος» για την δημιουργία τους είναι ο άνεμος που μετακίνησε την άμμο. Το φαινόμενο θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο σε νησιωτικές περιοχές. Ω.Π.: 2-2.30, Β.Δ.: 1 (6,5χλμ.) κολύμπι στην παραλία Γομάτι. Στη συνέχεια θα φτάσουμε με το πούλμαν στο χωριό Προπούλι και θα περιπλανηθούμε γεωλογικό πάρκο του Φαρακλού. Βράχια με περίεργους χρυσοκίτρινους και κοκκινωπούς σχηματισμούς σε διάφορα σχήματα και μεγέθη αποτελούν το Φαρακλό, καταλαμβάνουν την μικρή πλαγιά και χάνονται στο νερό. Λάβα που ήρθε σε επαφή με το νερό και πάγωσε, σχημάτισαν αυτά τα περίεργα σχήματα από ψαμμίτες (ιζηματογενή πετρώματα). Στη συνέχεια φαγητό στην ταβέρνα του Αντώνη στο Προπούλι.

Δευτέρα 30/8

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΦΑΚΟΣ - ΚΟΚΚΙΝΑ. ΝΗΣΑΚΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΟΣ ΚΟΜΠΟΙ. ΜΟΥΔΡΟΣ. ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ.

Το πρωί με το πούλμαν φτάνουμε στο λαιμό του Διαπορίου απ΄όπου πεζοπορούμε στη χερσόνησο του Φακού, κατευθυνόμενοι νότια από χωματόδρομο, με χαμηλή βλάστηση, πλούσια λιβάδια και θέα στο πέλαγος. Πρώτη επιλογή: κατάβαση στην παραλία Κόκκινα όπου κολύμπι και ξεκούραση και επιστροφή στην αφετηρία Ω.Π.: 3-3.30, Υ.Δ.: 60, Β.Δ.: 1 (8χλμ.) ή Δεύτερη επιλογή: συνέχιση της πεζοπορίας μέχρι το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής όπου κολύμπι στον ήσυχο όρμο που σχηματίζει λαιμό και δύο παραλίες Ω.Π.: 6, Υ.Δ.: 182, Β.Δ.: 1+ (13,5χλμ.) Στη συνέχεια μετακίνηση οδικώς μέχρι τον Μούδρο όπου προαιρετική επίσκεψη με καϊκι στο ακρωτήριο Κόμποι του Φακού με τον ομώνυμο Φάρο. Επιστρέφοντας, θα κάνουμε μια στάση για οινογευσία στο Κτήμα Χατζηγεωργίου με τα εξαιρετικά λημνιακά κρασιά.

Τρίτη 31/8

Ελεύθερο πρωινό στην πόλη. Προτείνεται επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο και στο εξαιρετικό μουσείο παιχνιδιών. Αναχώρηση με το πλοίο στις 14:15 για Λαύριο όπου άφιξη στις 23:45, επιβίβαση στο πούλμαν κι επιστροφή στην αφετηρία μας. στην οδό Λιοσίων

*** Για όποιον επιθυμεί να επισκεφτεί τον Άγιο Ευστράτιο, θα υπάρχει η δυνατότητα να τροποποιήσει τον απόπλου του και να αποβιβαστεί στον Άγιο Ευστράτιο.

Συντονίστρια, Καλλιόπη Δηλαβεράκη