Το 1oΦεστιβάλ Αναρρίχησης στη Φυλή Αττικής,

το μεγαλύτερο φυσικό αναρριχητικό πάρκο της Αττικής

24-25 Απριλίου 2015

Αν θέλεις να φτάσεις ψηλά, μάθε τον τρόπο να ανεβείς….

   Η αναρρίχηση βράχου, γνωστή μέχρι τώρα στους «ψαγμένους» και όχι στο πλατύ κοινό, αποκάλυψε την ομορφιά της σε όλους όσοι έφθασαν ως την Πάρνηθα, για να τη γνωρίσουν! Ένα φεστιβάλ ή «μια γιορτή αναρρίχησης για όλους» εκεί στην άκρη της Αθήνας, στη Φυλή, για μικρούς και για μεγάλους, για αρχάριους, αλλά και για προχωρημένους, ίσως συμπεριληφθεί διαχρονικά στην ιστορία και την εξέλιξή της, αφού ήταν η πρώτη φορά που η αναρρίχηση βράχου μετατράπηκε σε μια «γιορτή για όλους»…

   Όλα άρχισαν από μια ιδέα την οποία ανέλαβε να υλοποιήσει ο διοργανωτής σύλλογος, ο Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος της Φυλής, στις ΝΔ παρυφές της Πάρνηθας με το γνωστό κέφι που τον διακρίνει όταν αποφασίσει να οργανώσει οτιδήποτε στη φύση, και ειδικά στη Φυλή, ένα μεγάλο φυσικό αναρριχητικό πάρκο σε απόσταση αναπνοής από την καρδιά της Αθήνας. Εκεί όπου τα βράχια ξεπετάγονται μέσα από το καταπράσινο πευκόδασος, εκεί όπου ποταμάκια, μονοπάτια, άγρια φαράγγια, αρχαιολογικοί τόποι και παλιά μοναστήρια συναντιούνται και συνθέτουν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου της Φυλής, σε απόσταση μόλις 16χλμ. από την πλατεία Ομονοίας και σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι «αλλού»!

   Με αυτό το φεστιβάλ πολλοί απλοί άνθρωποι, αλλά και γονείς έφεραν τα παιδιά τους και διαπίστωσαν ότι η αναρρίχηση βράχου είναι ένα άθλημα που μπορεί να κάνει ο καθένας, αρκεί να μάθει κάποιους χειρισμούς με τα σχοινιά. Διαπίστωσαν ότι δεν είναι ένα σπορ για «πρίγκιπες» ή για ριψοκίνδυνους, αλλά για όλους, αφού τους βοήθησαν να σκαρφαλώσουν έτσι απλά οι καλύτεροι Έλληνες εκπαιδευτές αναρρίχησης και οδηγοί βουνού.

   Την πρωτοβουλία του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής για τη γιορτή «γνωριμίας με την αναρρίχηση» ανέλαβε να υλοποιήσει η εννεαμελής Οργανωτική Επιτροπή από μέλη του Συλλόγου που δούλεψαν σκληρά για περίπου δύο μήνες αποδεικνύοντας ότι αν και αναλάμβανε πρώτη φορά η συνεργασία και η συλλογικότητα μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να φέρουν. Το Φεστιβάλ αγκάλιασε με ενδιαφέρον ο Δήμος Φυλής, η Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης και στήριξαν το εγχείρημα. Σε ένα καλά δομημένο πρόγραμμα , υπήρξε «χώρος» και … βράχια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και για πρώτες επαναλήψεις δύσκολων αναρριχητικών διαδρομών! 

   Πραγματοποιήθηκαν από απλές πεζοπορικές διαδρομές  σε βυζαντινούς υδραύλακες, με παρακλάδια των μονοπατιών να καταλήγουν στα αναρριχητικά πεδία, έως επιδείξεις πολλών ειδών αναρρίχησης, παρουσιάσεις ανοίγματος αναρριχητικών διαδρομών στα βράχια, τεχνικών χειρισμών για γνώστες, αλλά και πρακτικών αυτοδιάσωσης από έμπειρους εκπαιδευτές της Ε.Ο.Ο.Α. και Έλληνες οδηγούς βουνού. Έγιναν επιδείξεις dry-tooling(αναρρίχησης με τεχνικά μέσα), φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας με σπάνιο υλικό από τα αρχεία της Ε.Ο.Ο.Α. κλπ. Δεν έλειψαν οι έμπειροι αναρριχητές που σκαρφάλωσαν σε δύσκολες και απαιτητικές αναρριχητικές διαδρομές στα γύρω πεδία, κερδίζοντας τον θαυμασμό όσων παρακολουθούσαν.

   Στην εκδήλωση στο Δημαρχείο Φυλής, το Σάββατο το απόγευμα, παρουσιάστηκε ένα σχέδιο ήπιας περαιτέρω ανάπτυξης των υπολοίπων βράχινων πεδίων της Φυλής, καθώς και όλα τα είδη αναρρίχησης από έμπειρους εκπαιδευτές και αναρριχητές. Η εκδήλωση έκλεισε με αναφορά σε ιστορικές προσωπικότητες της αναρρίχησης, που σκαρφάλωσαν στα βράχια της Φυλής, και με την προβολή ταινίας μικρού μήκους του Στέλιου Βασιλόπουλου για την αναρρίχηση.  

   Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε μαραθώνιος αναρριχητικός διαγωνισμός σε διαδρομές διαβαθμισμένης δυσκολίας και το διήμερο έκλεισε με ένα πρωτότυπο πάρτι στον υπαίθριο χώρο των εκδηλώσεων, κάτω από τα εντυπωσιακά φωτισμένα αναρριχητικά πεδία. Τη μουσική επέλεξαν γνωστοί djsτου ραδιοφωνικού σταθμού 88,6 UPRadioAthens, που ως χορηγός επικοινωνίας είχε αναλάβει την προβολή του, ενώ ο Νίκος Κούτσης, γνωστός κομικογράφος και παλιός αναρριχητής, σχεδίασε το σκίτσο-μασκώτ του φεστιβάλ και η Έρικα Μίλντέϊκ πρόσφερε την πραγματικά άψογη γραφιστική της …έμπνευση!

   Το 1ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης στη Φυλή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος μάλιστα σκαρφάλωσε, αφού τυχαίνει να είναι και ενεργός αναρριχητής, ο Αντιπεριφεριάρχης  Δυτικής Αττικης κ. Γιάννης Βασιλείου, ο Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς, ο τοπικός Αντιδήμαρχος Φυλής κ. Σπύρος Μπρέμπος , ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο.Α. κ. Δημήτρης Γεωργούλης και πλήθος επισκεπτών, που ξεπέρασαν τους πεντακόσιους.

   Σημαντικό ήταν το ενδιαφέρον των εταιρειών ειδικευόμενων σε είδη αναρρίχησης και ορειβασίας, οι οποίες συμμετείχαν ως χορηγοί και πρόσφεραν πλούσια δώρα, τα οποία κληρώνονταν στους συμμετέχοντες και στους αρχαρίους κατά τη διάρκεια του διημέρου, ενώ πλούσια δώρα προσφέρθηκαν επίσης και στους νικητές του μαραθωνίου διαγωνισμού αναρρίχησης, που δεν ήταν και λίγοι. Χορηγοί: AlpamayoPro,  Buff, Petzl, ExtremePro, CDC, Vibram, RockWay Climbing Gym, Beal, Kong, LaSportiva, Athens Climbing Guidebook, Polo Center, Plus Out, The Wall Sport Climbing Center, Alamein, TERRAmarre, Climb Greece, ΔημητριάδηςAction Stores, Resoul, Active Point, IBEX.

   Μια τέτοια διοργάνωση δεν θα μπορούσε να έχει υλοποιηθεί χωρίς την βοήθεια των πενήντα και πλέον εθελοντών-μελών του διοργανωτή συλλόγου Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής, ο οποίος κατάφερε να κινητοποιήσει αναρριχητές και μη σε διαφορετικές θέσεις και βάρδιες, για την επιτυχία της σύνθετης αυτής διοργάνωσης. Το μικρό λεωφορείο του Δήμου Φυλής, με τους ιδιότυπους εθελοντές-εργαζόμενους του Δήμου, συνέβαλε οργανωτικά στην επιτυχία. Τα μέτρα ασφαλείας (υδροφόρες, πυροσβεστήρες κλπ.), η μέριμνα για καθαριότητα, η παρουσία των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής ήταν από τα συν της διοργάνωσης.

   Αδιαμφισβήτητα βέβαια οι «μεγάλοι νικητές» αυτού του φεστιβάλ ήταν τα παιδιά που, μαζί με τους γονείς τους, δοκίμασαν να φτάσουν ψηλά σκαρφαλώνοντας, με τη βοήθεια των καλύτερων έμπειρων Ελλήνων εκπαιδευτών, οι οποίοι και τις δύο μέρες πρόσφεραν ανιδιοτελώς τη βοήθειά τους με πραγματική αγάπη για την αναρρίχηση και τη χαρά ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους να έχει εκτοπίσει την κούραση από την προσπάθεια. Παιδιά και ενήλικες δοκίμασαν το όριά τους ως αρχάριοι, μαθαίνοντας κάτι νέο για τον εαυτό τους σε σχέση με τη φύση, που γεννά στον άνθρωπο η επαφή με τον άγνωστο, ακόμα, κάθετο κόσμο. Τα πιτσιρίκια περίμεναν πολλές φορές στωικά να έρθει η σειρά τους σε κάποια από τις πολλές διαδρομές του εκπαιδευτικού αναρριχητικού πεδίου «ΕΠΟΣ Φυλής» και τα χαρούμενα προσωπάκια τους είχαν ζωγραφισμένο κάτι από τη λάμψη της μύησης.

Αναμένοντας την επόμενη γιορτή αναρρίχησης στη Φυλή!

Από το Δ.Σ. του Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής